Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 4. 1. 2020.

| Društvo

Kompenzacioni bazen u Pirotu utočište retkih ptica

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Kompenzacioni bazen utočište mnogih vrsta
Kompenzacioni bazen utočište mnogih vrsta; foto: Ivan Medenica

Više od polovine ptica zabeleženih na teritoriji Srbije, svake godine mogu se videti i u Pirotu na prostoru kompenzacionog bazena. Na tom prostoru od 2005. do 2018. godine ornitolog Ivan Medenica zabeležio je 222 vrsta, a najinteresantnija vrsta je pustinjska grmuša, čije je prirodno stanište Azija, a svega 2 primerka su zabeležena na Balkanu.

Svoja dugogodišnja posmatranja i istraživanja Medenica je objedinio u knjizi Ptice Pirota koja je ove godine objavljena u izdanju Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Kaže da je upornost najzaslužnija što je toliki broj vrsta zabeležen.

Intenzivno sam istraživao 13 godina. U prvim godinama, od 2005. do 2010. bilo je mali broj vrsta na kompezacionom bazenu. Međutim, od te godine dešava se neka čudna promena i svake godine se zabeležava sve veći i veći broj vrsta. To će svakako da stane u nekom trenutku, maksimum je manje više postignut - kaže Medenica.

Rođeni Piroćanac, koji radi u kancelariji Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, kaže da postoji mogućnost u budućnosti da se otkriju nove vrste. Crnovrati gnjurac Crnovrati gnjurac; foto Ivan Medenica

Zabeležene su ukupno 222 vrste, od kojih se 218 nalazi u knjizi. On je jedan od najbogatijih prostora u Srbiji. Postoje mesta gde je zabeleženo veći ili sličan broj vrsta, ali odnos površine bazena i broja vrsta je svakako najveći. Ovde svake godine ima oko 170 vrsta ptica, a na nivou cele Srbije je negde oko 300. Tako da tamo ima više od polovine vrsta - kaže ornitolog.

Među zabeleženim vrstama mnoge su retke, međunarodno ili nacionalno značajne, a zabeležene su i neke vrste čije je stanište samo Azija ili drugi istočni delovi Evrope.

Osnovni razlog zbog čega se ptice skupljaju na prostoru kompenzacionog bazena je taj, kaže Medenica, što je bazen bogat hranom i nalazi se na migracionom “koridoru” za ptice.

Sav mulj je nastao od finih čestica koja je donela voda iz Zavojskog jezera. Ono je puno planktona. Bazen služi da se Nišava ne prehladi vodom iz Zavojskog jezera i poprilično je bogat hranom, zbog toga se tu ptice skupljaju. Nišava je koridor za ptice, a i geografija samog Pirota utiče na veći biodiverzitet - smatra Medenica.


Pustinjska grmuša jedini zabeležen slučaj u Srbiji

Vrsta koja je u Evropi zabeležena svega tridesak puta, a na Balkanu svega jednom, pre nego što je viđena u Pirotu je pustinjska grmuša, mala ptica za koju je uopšte čudno da prevali veliki put, jer joj je prirodno štanište Azija.

Specifična je za teritoriju oko Kaspijskog jezera, centralnoazijske pustinje, Turkmenistan, Kirgistan, Kazahstan. U Srbiji je ovo jedini zabeležen slučaj. U Pirotu sam je snimio oktobra 2016. godine, boravila je 3 dana na kompenzacionom bazenu - priča ornitolog.

Ona se kreće po grmovima i žbunovima i najčešće je na zemlji, kaže Medenica, te je bilo teško snimiti je i zabeležiti njen boravak na kompenzacionom bazenu. Jedini primerak pustinjske grmuše zabeležen u Pirotu Jedini primerak pustinjske grmuše zabeležen u Pirotu ; foto: Matthias Kahrs

Vrlo je mala, specifična je, tako da je njen nalaz baš bio iznenađujući. Naša najmanja vrsta kod nas je 9,5 centimetra, ona je i manja od toga. Čudno je ta takva ptica proputuje toliki put - objašnjava Medenica.

Dodaje da je pirotski kraj poprilično dobro istražen i da ima dosta podataka, ali da Srbja sveukupno gledano kaska u odnosu na ostale države regiona jer nema dovoljno zabeleženih vrsta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: