Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 4. 8. 2022.

| Društvo

Konačno izabrane firme za završne radove na nalazištu Medijana, lokalitet zatvoren bar još 2 meseca

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
Medijana
Firme će imati 60 radnih dana da završe radove nakon što potpišu ugovor; foto: Vanja Keser

Vrata Arheološkog nalazišta Medijana, jednog od simbola Niša, više od četiri godine zatvorena su za posetioce. Nakon probijenih rokova, propalih tendera i brojnih najava nadležnih, izabrane su četiri firme koje će uređivati kompleks. Radovi bi trebalo da butu gotovi u roku od 60 radnih dana nakon što te firme potpišu ugovor sa Gradom Nišom, a vrednost je oko 3,9 miliona dinara.

Iako i dalje nema preciznih rokova i informacije o tome kada će biti potpisan taj ugovor, nazire se da bi ovo kulturno dobro na Bulevaru Svetog Cara Konstantina najzad moglo ponovo da bude otvoreno. Ipak, ne za manje od dva meseca.

Mozaik Medijane Za završne radove do sada propala dva tendera; foto: E. V. PetrovićZavršne radove na nalazištu Medijana radiće grupa izvođača, koju čine beogradske firme Ornament Investinženjering, Niković company i Dekorat, kao i pirotska firma Dim energy.

One će imati zadatak da izvedu radove na zaštitnoj konstrukciji, radove unutar Konstantinove vile sa peristilom i na prostoru oko nje, kao i radove na izradi info-panoa. Reč je, dakle, o tesarskim, zemljanim, betonskim, stolarskim, staklorezačkim, bravarskim i drugim radovima.

Kako piše u Odluci o dodeli ugovora, sve to će koštati oko 33.266.666,70 dinara bez PDV-a, odnosno 38.946.750 dinara sa PDV-om.

To je, inače, treći tender koji su Grad Niš i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj raspisali, pošto su prethodna dva propala jer nijedna firma nije konkurisala.

Cena poslednjih radova na prethodnom tenderu bila je 16,6 miliona dinara bez, odnosno 24,4 miliona dinara sa PDV-om, ali su iz KLER-a ranije rekli da to ne plaćaju samo Nišlije iz gradskog budžeta, već i Ministarstvo kulture i informisanja.

Do sada je bilo više najava nadležnih, a prema nekima od njih, Arheološko nalazište Medijana trebalo je da bude ponovo otvoreno još 2020. godine.

Poslednji rok koji se pominjao navela je gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov - ona je januara ove godine rekla da će lokalitet biti otvoren na proleće, što takođe nije ispoštovano.

Rekonstrukciju je do sada, osim problema sa tenderom i pomeranja rokova, pratio i nedostatak novca.

Vila sa peristilom, ostaci mozaika i svi sadržaji na Medijani, iz perioda Konstantina Velikog, još od 2013. godine, kada se obeležavao značajan jubilej, 1700 godina Milanskog edikta, nisu bili dostupni građanima zbog čestih radova, konzervacije i projekta natkrivanja nalazišta.

2018. godine nalazište je “radilo” svega mesec dana i od tada su njegova vrata zaključana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Hadžidžokanović

    13:40 // 7. 8. 2022.

    Više nije potrebna.Prošla je proslava Milanskog Edikta.Nismo iskoristili šansu.U Italiji postoje više kuća Marka Pola gde je navodno rođen.I svi zarađuju od toga.Tu nam je u blizini Feliks Romulijana pa možemo nešto da vidimo i odvedeno goste iz inostranstva.

  • mbb

    21:11 // 5. 8. 2022.

    Aman, otići ću u penziju, ostareću, umreću, Medianu ne videh!! Živim u Nišu od 1987.....

  • Tajanstveni Alan

    17:22 // 5. 8. 2022.

    Tesko i za 600 radnih dana ! Nema licnu fajdu niska vlast, inace bi bilo ,odavno, gotovo !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: