Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:30, 17. 4. 2020.

| Društvo

Kon: U Domu u Kulini 64 zaražene osobe, situacija pod kontrolom

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
kulina
Poseban paviljon "Pink" namenjen obolelima; foto: www.kulina.org.rs

U Domu za smeštaj odraslih osoba Kulina, koji se nalazi u blizini Aleksinca, virus korona je potvrđen kod 64 osobe i to kod 14 zaposlenih i 50 korisnika, rekao je epidemiolog i član republičkog Štaba za krizne situacije Predrag Kon. On navodi da među obolelima nema teških slučajeva, te da niko od njih nije hospitalizovan, već su svi u izolaciji u posebnom paviljonu u okviru Doma.

Da u Domu u Kulini ima potvrđenih slučajeva saopštili su iz Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu 13. aprila, ali tada, kao i narednih dana, nije bilo informacija o broju zaraženih. Epidemiolog Branislav Tiodorović juče je rekao da je ukupno 50 potvrđenih pozitivnih, dok je danas taj broj uvećan za 14.

U samom Domu ima 296 štićenika i 203 zaposlena, a ukupno je 64 pozitivnih, uglavnom štićenici. Broj zaraženih zdravstvenih radnika je 14 - rekao je Predrag Kon.

On napominje da je napravljena takozvana izolacija u izolaciji, te da su svi zaraženi smešteni u posebnom paviljonu u Domu.

Zdravstveni radnici su izdvojeni i ne rade više. Ukupan utisak uređenosti tog prostora i izolovanosti je pozitivan. Nema teških slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju, tako su oni smešteni u tom jednom odvojenom paviljonu - objašnjava Kon.

On kaže da je situacija svakako ozbiljna kada virus uđe u ovakav kolektivni smeštaj, ali da je za sada situacija pod kontrolom.

Navodi da će dve medicinske sestre biti upućene u Dom kao pojačanje, kao i da će dobiti mobilni rentgen aparat kako bi se pratilo stanje obolelih.

Inače, u Domu u Kulini smeštaju se odrasle osobe ometene u razvoju, a jedna je od 15 ustanova socijalne zaštite u Srbiji u koje je ušao virus korona. Najgora situacija je u Gerontološkom domu u Nišu gde je 165 zaraženih, a obolelih ima i u Domu za smeštaj odraslih i starih ''Eskulap centar'' u Nišu, Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Trbunje kraj Blaca, kao i u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici "Gornja Toponica".

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Maja

    23:24 // 26. 4. 2020.

    Zašto se više ne javlja koliko je korisnika i koliko radnika obolelo u domu u Kulini, koliko ih je do sada umrlo i kako je moguce da je više od pola korisnika i radnika pozitivno a posete u domu su bile zabranjene od 01.02. kada je krenuo sezonski grip. Ko je kriv za nenošenje maski radnika i hranjenja korisnika istom kašikom i pojenja istom čašom? Tamo postoje kamere.

     Odgovori

  • Gordana Kocić

    19:58 // 17. 4. 2020.

    Zbog čega se informacije o pacijentima smeštenim na pulmologiji, klinici za anesteziju i intenzivnu terapiju i klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju daju porodici isključivo usmeno od 13-14h?
    Kao što znamo, nisu svi smešteni na klinici iz Niša da bi mogli da dođu kako bi dobili informaciju o stanju svojih članova porodice. Zar je nemoguće obezbediti telefon za informacije?

  • Шишач снс-ОВАЦА

    17:54 // 17. 4. 2020.

    Наравно, све је под контролом, осим за породице умрлих. Наравно, и победићемо, без обзира на жртве. Кад све ово прође, ко ће кога питати могла ли је борба бити ефикаснија и са мање жртава, победник ће побрати све ловорике а покорни народ ће му бити вечно захвалан!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: