Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:48, 12. 4. 2011.

| Društvo

Komemoracija stradalima u Grdeličkoj klisuri

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

GRDELICA – Na samom ulasku u Grdeličku klisuru minutom ćutanja odata pošta stradalima u NATO bombardovanju međunarodnog voza Beograd – Solun 12. aprila 1999. godine.

Pored rodbine nasteradalih putnika i žitelja Grdelice i okoline, komemoraciji su prisusvovale brojne delegacije.

Vence su položile u ime Železnice Srbije zamenik generalnog direktora Predrag Janković, predstavnici niškog železničkog čvora, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Vladan Marinković, gradonačenik Leskovca Slobodan Kocić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, delegacija sindikata Železnica Srbije, delegacija Udruženja boraca veterana rata od 1991-1999. godine, Gradski odbor SUBNOR-a, Udruženje vojnih penzionera, Savez potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine i gradski odbori pojedinih leskovačkih stranaka.

Ivan Mitić, učenik Leskovačke gimnazije, pročitao je tekst „Živeti da bi se pamtilo“.

Piloti NATO-a su usred dana, pri vedrom vremenu, projektilima pogodili međunarodni putnički voz Beograd-Solun dok je prelazio most preko Južne Morave kod Grdelice, usmrtivši najmanje 55 ljudi.

Potom je komandant NATO u Evropi general Vesli Klark prikazao video-snimak, tvrdeći da pilot nikako nije mogao da izbegne voz koji se „iznenada pojavio“.

Nemački list „Frankfurter rundšau” januara 2000. godine na osnovu stručne ekspertize, dokazao da je „Klarkov snimak“ ubrzan 4,7 puta i da je pilot prvog aviona, koji je pogodio voz, imao najmanje 40 sekundi vremena da obavesti pilota druge letilice da je na mostu voz. Prema Klarkovoj verziji, u pitanju je bio samo jedan avion koji je ispalio dva projektila, a pilot je morao da reaguje za manje od sekunde.

Venci i cveće položeni su i kraj spomen-obeležja stradalima, koji se nalazi nedaleko od same pruge, odnosno železničkog mosta, kraj aut-puta Leskovac-Skoplje.
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: