Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:51, 23. 5. 2018.

| Društvo

Komisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja prvo obilazi Vranje

Autor:V. MilićIzvor:RTS, Južne vesti
nato bombardovanje
Mnogi izgubili domove, možda su neki i zdravlje; foto: Komisija za procenu štete od agresije NATO alijanse NA Niš

Da li je i na koji način bacanje osiromašenog uranijuma u NATO bombardovanju tadašnje Jugoslavije uticalo na zdravlje građana Srbije, utvrđivaće specijalna Komisija koja je osnovana odlukom Narodne Skupštine. Predsednik ove komisije Darko Laketić, kazao je da će se prvo obići sporne lokacije u Vranju.

Kako prenosi RTS, oko 15 tona osiromašenog uranijuma je 1999. bačeno na Srbiju, a Komisija koja treba da utvrdi ima li to veze sa obolevanjem građana od malignih bolesti, treba da podnese izveštaj do 2020. godine, što je 21 godinu kasnije u odnosu na NATO bombardovanje. 490x370-490x370-490x370-Dr-Darko-Laketic-JUZNE-VESTI.jpg Laketić na čelu Komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja; Foto: arhivska fotografija JV

Oni bi trebalo da rade po uzoru na komisiju italijanskog parlamenta koja je, kako se navodi, dokazala da postoji veza između obolevanja vojnika koji su boravili na Kosovu i njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Predsenik srpske Komisije, koji je po struci lekar Darko Laketić (SNS), kazao je da je ovo telo trebalo da bude formirano mnogo ranije, ali da će sada sa svojim radom krenuti od Vranja.

Prva lokacija će definitivno biti Vranje, onih devet lokacija koje su po mapama definisane kao mesta koja su kontaminirana, dakle, projektilima sa osiromašenim uranijumom i sve će se to dogoditi nakon prvog konstitutivnog sastanka i nakon prvog sastanka sa svim relevantnim institucijama - rekao je Laketić za RTS.

Laketić je dodao da će Komisija istraživati i na teritoriji Kosova.

Obilazak lokacija i utvrđivanje, potvrđivanje lokacija pošto već imamo mape, biće jedan od prvih koraka. KiM je po Ustavu Republike Srbije deo i u skladu sa Ustavom, sa rezolucijom 1244, sporazumima koji su potpisani, definitivno imam nameru da i na toj našoj teritoriji radimo - dodao je Laketić.

Za svog zamenika Laketić je, prenosi javni servis, predložio poslanicu SNS Ivanu Stojiljković, a član bi mogao da bude i Milovan Drecun. Iz SPS-a predložena je poslanica Danijela Stojadinović, iz DS Gordana Čomić, iz Dveri je predložen poslanik Dragan Vesović, a kao predstavnik radikala Dubravko Bojić.

Parlament je živo telo i sastoji se iz različitih stranaka i apsolutno mislim da je takav način rada i takav izbor, on odražava pre svega želju da se dođe do prave istine, želju svih nas. S druge strane mislim da jednostranačko telo nije dobro. Videli ste i na predlogu da tu postoje predstavnici različitih stranaka, ja očekujem i različita mišljenja. Ali je suštinska stvar da svi zajedno težimo ka istini - rekao je Laketić.

Podsetimo, niški advokat Srđan Aleksić je početkom godine ukazivao na to da u Italiji postoji sudska praksa koja priznaje vezu između malignih bolesti kod italijanskih vojnika sa njihovim boravkom na KiM. Aleksić je najavio i tužbu protiv NATO-a zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Verko

    09:49 // 24. 5. 2018.

    Zanimljivo kako su uspeli da naprave taj osiromašeni uranijum da bude selektivan i pogađa samo ljude koji se izjašnjavaju kao Srbi. Kako to da među Albancima na Kosovu nema tzv epidemije tumora i ostalih bolesti?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: