Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:07, 12. 4. 2023.

| Društvo

Konačno najavljeno gašenje kotlarnice niškog Univerziteta

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Univerzitet dim
Od sledeće grejne sezone bi trebalo da koristi prirodni gas za grejanje; foto: Z. P.

Jedan od najvećih zagađivača vazduha u Nišu, kotlarnica na ugalj i ogrevno drvo na Univerzitetu, trebalo bi uskoro da bude ugašena i da od sledeće zimske sezone koristi prirodni gas za grejanje, najavljuje direktor KLER-a Dušan Radivojević.

Pred početak grejne sezone 2022/2023. godine je direktor Toplane Predrag Milačić rekao da su mnoge javne objekte koji su koristili mazut, ugalj ili lož-ulje priključili na sistem daljinskog grejanja, ali da i dalje ima onih koje to odbijaju da učine, među kojima je naveo upravo Univerzitet i Pravni i Ekonomski fakultet.

Za fakultete i univerzitet je bilo brojnih pokušaja da njihove donosioce odluka ubedimo u priključenje na SDG, ali za sada bezuspešno - rekao je u oktobru Milačić.

Tako je cela sezona prošla, a ove institucije su svojim načinom grejanja uticale na zagađenje vazduha, koji je i inače zimi prekomerno zagađen.

Prema najavama nadležnih, to je za Univerzitet u Nišu bila poslednja grejna sezona da ispušta crni dim i zagađuje vazduh u sred centra grada.

Nastavljamo zamenu kotlarnica u individualnim objektima, kako bi ugasili najveće zagađivače u gradu Nišu. Započeli smo sa državom, Ministarstvom zaštite životne sredine i Univerzitetom, projekat gašenja kotlarnice u zgradi Univerziteta, koja je najveća kotlarnica na ogrevno drvo i i ugalj u gradu, time i najveći zagađivač u samom centralnom gradskom jezgru - rekao je direktor KLER-a.

Direktor KLER-a Dušan Radivojević je u video-snimku objavljenom na Fejsbuk stranici gradonačelnice Dragane Sotirovski podsetio da je niška Toplana 96 % svojih kapaciteta već prevela na prirodni gas, a da će od oktobra ove godine i kotlarnica Univerziteta koristiti taj energent za grejanje.

Gradonačelnica je napisala da kotlarnice na čvrsto gorivo u Nišu polako odlaze u istoriju i najavila da će osim ove, zajedno sa državom ugasiti i kotlarnice Medicinskog fakulteta, kao i OŠ "Kole Rašić" i vrtića "Svitac".

Podsetimo, nedavno je zasedala Radna grupa Vlade Srbije, a jedna od njihovih najava upravo je bilo gašenje kotlarnica koje koriste ugalj, mazut i lož-ulje za grejanje, kako bi se popravio kvalitet vazduha.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Robin Hud

    10:02 // 13. 4. 2023.

    Od najave do realizacije procice ko zna jos koliko godina. Ovi dzabolebozovici vole mnogo da najavljuju pred izbore, ali im realizacija nedostaje

  • Ricardo

    08:04 // 13. 4. 2023.

    Zabraniti ugalj u gradu i pravnim i fizičkim licima. Imaćemo 10% zagadjenja manje preko zime.

  • Var tehnolog

    20:22 // 12. 4. 2023.

    Milacicu, kao dobar menadzer, koji nije u vrtlogu sns,a morao da legne na rudu sns-a, bezi od ovog iz Kler(p)a, aparatcika i neradnika! Parazit, koji nikad ne bi ni usao u zgradu Univerziteta, da mu nije izmisljene funkcije !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: