Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:12, 21. 8. 2013.

| Društvo

Konačno počela rekonstrukcija Oficirskog doma

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Oficirski-bager.JPG

Za 80 dana, zapuštena zgrada Oficirskog doma u Nišu trebalo bi da postane moderan kongresni centar sa višenamenskim salama.

Ovim povodom, ruiniranu zgradu koja je i pored izuzetne istorijske važnosti skoro 10 godina bila prepuštena vandalima, posetila je i ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović. Oficirski_dom

- Zgrada se nalazi na jednoj od najlepših lokacija u gradu, ali je dugo bila u zaboravu. Biće pretvorena u multifunkcionalni centar u kom će se održavati izložbe, postavke, kongresi i biće jedno od najposećenijih mesta u Nišu - kaže Kalanović.

Ona je dodala da projekat rekonstrukcije ima nacionalni značaj zbog čega je Ministarstvo izdvojilo polovinu od skoro 102 miliona dinara, koliko je potrebno za završetak radova, a ostatak će dati Grad. Radove izvodi firma "Banković" iz Crne Trave. Oficirski dom

Međutim, vredi pomenuti da je u maju iz Direkcije za izgradnju grada bilo najavljeno da će za ovu namenu Ministarstvo izdvojiti 66 miliona dinara, dok je, sudeći po ministarkinoj izjavi, ta suma smanjena za 15 miliona dinara.

Ministarka je istakla i istorijski značaj zgrade u kojoj je 1914. godine doneta "Niška deklaracija", prvi dokument o ratnim ciljevima u Prvom svetskom ratu.

- Želeli smo da se ovde prave nove deklaracije od važnosti za budućnost. To dugujemo i prošlosti i budučnosti grada i čitavog regiona - rekla je Kalanović.

Gradonačelnik Niša zahvalio je Ministarstvu na pomoći i rekao da očekuje da će sledeće godine, baš u Oficirskom domu, biti obeležena stogodišnjica od donošenja "Niške deklaracije". Oficirski dom

- Otvaranje multufunkcionalnog centra će biti posebno važno za mlade jer će dobiti nekoliko sala za aktivnosti koje su do saa bile održavane u neadekvatnom prostoru - kaže Perišić.

Zgrada Oficirskog doma izgrađena je 1890. godine kao privatna kafana „Bulevar“, u kojoj su nastupale putujuće pozorišne družine, pevačka društva i vojni orkestri.Tokom 1914. i 1915. godine, kada je Niš smatran "ratnom prestonicom Kraljevine Srbije", u njoj su zasedale Vlada i Narodna skupština.

Od 1903. do 1941. korišćena je kao Oficirski dom jer je Komanda grada otkupila kafanu.

Pod zaštitom je države kao "spomenik od velikog značaja", što ovu zgradu stavlja u rang sa Tvrđavom. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slavoljub Virijevic

    22:01 // 22. 8. 2013.

    Mesto jeste za da se pomene za istoriju ali nema nikakvu umetničku vrednost kao građevina jer je ruzna i ne isplativa za bilo koju financisku računicu,osim za lopovluk.

  • šoxx

    12:30 // 22. 8. 2013.

    Ne nije u redu što cela okolina smrdi na močku ... ali nije ni u redu da nema jedan wc gde bi moglo da se ide... kakva vlast ,ttakva i omladina ,a takva bogami i srbija ...svi smrde na močku !!!

  • Haj Nehaj

    11:38 // 22. 8. 2013.

    Niko ne vidi poentu price: zajedno gradonacelnik, Verica i Bane, koji ga je tako nagrdio pre nekoliko nedelja da je to smesno.

    Sta vam to govori?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: