Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:26, 19. 11. 2021.

| Društvo

Konačno obnovljena oronula kuća slavnog solunca iz Gadžinog Hana

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
rekonstruisana kuca sada I. C.
Rekonstrukcija je počela maja meseca; foto_ I. C.

Kuća Dragutina Matića, najpoznatijeg ratnog izviđača u istoriji srpske vojske čija je fotografija "Oko sokolovo" obišla svet, do nedavno je bila trošna i urasla u rastinje, a sada je u potpunosti restauirana. Obnova oronule kuće u selu Kaletinac počela je maja, a kako kaže predsednik Opštine Gradžin Han Milisav Filipović, ostalo je još samo uređenje dvorišta, nakon čega će se spomen-kuća naći na turističkoj mapi Srbije.

kuca oko sokolovo nekad I. C. Kuća nije odolela vremenu; foto: I. C.Bez prozora, oronulih zidova i sa krovom koji prokišnjava, kuća rođenog Zaplanjca nije odolela zubu vremena i bila je poput ruševine. Zato je rekonstrukcija zapravo bila građenje iz početka - od podruma do krova, a korišćeni su materijali iz doba kada je kuća sagrađena.

Objekat je bio toliko urušen da iz te faze nije moglo da se uređuje. Morao je gornji deo da se poruši, a podrumski deo je samo zategnut dodatno, pošto je od kamena. Ovaj gornji deo se rušio, drvena konstrukcija i blato od koga je sazidana kuća - objašnjava predsednik Opštine.

Dragutin Matić Fotografija srpskog vojnika korišćena u ratnim albumima, udžbenicima, pozivnicama, služila kao inspiracija slikarima...Kako bi kuća bila autentična, kaže, korišćeni su identični materijali poput drvene građe, blata i prirodno gašenog kreča koji je korišćen za oblaganje kuća u to vreme.

Filipović kaže da od nameštaja nije ostalo ništa, ali da su meštani Kaletinca zainteresovani da doniraju svoj očuvani nameštaj. renovinarana kuca oko sokolovo I. C. Od nameštaja nije ostalo ništa, ali su starosedeoci voljni da pomognu; foto: I. C.

Ostalo je ono što nije bilo predviđeno projektom, a to je da se sredi dvorište. Ograđivanje će ići drvenim tarabicama, te ograde nije bilo, ali imamo saznanja od meštana da je na taj način bilo ograđeno. To ćemo finasirati takođe sami, ali nezavisno od projekta - kaže Filipović.

rekonstuisana kuca oko sokolovo I. C. Korišćeni su prirodni materijali; foto: I. C.Napominje da će zbog lošeg vremena dvorište biti uređeno tek na proleće, kada se očekuje da se spomen-kuća nađe na Turističkoj mapi Srbije, otvorena za sve posetioce.

Po rečima predsednika Opštine, za kompletnu restauraciju kuće iz budžeta Opštine izdvojeno je više od 5 miliona dinara, a više o “Oku sokolovom” i kući u kojoj je živeo, možete pročitati u tekstu Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • the Dusan

    08:19 // 21. 11. 2021.

    sad kad u njoj otvore Parking servis ....pa ispred parkiraju ,,oko sokolovo" ma nema šta....napredno

  • Milos Petrovic

    08:05 // 20. 11. 2021.

    Šteta što nije stavljena ćeramida, ako je nju uopšte moguće naći

  • Bojan

    23:30 // 19. 11. 2021.

    Zar kuca ne treba da lici na originalnu? Ovde samo fali da se zalepi stiropor i odradi akril-plast. Strašno!

    • Milan Donic

      19:36 // 20. 11. 2021.

      Kuca je ista kao i postojeca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: