Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:53, 14. 4. 2015.

| Društvo

Bez vanredne situacije zbog klizišta u Nišu

Autor:P. Blagojević, A. StankovIzvor:Južne vesti
Klizište
Na metar od kuće; Klizište u Ulici Partizanskih kurira

Gradsko rukovodstvo ipak je odložilo proglašenje vanredne situacije zbog klizišta koja mesecima ugrožavaju nekoliko kuća. Čeka se usvajanje posebnog projekta sanacije.

Većnik Žarko Ranković je u izjavi za Južne vesti potvrdio da se odustalo od prvobitne ideje da se vanredno stanje proglasi danas, ali da će to najverovatnije biti učinjeno u narednih 20 do 30 dana.

Moramo da sačekamo da se izradi projekat sanacije klizišta. Bez toga ništa ne možemo da uradimo - kaže Ranković.

To znači, odgovarajući na pitanje novinara, da gradske vlasti trenutno ne mogu da učine ništa da zaštite ugrožene kuće.

Ranković dodaje da je zasada direktno ugrožena samo kuća porodice Vidanović, ali da je njima Grad još januara ponudio privremeni smeštaj.

Obezbedili smo privremeni smeštaj u 3 dvokrevetna apartmana u Gerontološkom centru i u Domu srednjoškolaca 3 trokreventa, ali su oni to odbili. U međuvremenu su se oni sami iselili iz kuće, tako da je ta kuća sada prazna - kaže Ranković.

Podsetimo, ranije danas je Ranković najavio mogućnost proglašenja vanredne situacije na određenim lokacijama kako bi se, pojasnio je, ubrzala procedura za sanaciju klizišta.

Situacija na terenu se, rekao je Ranković, značajno pogoršala i ukoliko bi se išlo "redovnim putem", za raspisivanje tendera bi trebalo previše vremena.

Da bismo ubrzali samo procedure, jer i u slučaju da se proglasi vanredna situacija se sprovodi javna nabavka ali po daleko bržim procedurama - kaže Ranković.

Ranković je pojasnio i da bi tako bila izbegnuta i situacija da vlasnik neke parcele ne dozvoli građevinskim mašinama da prođu kako bi otpočele radove i sl.

Klizište na Paliluli proradilo je polovinom maja prošle godine. Iako je još tada većnik Ranković tvrdio da su izdati nalozi za rešenje ovog problema, do danas se u tom delu Niša ništa nije uradilo.

U međuvremenu su se pobunili i meštani jednog dela Gabrovca koji strahuju za svoje kuće, jer se takođe u maju prošle godine klizište pojavilo i u ovom delu grada. Gabrovčani su jutros protestovali ispred Gradske kuće.

Zbog izlivanja podzemnih voda u Novom Selu, Donjem i Gornjem Međurovu i Belotincu, predsednik Opštine Plailula Boban Džunić tražio je uvođenje vanredne situacije u ovoj Opštini još pre više od dve nedelje, ali je Štab za vanredne situacije tada te zahteve odbio.

Vidanović: "Imamo obećanje da će nam pomoći"

Vlasnik najugroženije kuće, koju zemlja već "gura", Ivan Vidanović kaže da nije obavešten da je gradska vlast odustala od vanredne situacije i da on ima obećanje gradonačelnika da će to biti učinjeno.

Vidanović dodaje da odlaganje vanredne situacije ne znači da će gradska vlast mirno gledati kako klizište odnosi njegovu kuću, odnosno da će poslati mehanizaciju da bar delimično zaštite objekat.

Očekujemo da dođe geolog koji će dati zadnju reč da li mehanizacija može da uđe. Ne da uradi sve, već da rastereti kuću i saglasnost da dođe "Gorica" i iseče drveće koje preti. Takav je bio dogovor jutros - kaže Vidanović.

Inače, Vidanović odbacuje tvrdnje gradskog većnika Žarka Rankovića da je kuća sada prazna.

Tačno je da sam iselio roditelje i oni više nisu u kući, ali kuća nije prazna. Ja i dalje živim u njoj - kaže Vidanović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • komsija

    20:57 // 14. 4. 2015.

    Jos jedan dokaz o neznanju, neradu pa i nameri u Greadskoj upravi da se nista ne preduzme za problem koji je nastao pre 11 meseci. Jedino krivicna prijeva je protiv odgovornih lica je resenje!

  • misko

    16:45 // 14. 4. 2015.

    Će se opravi...nema žurba, će bude...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: