Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 3. 5. 2023.

| Društvo

Koncesionar preuzima novu pijacu u Prokuplju, opozicija najavljuje krivične prijave

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pijaca
Nova pijaca u Prokuplju prelazi u nadležnost koncesionara; Foto: Grad Prokuplje

Nova Gradska pijaca u Prokuplju vredna 385 miliona dinara i finansirana delom iz sredstava EU, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i budžeta Grada, odmah po otvaranju biće predata koncesionaru - beogradskoj firmi "Demetra AB". Opozicija u Prokuplju najavljuje krivične prijave protiv odgovornih u Prokuplju, jer smatraju da time omogućuju privatniku zaradi ogroman novac bez ikakvih ulaganja.

Pijaca će imati 126 tezgi na kojima će proizvođači moći da plasiraju svoje proizvode, savremeno opremljene objekte za prodaju mlečnih proizvoda, 14 lokala, dva magacina, kao i upravnu zgradu, a prihod od izdavanja ići će privatnoj firmi koja će biti zadužena i za čistoću na tom prostoru. pijaca Pijaca će biti potpuno opremljena i po evropskim standardima; Foto: Grad Prokuplje

Demetra AB je pre godinu dana preuzela delom poslove rasformiranog preduzeća JKP Hammeum poput Parking servisa, čišćenja ulica, zelenila, ali i brigu o pijacama u Prokuplju. Oni će, dok traje koncesioni ugovor koji smo potpisali, upravljati novom pijacom, a nakon toga ona ostaje Gradu na upravljanje - kažu u Gradskoj upravi Prokuplja.

Izgradnja pijace je najavljena još 2018. godine, ali je ugovor sa izvođačem, firmom "Arhikom" iz Novog Sada potpisan 3 godine kasnije, krajem 2021. godine.


Krivične prijave za odgovorne

Da je ovakva odluka štetna po budžet i građane Prokuplja tvrde u prokupačkoj opoziciji, a Slaviša Momčilović, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, najavljuje i krivične prijave protiv odgovornih u gradskoj vlasti.

Pijaca je izgrađena donacijom Evropske investicione banke, novac je uložilo i nadležno Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao i sam Grad Prokuplje i sve se to sada daje privatniku na upravljanje i da uzima novac. Imamo osnovanu sumnju da se iz nekog razloga daje privatniku da dobije ogroman profit bez ikakvih ulaganja, a da Grad za to praktično nema nikakvu korist. Ovo je prva u nizu krivičnih prijava koje ćemo podneti u narednom periodu, iako tužilaštvo ćuti i ne oglašava se po nekim ranije podnetim prijavama - kaže Momčilović.

Izgradnja pijace je jedna od značajnijih investicija u Prokuplju koju je pokrenula Vlada Republike Srbije u okviru projekta "Partnerstvo za lokalni razvoj", u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i misijom UN za razvoj.

Inače, prošle godine upravljanje i obavljanje komunalnih delatnosti oko čistoće grada, parking mesta, Tržnice i Gradskog zelenila u Prokuplju prešle su u nadležnost beogradske firme "Demetra", koja je u obavezi da plaća godišnju koncesionu naknadu od 505.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • siguran neglas

    14:58 // 4. 5. 2023.

    A kad će ovaj koncesionar da preuzme Gradsku upravu sa sve ovog nazovi gradonačelnika, da i oni malo osete kako je to, a i da se mi građani rešimo bede

  • Alex

    20:11 // 3. 5. 2023.

    A nezavrsen most? Odjednom o mostu ni rec. Bile su price o novoj raskrsnici, spajanju sa Kajmakcalanskom pored potoka i odjednom nikom nista.

  • Eueueu

    19:13 // 3. 5. 2023.

    Ovo je pljačka bez prikrivanja, još da počnu da ulaze po kućama i otimaju...to nas čeka izgleda.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: