Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:30, 21. 7. 2022.

| Društvo

Komisija u Gadžinom Hanu iza zatvorenih vrata odlučivala o azilu za pse, ali ništa nije odlučila

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
protest han 13
Odluka do kraja ove ili početkom sledeće nedelje; foto: T. R.

Meštani Duge Poljane već danima strahuju da u tom selu ne bude izgrađen azil za pse, a u ponedeljak su i protestovali ispred Opštine Gadžin Han zajedno sa društvima za zaštitu životinja. Sednica opštinske Komisije za planove, na kojoj su se razmatrale sporne izmene prostornog plana, održana je u utorak. Kako Južne vesti nezvanično saznaju, ništa još nije odlučeno, ni nakon što je Komisija zasedala iza zatvorenih vrata. Ipak, prigovor žitelja i udruženja, koji ne žele azil, nije odbačen.

primedba 1 - foto - čitateljka Stigle su ukupno tri primedbe - dve je priložila Uprava Opštine Gadžin Han, a jednu meštani i udruženja za zaštitu životinja.

Oni su zamislili da na izmenu prostornog plana Uprava priloži prigovor koji sadrži prenamenu tog zemljišta sa određenim brojem katastarskih parcela i da tu bude azil. Na tu primedbu odgovorili su stanovnici Duge Poljane primedbom da su protiv toga. Prva primedba se odnosi na industrijsku zonu i beznačajna je - javlja građanka koja je bila na sednici.

Kaže da su kao obrađivači prisustvovali i predstavnici niškog Zavoda za urbanizam i da oni nisu imali stav o drugoj i trećoj primedbi, dok su prvu delimično prihvatili.

Pitanja koja su otvorena na sednici su, kako saznajemo, šta će se raditi sa otpadom iz azila i sa uginulim psima, a ponovo je pokrenuto i pitanje koje se tiče toga što Duga Poljana nema kanalizaciju, kao i to što bi azil “opkolio” jednu dve kuće.

primedba 2 - foto - čitateljka Bilo je reči i o nesprovođenju nove studije uticaja na životnu sredinu, a pominje se i jedna nova lokacija - u Nišu, u blizini Instituta za veterinu.

Istaknuti su i proceduralni propusti - izmene i dopune prostornog plana jesu objavljene na sajtu Opštine Gadžin Han na javni uvid, ali građani nisu mogli da ih preuzmu i pogledaju.

Na kraju je ostalo da Komisija zaseda iza zatvorenih vrata i da onda odluku daju višoj instanci, pa tek onda ide izmena prostornog plana koja mora da prođe Veće, što mora da potpiše predsednik Opštine kao predsednik Veća, da bi je stavio na Skupštinu. Održan je i taj zatvoreni deo sednice, ali nisu doneli nikakvu odluku. Očekuje se da se ta odluka donese do kraja ove eventualno početkom sledeće nedelje - navodi čitateljka koja je prisustvovala sednici.

Meštani i predstavnici udruženja u svom prigovoru, koji su predali 13. jula, ukazuju na kršenje Zakona o planiranju i izgradnji jer je, kako navode, tačna lokacija najavljenog azila skrivana od njih sve do kraja juna ove godine.

Istakli su i da bi izgradnja azila bila u suprotnosti sa Nacionalnim programom za preporod sela koje je donelo Ministarstvo za brigu o selu. Napomenuli su i da u Gadžinom Hanu nemaju problem sa napuštenim psima i da ne žele da ceo Nišavski okrug rešava svoje komunalne probleme tako što će na stotine pasa slati kod njih.

primedba 3 - foto - čitateljka Pominju ponovo i peticiju koju je potpisalo oko 300 ljudi i tvrde da žitelje i udruženja niko nije pitao za saglasnost.

Traže i dokument u kojem se obrazlaže zašto je baš Duga Poljana izabrana kao pogodna za prihvatilište. Kao i na protestu, poručuju da bi azil narušio mir meštana i zagadio potok koji se uliva u Kutinsku reku, što bi, kažu, opustošilo selo.

Specijalni rezervat prirode “Suva Planina”, koji je na 400 metara od lokacije predviđene za azil, ističu, takođe bi snosio posledice, kao i stanovnici čitavog Gadžinog Hana, pre svega, obližnjih sela Marina Kutina i Taskovići.

Na spisku su i primedbe udruženja za zaštitu životinja, a glavna je da će životinje patiti i živeti u veoma lošim uslovima, kao i da to neće rešiti problem velikog broja pasa na niškim ulicama.

Za sada se zna da primedba meštana i udruženja nije odbačena, a ako ona bude usvojena to će značiti da se odbacuje prigovor Uprave Opštine i da azila neće biti u Dugoj Poljani.

Podsetimo, žitelji su juče bili i na sastanku sa predsednikom Opštine Milisavom Filipovićem i poručili da i nakon toga ostaju pri stavu da ne žele azil u svom selu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Snežana

    21:56 // 22. 7. 2022.

    Jadni moji zaplanjci gde tanko tu se i kida , pa izgleda da je moj pokojni deda mora da se iseli odatle a celog života patio za svoje selo Ćelije Vidan Veljković .

  • Gde vam je ljubav prema zivotinjama sem za krave, ovce i prasice

    23:44 // 21. 7. 2022.

    Zaplanjci. Za bolje i niste. Kao sto englezi imaju australijance, tako nislije imaju zaplanjce.. A usput, za to ste i glasali. Zalite se Sizoju

  • Var tehnolog

    20:13 // 21. 7. 2022.

    Ima ona stara, " kad hoces nesto da ne resis, formiraj komisiju ili radnu grupu" ! Ovde niko o ljudima ne vodi racuna a kamoli o psima lutalicama .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: