Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 6. 10. 2017.

| Društvo

Komisija: O prigovorima kandidata za direktore može da odlučuje jedino sud

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
komisija
Komisija za izbor direktora "poručila" Vežu da jedno mogu da verifikuju njihove predloge; foto: JV arhiva

Iako je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur rekao da Gradsko veće još nije izabralo kandidate za direktore niških preduzeća, jer je stiglo puno prigovora i zbog nepravilnosti u izboru kandidata, iz Komisije za izbor direktora odgovraju da ni oni, kao ni Veće, nemaju pravo da odlučuju o prigovorima. Dodaju i da Veće može samo da predloži prvorangiranog kandidata Skupštini Grada.

Nije tajna da je na odluku Komisije o najbolje rangiranim kandidatima za direktore niških javnih preduzeća stiglo puno prigovora. Neki su svoje nezadovoljstvo delili sa medijima, a o brojnim propustima na koje su ukazivali kandidati, upozorio je i Banđur.

To je i jedan od razloga, kako je rekao, zašto se Gradsko veće još nije izjasnilo o predlozima Komisije.

U dokumentu od 6. oktobra, u koji su novinati Južnih vesti imali uvid, Komisija je zaključila da ni oni, ni Veće nemaju pravo da komentarišu prigovore i da, kako piše u zakonu, jedino sud može na njih da odgovori.

Članom 41, stav 2. i 3. Zakona o javnim preduzećima, propisano je da Komisija dostavlja nadležnom organu lokalne samouprave - Gradskom veću, rang listu sa 3 kandidata. Veće priprema akt o prvorangiranom kandidatu i dostavlja Skupštini Grada. Očigledno je da Gradsko veće osim funkcije pripreme akta o imenovanju prvorangiranog kandidata nema drugih ovlašćenja u izbornom postupku - piše u obaveštenju Komisije.

Ovaj dokument, kako kaže Banđur, još nije stigao do Gradskog veća, pa nije hteo ni da ga komentariše, ali je podsetio da se Veće nije ni bavilo konkretnim prigovorima, već samim postupkom izbora direktora i činjenicom da Pravilnik o izboru direktora niške Komisije nije u skladu sa Uredbom i preporukama Vlade Srbije o izboru rukovodilaca.

Ipak, Komisija tvrdi da je sve uradila u skladu sa Statutom i pomenutom Uredbom.

Svako istupanje pojedinaca, kandidata, pa i kandidata koji su članovi izvršne vlasti Grada Niša, predstavlja njihov lični stav i lično tumačenje zakonskih odredbi koji, dati na takav način, ne mogu i ne utiču na zakonit rad Komisije - stoji u obaveštenju.

Napominju i da Zakon o javnim preduzećima “ne predviđa institute mišljenja, zaključaka, prigovora o radu Komisije”, kao i da preduzimanje takvih radnji od strane lokalne samouprave predstavlja prekoračenje zakonskih ovlašćenja i kršenje pomenutog Zakona.

Ovo obaveštenje uz predsednicu Komsije Oliveru Igić, potpisala su još 3, od 4 člana ovog tela.

Podsetimo, imena tri najbolje rangirana kandidata objavljena su tek 22. septembra. Čitav postupak za izbor direktora je bio netransparentan, a Komisija do kraja postupka nigde nije objavljivala svoje odluke. Niška preduzeća su sada formalno bez direktora, jer su dosadašnjim rukovodiocima istekli mandati.

Nakon objavljivanja rang liste, pored toga što je utvrđeno da Dejan Andrejević nije ispunjavao uslove za direktora Vodovoda, i kandidat za direktora “Tržnice” Radovan MIlojević je rekao da ga je jedan član Komisije ucenjivao, a primedbe je podneo i Sindikat “Nezavisnost” niškog Vodovoda, koji je najavio i krivične prijave.

Prema nezvaničnim informacijama, pravi razlog odugovlačenja čitavog procesa krije se u nesuglasicama na liniji Gradski odbor SNS i vrh gradske vlasti. Navodno je situacija toliko alarmantna da se očekuje dolazak predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića, kako bi se strasti smirile i našlo rešenje oko izbora direktora niških preduzeća.

Inače, sam Glišić je nedavno rekao da među niškim naprednjacima ima nekoliko struja.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Obaveštenje Komisije za izbor direktora (preuzmi) - 997.19 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • skleroza

    00:44 // 12. 10. 2017.

    Setimo se slučaja direktora Narodnog pozorišta koji je bio BEZ radnog iskustva! Studiranje mu je bio radni staž!

  • petronije

    08:54 // 9. 10. 2017.

    Krivične prijave protiv članova Komisije, jer su razmatrali molbe sa nepotpunim i netačnim podacima.

  • Zanimljivo

    17:52 // 8. 10. 2017.

    Ovo svakim danom postaje sve zanimljivije...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: