Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 28. 9. 2017.

| Društvo

Kompletiran program “Noći istraživača” u Nišu, Pirotu i Leskovcu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
"Noć istraživača"
"Noć istraživača" počinje sutra u Nišu, Pirotu i Leskovcu; foto: Noć istraživača

Poslednji petak u septembru rezervisan je za noćno istraživanje, a u njemu će moći da učestvuju i građani Niša, Pirota i Leskovca. Svi radoznalci će 29. septembra od 17 do 22 sata moći da postanu istraživači i učestvuju u zanimljivim radionicama i eksperimentima.

Nišlije će “Noć istraživača” moći da prate u Tvrđavi, Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”, arheološkoj sali Narodnog muzeja i nalazištu Medijana, kao i na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Moći će, između ostalog da “ćaskaju o kosmičkim istraživanjima”, jer Astronomsko društvo “Alfa” organizuje posmatranje zvezdanog neba.

Posmatračko veče počinje oko 19:30, posmatranjem Saturna koji će tada biti nisko na severozapadu. Nakon zalaska Saturna posmatraćemo Mesec, a zatim i neke od zanimljivih Mesijeovih objekata. Tokom cele večeri razgovaraćemo o najnovijim istraživanjima kosmosa i pravcima razvoja astrofizike - navode organizatori.

Zainteresovani će moći i da saznaju i da li postoji veza između arheologije i hemije i upoznaju se sa kulturnom baštinom Niša od praistorije do srednjeg veka. Arheološki lokalitet Medijana mogu da upoznaju kroz igru otkrivanja, a to bi posebno moglo da bude zanimljivo deci.

Zanimljivo je i što će biti predstavljen život i delo Nikole Tesle - kao vizionara, ali i mladog inženjera koga su putevi odveli u SAD.

Saznaćete i da li je moguće praćenje nacionalnog identiteta kroz muziku, da li se električno polje prenosi kroz vakuum i da li možemo koristiti mobilni telefon u vakuumu? Saznaćete i sa kojima narodima ljudi sa prostora Balkana imaju najviše sličnosti i da li je ključni alat za razvoj matematike upravo migracija ideja - poručuju organizatori.

Kompletan program “Noći istraživača” u Nišu.


Zanimljiva istraživačka noć i u Pirotu

Na platou ispred Galerije u centru Pirota, oni koji vole nauku moći će, ne samo da uče, već i da upoznaju kreativne strane naučnika kroz brojne aktivnosti.

Pođite sa nama u pustolovinu. Očekuje vas dug put preko vode i zemlje, kroz vatru i led. Suočićemo se sa mnogim eksperimentalnim preprekama, zagonetkama i čudovištima. Bićete deo pozorišta senki. Zajedno ćemo da seckamo, lepimo, okrećemo i letimo - kažu organizatori.

Zainteresovani će moći da saznaju istorijat stvaranja pirotske Gimnazije, da nauče gde nastaje svetlost i kako se ona šiti kroz prostor. Biće otkriveno i zašto je nebo plavo, odakle dolaze boje, kako se prostiru zvučni talasi i mnoge druge zanimljive činjenice.

Kompletan program “Noći istraživača” u Pirotu.


“Noć istražvača” i u Leskovcu

Ljubitelji nauke, ali i svi oni koje žele da prošire svoja znanja iz fizike, hemije, biologije moći će da učestvuju u raznim radionicama u okviru “Noći istraživača” koja se održava i u prostorijama Naučnog kluba u Leskovcu.

Ovo je osma po redu “Noć istraživača” koja se održava u Srbiji. Ovogodišnji slogan je “Znanje na prvi ogled”, a kako najavljuju organizatori, posetioci će imati priliku da razgovaraju sa istraživačima, učestvuju u brojnim eksperimentma, igrama, ali i da saznaju šta znači biti naučnik.

U prostorijama Naučnog kluba u Leskovcu, prema rečima organizatora, održaće se tribina za nastavnike i učitelje, ali i takmičenja u logičkim igrama i eksperimenti za starije osnovce i srednjoškolce.

Ove godine imaćemo eksperimente iz hemije, fizike, ali i predavanja iz istorije i umetničku radionicu - kažu organizatori.

Posetioci će, najavljuju organizatori moći da saznaju šta znači gledati u Sunce nevakcinisanom sodom bikarbonom, kako napraviti lava lampu, kako reciklirati stare novine, ali i kako izraditi ljigavca za mališane.

“Noć istraživača” tradicionalno se održava poslednjeg petka u septembru, a ovom besplatnom manifestacijom organizatori žele da kroz popularnu nauku i zabavu predstave istraživače, njihove ideje u novim atraktivnim i interaktivnim programima i da približe nauku deci svih uzrasta.

Kompletan program “Noći istraživača” u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: