Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 20. 11. 2019.

| Društvo

Konačno tople prostorije u kojima borave osobe sa mentalnim invaliditetom

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti

Prostorije koje su godinama hladne tokom zime, jer nije bilo grejanja, pa je bilo bojazni da će Udruženje za pomoć osobama sa mentalnim invaliditetom u Nišu da ih zatvori - konačno su tople. Nišlijka je nakon priče Južnih vesti reagovala i obezbedila pet klima, a oni koji svakodnevno provode mnogo vremena tamo kažu da su sada mnogo srećniji.

Početkom oktobra su Južne vesti objavile priču o Udruženju u kome svakodnevno boravi od 15 do 30 ljudi, a koje već godinama zimi nema grejanje. Tu se druže, uče da kuvaju, kao i brojne zanate, da slikaju, vezu, crtaju i tamo su, kako su rekli, srećni zajedno. 75640667_998424513832987_8545867390024417280_n Nišlijka angažovala prijatelje da pomognu pri kupovini klima; foto: JV-J. A.

Ipak, već godinama postoji bojazan da vreme neće moći da provode zajedno tokom zime, jer su zbog hladnih prostorija nekad morali da stave ključ na njih.

Ta priča je dirnula Nišlijku Danijelu Jotev koja kaže da je odmah odlučila da im pomogne.

Ja sam nakon priče na Južnim vestima odlučila da ja moram da im pomognem. Mene je povukao taj građanski aktivizam, htela sam da pokažem tim ljudima da nisu sami i da im pomognem, ali i da probudim svoje sugrađane da i oni učine isto. Zvala sam svoje prijatelje i uspeli smo da sakupimo novac i doniramo 5 klima - priča Jotev.

Za to je bilo potrebno oko 350.000 dinara, a novac je doniralo nekoliko niških firmi i uspeli su za oko 20 dana da završe celu akciju. Sada je u svakoj prostoriji toplo, korisnici kažu da im je mnogo prijatnije i da su srećni. 75572106_2742638505757104_6663342563732226048_n Jedini problem sada je industrijska struja; foto: JV

Lelica Bogdanović iz Udruženja kaže da više ne moraju da oblače jakne kada idu do kuhinje ili toaleta.

Ono što ostaje kao problem je industrijska struja koju u Nišu plaćaju sva udruženja, dodaje Bogdanovićeva, a to znači tri puta skuplje račune. Njihov sledeći korak je da se izbore da se to promeni, jer će mnogo para tokom zime trošiti da zagreju sve prostorije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • RH 15

    17:04 // 20. 11. 2019.

    Bolje da se vise ulaze u nauku kako ne bi mesali rh pozitivnu i rh negativnu krvnu grupu i imali osobe sa mentalnim problemima izazvanim ovim putem. Drugo je kad propali sistem u Srbiji izaziva ovakve probleme koje lecimo reformama.

  • Danijela Jotev

    14:28 // 20. 11. 2019.

    Hvala: Juznim vestima, Jovanu i Lelici Bogdanovic, Milosu i Tomici i njihovim strucnim ekipama, Aleksandri, Nikoli i njegovim drugarima, "Nemanji"i drugarima, Srdjanu, Gligi, Tanji i dvojici sugradjana na ogromnoj pomoci i razumevanju. Ovo nije prva, a nadam se ni poslednja akcija koju smo izveli zajedno. Hvala od srca!

  • Mara

    12:23 // 20. 11. 2019.

    Sramota.Samo u našoj zemlji osobe sa invalidi tetom nemaju nikakva prava.Ovo je bruka.Nemati grejanje.Sramota

    • Dory

      14:54 // 20. 11. 2019.

      Bas šteta što si kao dežurna botkinja zagadila i ovu lepu priču. Ostavi sendviče, uradi i ti nešto za grad u kojem živiš.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: