Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 22. 7. 2021.

| Društvo

Konačno raspisan tender za firmu koja će u Nišu prskati protiv komaraca i krpelja, zaprašivaće se i iz vazduha

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
komarac
Leto dođe, a zaprašivanje nikako da počne; foto: Aleksandar Kostić

Uništavanje krpelja i zaprašivanje komaraca prošle godine u Nišu je počelo još aprila, a ovogodišnji tretmani će početi tek kada se završi javna nabavka koja je raspisana juče, inače dva meseca nakon usvajanja Programa za dezinsekciju. Iako više od deset godina na području Niša nije zaprašivano iz vazduha, ove godine će firma koja dobije posao prskati na dva načina - sa zemlje i iz vazduha.

Iako se tretmani kojima se suzbijaju komarci i krpelji rade u proleće, Nišu je jedini grad na jugu Srbije koji, iako je sada polovina leta, čeka na zaprašivanje protiv insekata.

Prema informacijama Hitne pomoći, građani se poslednjih dana najviše obraćaju zbog ujeda insekata, ali će Nišlije morati još da čekaju na prve tretmane dezinsekcije. Oni će početi, prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski, čim se završi javna nabavka i čim bude izabrana firma koja će raditi taj posao.

Tender je raspisan juče, a zainteresovane firme imakju rok da se prijave do 3. avgusta, što znači da tretmani ne mogu da počnu pre sredine avgusta.

Čim se zavšri javna nabavka i neko se javi, da vidimo ko će da dobije posao i da završi taj deo posla, u ovom trenutku se tačno zna šta u ovo doba godine može da se radi sa komaracima, tako da će to struka da odluči - rekla je Sotirovski.

Kao razlog što zaprašivanje kasni nedavno je gradonačelnica Dragana Sotirovski navela reformu u Gradskoj upravi, a govoreći danas o dezinsekciji dodala je u probleme i saglasnosti Ministarstva životne sredine.


Zaprašivanje insekata i iz vazduha

Firma koja dobije posao za sprovođenje dezinsekcije biće u obavezi da odradi 5 tretmana za uništavanje krpelja, 6 tretmana protiv larvi komaraca, kao i 8 tretmana za odrasle komarce.

Prema tenderskoj dokumentaciji zaprašivanje će biti sa zemlje, ali i iz vazduha, što u Nišu nije rađeno već mnogo godina.

Zvaničnog razloga zašto će se sada prskati i iz vazduha nema, a stručnjaci navode da se to radi u nepristupačnim sredinama. komarci2 Ove godine zaprašivanje sa zemlje i iz vazduha; (foto: rts.rs)

Za te namene Grad je iz budžeta izdvojio 10 miliona dinara, raspoređenih u dve pozicije.

Iako se sa prošlogodišnjim tretmanima, i pored vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, krenulo 14. aprila protiv komaraca, a nešto kasnije, 22. i 23. aprila, protiv krpelja, ovogodišnji tretmani znatno kasne. Za razliku od Niša, prskanje u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, kao i u Pirotu je počelo.

Podsetimo, lekari su naveli da se groznica Zapadnog Nila najčešće javlja u regiji oko Beograda, ali i da zaražene komarce vazdušne struje presele i u druge krajeve Srbije. Zato su doktori istakli da je preventiva jedino delotvorno sredstvo protiv groznice, odnosno zaprašivanje komaraca, što se u Nišu i dalje nije desilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikan

    13:44 // 23. 7. 2021.

    Ne živim u Nišu,najstarijem Srpskom gradu,ali sam siguran da nikada nije imao goru i nesposobniju vlast koju sada vodi Sotirivska! Vlast Srbije samo gleda Beogradski pašaluk sa Kragujevcem i Vojvodinu a Nišu je namenjena bezvredna,nisko profitna industrija! Stara Srbija se uništava!

  • Vesna

    11:09 // 23. 7. 2021.

    Koj li savetuje gospodju Draganu pa ti nemogu ni u Mesnu kancelariju da budu savetnici.Ima li negde gde nekasne pola godine.Komarci,Sport,Asfaltiranje rupa i ko zna šta još što obični ljudi neznaju dok vi ne objavite na vašem portalu???

  • Robin Hud

    10:32 // 23. 7. 2021.

    Kao i sve sto urade u pogresno vreme ili aljkavo, koliko da pokriju racun namenjen za to a ustvari nikada uradjeno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: