Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 25. 6. 2020.

| Društvo

Toplica se povlači u korito, komisije popisuju nastalu štetu od poplave

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
poplava
Poplavljen rasadnik JKP hammeuma; Foto: Lj. M.

Nakon jučerašnjeg pika, kada je reka Toplica napravila ogromnu štetu u Prokuplju i Žitorađi, od jutros je stanje nešto stabilnije, reka se povlači u korito, ali je još uvek vodostaj veći od uobičajnog. Ranije je zbog izlivanja vodotokova drugog reda, pre svih reke Kosanice u Kuršumliji i Blatušnice u Blacu, napravljena ogromna šteta na poljoprivredi i privatnim kućima u ovim opštinama.

U Prokuplju i opštinama u Toplici tokom jučerašnjeg dana je uvedena vanredna situacija, poplavljeno je prokupačko groblje, gradski bazeni, fudbalski i teniski tereni, privatna domaćinstva i kuće u naselju Garić, više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta, u prekidu je put ka prokupačkom selu Draganja. Noć pre toga veliki problem napravile su pritoke drugog reda Draguška i Beloljinska reka, zbog čega je na desetine kuća u selu Beloljin bilo pod vodom.

Kod Grčkog mlina poplavljena je crpna stanica, pa su niži delovi grada od juče bez vode, a vodosnabdevanje u nižim zonama grada otežano 105935692_404274200473256_4237245526119003485_n Poplavljen put ka selu Draganja; Foto: privatna arhiva

Situacija se od jutros normalizuje, akcenat zaposlenih u JKP Hammeum je fokusiran na sanaciju gradskog groblja i osposobljavanja vodosnabdeavanja u nižim delovima grada. Smatramo da ćemo vodu rešiti do kraja dana, a radnici uređuju i oštećene grobove. Svu štetu koja je nastala, JKP će o svom trošku sanirati – kažu u Hammeumu.


Evakuisano 86 ljudi u Prokuplju, u Blacu voda prodrla u preko 100 kuća

Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović ističe da je u salu Tehničke i Poljoprivredne škole evakuisano 86 građana, kojima su domovi poplavljeni. On dodaje da je grad formirao komisije koje obilaze teren i procenjuju štetu, koja prema prvim procenama nije mala.

Oštećeno je oko 100-ak kuća, poplavljeno poljoprivredno zemljište. Voda se povlači, pokušavamo da saniramo nastalu štetu, ali bez pomoći države sigurno nećemo uspeti – rekao je Simonović.

Predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić kaže da je veliki problem napravljen, poplavljeni su delovi grada koji nikada nisu bili pod vodom. 24tp2 Poplavljena velika površina poljoprivrednog zemljišta; Foto: privatna arhiva

Ovako nešto ne pamte ni najstariji sugrađani, voda je došla niotkuda i poplavila preko 100 kuća u samom gradu. Komisija je od jutros na terenu, utvrđuje se šteta i prema proceni, bar još 100-ak kuća je očtećeno po selima duž sliva Blatušnice, a poplavljena je i velika površina poljoprivrednog zemljišta. Sada nam predstoji novi problem, jer sve moramo dezinfikovati kako bi sprečili mogućnost epidemije i zaraze. Imamo i problem sa koronom, bez pomoći države ovo nećemo moći da rešimo - prokomentarisao je Ćurčić.

Kuršumlijska opština više nije pod vodom, ona se zadržala u pojedinim „džepovima“ ali ne predstavlja opasnost. U toku je procena nastale štete duž čitavog sliva reke Kosanice, gde je poplavljeno nekoliko kuća i velike površine poljoprivrednog zemljišta. IMG_20200624_205851 Poplavljeni fudbalski tereni; Foto: Lj. M.

I u Žitorađi, koja je poslednja Toplička opština duž korita reke Toplice, pričinjena je velika šteta, a privremeno je evakuisano i 36 žitelja. Poplavljeno je desetak kuća, uglavnom u priobalju reka, dok nastalu štetu utvrđuje komisija. Predsednik Opštine Ivan Stanojević kaže da je sva raspoloživa mehanizacija angažovana na rasčišćavanju mulja i granja koje je nanela reka, ali i izvlačenja vode iz kuća koje su poplavljene.

Predstavnici svih opština su jedinstveni u oceni da je ipak najvažnije da u ovoj nepogodi nije bilo ljudskih žrtava, a da će se šteta koja je nastala na različite načine sanirati i nadoknaditi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    14:50 // 25. 6. 2020.

    U Prokuplju pod hitno treba zapoceti izgradnju novog gradskog groblja, a ovo zatvoriti- gradske vlasti su odgovorne za ovo zato sto je groblje godinama besomucno prosirivano prema Toplici, a mesta vise nema!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: