Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 10. 1. 2013.

| Društvo

Komplikovana procedura usporava usvajanje

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
javorka-randjelovic.jpg
Javorka Ranđelović, pomoćnica direktora Centra "Sveti Sava"

Usvojenje deteta čeka 46 niških parova, u nadi da će posle zahtevnog prikupljanja dokumentacije i obavljene obuke baš oni biti izabrani među skoro 800 potencijalnih usvojitelja iz cele Srbije.

Da je procedura spora i komplikovana pokazuje podatak da se na usvojenje najčešće čeka do 2 godine, mada se ponekad desi da do toga dođe za 6 meseci.

Pre usvojenja, koje je jedini trajni oblik socijalne zaštite za decu lišenu roditeljskog staranja, budući roditelji moraju dokazati da su podobni za tu ulogu.

To čine predajom zahteva i dokumentacije Centru za socijalni rad “Sveti Sava” koji prijavljene roditelje, posle detaljne procene stručnog tima, šalje na obuku u Centar za porodični smeštaj i usvojenje.

Pravo na usvajanje imaju oni koji su zdravi, stari između 18 i 45 godina, radno sposobni, nisu osuđivani, ni krivično gonjeni, protiv kojih nije izrečena mera protiv nasilja u porodici, imaju zdrave motive za usvojenje, ali i odgovarajući ekonomski status.

- Važan faktor pri proceni usvojitelja je njihov socio-ekonomski status jer moramo biti sigurni da će biti sposobni da detetu obezbede sve neophodne uslove - objašnjava Javorka Ranđelović, pomoćnica direktora Centra “Sveti Sava”.

Dokumentacija se, sa potvrdom o obavljenoj obuci, vraća Centru “Sveti Sava”, a zatim budući roditeljski par ulazi u jedinstveni registar potencijalnih usvojitelja koji vodi Odsek za porodicu Ministarstva rada i socijalne politike.

Kada je dete spremno za usvojenje, što znači da je lišeno roditeljskog staranja i posle pokušaja Centra za socijalni rad da motiviše majku da ga zadrži, Ministarstvo šalje predlog od desetak usvojiteljskih porodica iz različih delova Srbije. Centar “Sveti Sava” bira konačne usvojitelje sa tog spiska.

Pošto zna identitet deteta i poznaje njegove biološke roditelje, stručni tim pri toj odluci procenjuje potencijale deteta i bira onu porodicu za koju smatra da će te potencijale najbolje ostvariti.

PRAVO DA BIRAJU

Usvojitelji pri prijavi imaju pravo da se izjasne o željenom polu, uzrastu, nacionalnosti i zdravstvenom stanju deteta.

Nove porodice godišnje pronađe 4 do 5 niške dece. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jeca

    11:01 // 10. 1. 2013.

    Mnogo parova postoji koji ne mogu da imaju dece i ovo je stvarno divno. Poznajem nekoliko ljudi koji su usvojili dete i presrecni su. Bravo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: