Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 14. 6. 2022.

| Društvo

Komunalno preduzeće u Prokuplju podeljeno na 3 firme, a jednoj već najavljuju gašenje

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
komunalni radnici Hammeum
Najveći broj radnika ponovo na budžetu; Ilustracija; foto: Lj. M.

Podelom Javnog komunalnog preduzeća Hammeum u Prokuplju nastale su 3 firme od kojih su dve ostale budžetske - JKP Hammeum i Gradski vodovod, dok su izdvojene delatnosti poput pijace, čistoće, gradskog zelenila i naplata parkiranja izdate koncesionaru na 15 godina, beogradskoj firmi “Demetra RB”.

Iako je bilo reči da veliki broj zaposlenih u ovom preduzeću opterećuje budžet i funkcionisanje Grada, najnovijom podelom od oko 300 radnika, uključujući i one na određeno, u dva javna preduzeća je ostalo nih 267, dok je privatni koncesionar u obavezi da preuzme oko 30 radnika.

Odbornici prokupačke Skupštine ranije su doneli odluku da se promeni status JKP Hammeum i da se deo firme izda koncesionaru.

Grad će deo svoje nepokretnosti u tom periodu preneti beogradskoj firmi, koja će biti držalac.

Da bi ispunili sve zakonske uslove prema koncesionaru i kako bi nesmetano obavljao svoj posao, ovakva odluka je neophodna. Odlučili smo se za pokretanje javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije, kako bi pojedine radne jedinice izdvojili iz JKP Hammeuma, a samim tim i smanjili broj radnika na teret budžeta Grada - rekao je Milan Aranđelović, gradonačelnik Prokuplja.

Za konkursnu dokumentaciju za koncesiju interesovale su se dve firme "Demetra RB" i "Properta" iz Novog Sada, ali je u roku za prijem ponuda stigla samo ponuda "Demetre" koja je i dobila posao u Prokuplju.

Inače, ugovorom je predviđeno da koncesionar za svoje usluge prema Gradu dobija godišnje 55 miliona, dok je mesečna naknada koncesionara 505.000 dinara, što je na godišnjem nivou oko 6 miliona dinara.

Što se tiče novoformiranih budžetskih firmi u JKP Gradski vodovod će ostati 159 radnika, dok će 108 radnika raditi u JKP Hammeum.

I dok su radnici Vodovoda mirni što se tiče opstanka firme, sudbina Hammeuma i stotinak zaposlenih je još neizvesna, jer do kraja godine gradonačelnik ne isključuje mogućnost likvidacije tog preduzeća, ukoliko radnici ne rade i zarade platu.

Mi već imamo nekoliko projekata koje ćemo dati radnicima Hammeuma da rade i zarade platu. Ako oni to mogu, ostaće i to će funkcionisati, ali ako neće da rade i ne zadovoljavaju uslove, moraćemo da likvidiramo to preduzeće do kraja godine. Od njih sve zavisi - rekao je Aranđelović.

On je objasnio da će novi Gradski vodovod obavljati vodovodne i komunalne poslove i održavati groblje.

Kako saznajemo, deo radnika je pristao na otpremninu koja se kreće oko 800.000 do 900.000 dinara, a lokalna vlast će, kako bi osigurala likvidnost i poslovanje podići kratkoročni kredit od 75 miliona dinara koji će morati da vrati do kraja godine.


Izabrani i budući direktori komunalnih preduzeća

Na sednici Skupštine izabrani su i budući direktori novoformiranih preduzeća JKP Hammeum i Gradski vodovod, čiji će mandat u v. d. statusu početi danom upisa preduzeća u APR-u.

Gradskim vodovodom će upravljati dosadašnji direktor JKP Hammeuma Saša Stošić koji je na istoj sednici smenjen, a odmah zatim i postavljen za prvog čoveka novog preduzeća, dok će v.d. direktor Hammeuma biti Ljubisav Rakić koji je i bio zaposlen u tom preduzeću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Maric

    22:48 // 5. 7. 2022.

    Vi bre ljudi niste normalni! Da li je moguce da u PK ili okolini ne mozete da nadjete firmu za takve stvari, nego mora iz Beograda! Uzgred, Firma Demetra RB je preduzeće specijalizovano za pružanje kompletnih profesionalnih usluga iz oblasti pejzažne arhitekture i hortikulture. Kakve veze ima sa cistocom, pijacama i parkingom!? Strasno sta radite!

  • Alex

    23:23 // 17. 6. 2022.

    Ne razumem zasto ostaje da postoji ta firma Hammeum ako su vec sve delatnosti dali toj privatnoj firmi Demetra? Vodovod i groblja ostaju u JKP Gradski vodovod, i cemu ce onda da sluzi taj JKP Hammeum koji ostaje u gradskom vlasnistvu?

  • Miki

    18:11 // 16. 6. 2022.

    Grad ce koncesionaru placati 55 miliona dinara godisnje ? Pa ko je ovde lud , a ko ... , a koncesionar gradu , 505 000 dinara mesecno ! O cemu de ovde radi ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: