Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 21. 9. 2023.

| Društvo

Kompletirana oprema za biopsiju karcinoma dojke u UKC Niš 

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Donacija stolica; foto: UKC Niš
Kompletirana oprema za biopsiju; foto: UKC Niš

Najsavremeniju stolicu za stereotaksičnu vakumasistiranu biopsiju - SVAB dobio je nedavno Univerzitetski klinički centar u Nišu, a ističu da to znači da pacijentkinje koje imaju karcinom dojke više neće morati u Beograd na dijagnostiku, kao i da će i lečenje biti efikasnije.

Da je najčešći maligni tumor od 2021. upravo karcinom dojke, pokazuju najnoviji svetski podaci, a rukovodilac Klinike za endokrinu hirurgiju dr Miodrag Đorđević je istakao da je procena da u Srbiji godišnje oboli oko 4.500 žena, što znači da svaka 8. žena može da oboli od neke vrste raka dojke.

Iz UKC Niš napominju da ubuduće pacijektinje iz Niša i sa juga koje se bore sa karcinomom više neće morati u Beograd na biopsiju, jer su dobili stolicu koja im je neophodna za SVAB. Donacija stolica1; foto: UKC Niš Kompletirana oprema za biopsiju; foto: UKC Niš

Osim promena na dojci koje je moguće utvrditi putem UZ postoje i one promene koje zahtevaju SVAB biopisiju koja se radi uz pomoć mamografa, a ova stolica je dopuna mamografu bez koje je nemoguće izvesti ovu vrstu biopsije. Do sada je ona postojala na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije gde smo preko onkološkog konzilijuma slali naše pacijente, sada ćemo raditi te biopsije ovde čime je značajno olakšano lečenje pacijentkinjama, a rasteretiće se i liste pacijenata u Beogradu - istakao je Đorđević.

Stolica za stereotaksičnu vakumasistiranu biopsiju SVAB se nalazi u Centru za radiologiju UKC Niš, gde se i obavlja ova dijagnostička metoda, a rukovodilac prof. dr Dragan Stojanov naglašava da se procedura radi ambulantno, bez hospitalizacije i u lokalnoj anesteziji.

Mi smo do sada radili biopsiju dojke uzimanjem uzoraka pod kontrolom ultrazvuka, međutim to nismo mogli da radimo kod svih žena jer kod određenog broja pacijentkinja postoje male promene koje su nevidljive na ultrazvuku i koje je nemoguće opipati i u takvim slučajevima se radi stereotaksična biopsija uz pomoć ove opreme. Tako nam je omogućena precizna lokalizacija promena i precizno uzimanje uzorka iz same promene što nakon patološke analize omogućava najbolje lečenje pacijenta - objasnio je Stojanov.

V. d. direktora UKC Niš Zoran Perišić kaže da će uz pomoć stručnjaka sa Klinike za endokrinu hirurgiju i Centra za radiologiju ovom donacijom uspostavljanje dijagnoze, a samim tim i lečenje, biti brže i efikasnije.

S ovim aparatom zaokružili smo ono što smo radili unazad par godina, da UKC Niš postane jedina apsolutno relevantna ustanova južno od Beograda. Pre ovoga nabavljen je sentinel i ozbiljan deo endokrinološkog instrumentarija koji će pomoći da ono što je rađeno ali ne u punom obimu, od sada biti rađeno punim intezitetom. Sa ponosom mogu da kažem da Klinika za endokrinu hirurgiju može da uradi veliku većinu onoga što može da urade i kolege u Beogradu - rekao je Perišić.

Stolica je vredna 1.780.000 dinara, a donirali su je članovi Komore javnih izvršitelja Niša i Fondacija Mocart.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Пензионер др

    15:06 // 21. 9. 2023.

    Свака част, капа доле.
    Млади лекари су будућност. Поготово ови што се подржавају у раду, што смо и чули на тв зони. Колега хирург хвали свог колегу, и поноси се њиховом тимском раду. Био је и чланак прошле године о њима, ако не грешим. Само напред!!! Колега из пензије

  • Jonca

    13:43 // 21. 9. 2023.

    Donirali su je javni izvrsitelji,znaci gradjani Nisa iz otetog novca.Pa lepo,eto sreca u nesreci,koliko gradjana Nisa je ostalo bez pokretne imovine ,zbog ove stolice

    • Torpedo

      19:17 // 21. 9. 2023.

      Sve je to lepo,no gledam slike i ne mogu da verujem, covek u patikama i sa cepenim farmericama, gospodje ili gospodjice,kao da su posle u kafanu, na zabavu firme ! Ima li kodeksa poslovnog oblacenja ?
      S,druge strane, hirurgija dojke pala na dva slova, strucnjaka kao sto je dr Dragana Budjevac tesko je " napraviti," a i od koga, kad se niko ne prima, da popuni redove !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: