Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:20, 12. 11. 2014.

| Društvo

Komšije u borbi protiv rike i smrada

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti

Dovoženje svinja u "Biftekovu" klanicu u Nišu

Iako se građani koji žive u ulici Ace Stojanovića, na samo kilometar od centra Niša, žale na neprijatne mirise i buku koja dopire iz klanice “Biftek”, direktor ove firme navodi da donekle razume žalbe komšija, ali da "svinje ne mogu da se kupaju niti da im se operišu glasne žice".

Građani koji žive u ovoj ulici, ovih dana su medijima dostavili snimke dovoženja životinja u klanicu u toku noći, što ih, kako kažu, uznemirava.

Kao što možete čuti na snimcima, svinje skiče dok ih istovaruju iz kamiona usred noći, i mi ne možemo da spavamo od buke i uznemirenosti - kaže jedan od stanovnika Ulice Ace Stojanovića.

Direktor “Bifteka” Branko Burgić, međutim, kaže da donekle razume pritužbe komšija na račun buke, ali krivicu prebacuje na dobavljača - jer ako kamion stigne noću, objašnjava Burgić, životinje ne mogu da se ostave u kamionu do jutra.

Svakako da nije prijatno to slušati, posebno jer ih ima po 100-200 u kamionu, ali ne možemo da im operišemo glasne žice, one moraju da cvile i grokću. Uostalom, i preporuka je da se životinje voze noću, posebno leti, jer je hladovina i to im prija, što je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja - kaže Burgić.

On dodaje da svinje u kamionima imaju najbolje uslove i da se ne maltretiraju prilikom istovara.

Maltene muziku što nemaju, ti kamioni su bolji nego naši autobusi. Životinje se uvek istovaruju u prisustvu veterinara, ne tuku se i ne maltretiraju. Sve je po standardima - rekao je Burgić.

Meštani ovog dela Niša žalili su se svim relevantnim inspekcijama, a iz Veterinarske inspekcije, nakon izvršene kontrole stigao je odgovor da nikakvih kršenja propisa nema.

O svojim problemima su peticijom obavestili, kako kažu, i gradsko rukovodstvo.

Dima iz “Bifteka” više nema

Na jednom od snimaka dostavljenom Južnim vestima se vidi gust dim koji izlazi iz dimnjaka ove fabrike. Snimak je, kako se ispostavilo, star oko godinu dana, i datira iz perioda kada je “Biftek” u okviru klanice, u sopstvenoj peći spaljivao ostatke životinjskog porekla.

Direktor “Bifteka” Branko Burgić kaže da dima iz dimnjaka ove firme nema više od godinu dana, od kada je ova firma, kako kaže, sama demontirala peć za spaljivanje životinskih ostataka, “pod pritiskom komšija”.

Mi imamo dozvolu od Ministarstva poljoprivrede za ovu peć, i mogli bismo potpuno legalno ponovo da je pustimo u rad, jer ni dok je radila nije bilo emisije štetnih gasova. Sada plaćamo ovlašćenoj kafileriji, sa kojom imamo ugovor, da po tri puta nedeljno odvozi po desetak tona ovih otpadaka - kaže Burgić.

Ova informacija je Južnim vestima potvrđena u Ministarstvu poljoprivrede, gde kažu da je tokom kontrola Veterinarske inspekcije konstatovano da ova peć ne radi, te da kafilerija "Energozelena" "redovno, na osnovu ugovora, preuzima sporedne proizvode i odvozi ih na uništenje".

Burgić dodaje "građani neosnovano vrše pritisak, a sami su se naselili u industrijsku zonu, u kojoj je preko 50 godina na istom mestu bio i Poljopromet”.

Dim iz fabrike "Biftek" u Nišu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dalibor

    00:22 // 30. 1. 2015.

    Isti problem imamo i mi u Batajnici sa Knez agrarom. Smrdi katasrofa, pogotovo leti, uzas. Komentari, zar vam nije drago da je neko uspeo, moj odgovor je: NIJE, ako taj uspeh ide preko mojih ledja.

  • gagi

    12:21 // 14. 11. 2014.

    Njima smeta to sto zivotinje prave buku prilikom istovara.Mnogo njih imaju pse u dvoristu koji laju i preko noci pa niko ne trazi od njih da se sele zato sto to nekome smeta.

  • gagi

    20:02 // 13. 11. 2014.

    A kako im ne smetaju autobusi curdica?50 autobusa prodju svakog jutra od 4 kroz tu istu ulicu jer im je tamo garaza.I oni prave buku.

    • anche

      22:48 // 13. 11. 2014.

      @gagi
      pa to ne smeta toliko: ovo su zvuci smrti, jada i horora. zvuci autobusa su samo zvuci saobracaja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: