Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:59, 11. 4. 2020.

| Društvo

Konferencije za novinare o koroni bez novinara - struka rekla "da" bez ozbiljnog razmišljanja

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
zapisi sa konferencije, foto zeljko veljkovic
Novinari šalju pitanja mejlom, a potom sede kod kuće i nadaju se da će biti pročitana; foto: JV/Željko Veljković

Iako su stručnjaci do sada, kao primer bezbednog okupljanja u vanrednom stanju zbog korone, navodili upravo redovne konferencije za novinare, od danas se one održavaju bez novinara. Pitanja se šalju mejlom i čitaju u programu uživo. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je razlog to što je virus korona ušao u neke redakcije, a epidemiolog Predrag Kon odgovara da je struka bila saglasna da se one održavaju onlajn, ali bez ozbiljnijeg razmišljanja.

Od početka epidemije korone u Srbiji novinari se susreću sa spornim odlukama, a jedna koleginica je zbog teksta na kratko bila iza rešetaka. Nakon odluke Vlade da centralizuje informacije, koja je brzo ukinuta, od juče je na snazi nova - više nema novinara na konferencijama za novinare Kriznog štaba.

Ta odluka doneta je u danu kada je predsednik Aleksandar Vučić u Nišu imao konferenciju u punoj sali, netestiran na virus iako mu je sin zaražen koronom.

Umesto da postave pitanja lično, novinari od danas pitanja šalju mejlom svakog dana do 14:30, sede kod kuće i nadaju se da će njihova biti pročitana i da će građani dobiti odgovore. Razlog je, kako je rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, to što je virus ušao u redakcije. 92654343_1575359239280405_6352739453827547136_n Lončar i Kon kažu da je razlog to što je virus ušao u neke redakcije; foto: JV

Nalazimo se u nedelji koja je najbitnija za nas i kada je mogućnost prenošenja virusa korona najveća. S obzirom da se nalazimo u toj nedelji, s obzirom na to da je virus ušao u pojedine novinske agencije i redakcije i da ima obolelih, a da mi želimo da vodimo računa o svakom građaninu, a takođe i novinaru, stav je bio da sprečimo da dođe do te mogućnosti da se proširi infekcija ili da se prenese infekcija - pojasnio je Lončar.

Pitanje na tu temu postavilo je nekoliko redakcija, pa i Južne vesti, koje su zbog građana koji svakodnevno traže mnogo odgovora angažovale i dopisnika iz Beograda. Jedno od pitanja bilo je i da li se struka složila sa tim da novinari više ne dolaze na konferencije, s obzirom na to da su do sada govorili da su one bile dobar primer bezbednog okupljanja - na ulazu je svima merena temperatura, sedeli su na propisanoj udaljenosti sa maskama i rukavicama. kon Kon kaže da o tome nisu ozbiljno razmišljali; foto: JV

Epidemiolog Predrag Kon kaže da jesu pitani, da su se složili, ali priznaje, bez mnogo razmišljanja.

Razlog jeste taj da se pojavljuju u raznim redakcijama, taj je razlog bio da se pristane na online. Nije se nešto mnogo dubiozno o tome razmišljalo iskreno rečeno, ali to se radi i u drugim zemljama, tako da nismo videli nikakav problem u tome. Što se mene lično tiče to i može i ne mora, ali mislim da je u svakom slučaju korektno, ali nikad čovek ne može da se seti šta sve može da se politizira, pa sam onda možda dao saglasnost bez nekog ozbiljnijeg razmišljanja - rekao je Kon.

Ministar Lončar je nakon odgovora epidemiologa uzvratio da "ako možemo izbacimo politiku", jer kaže da žele da se bave strukom i da sačuvaju svaki život, pa i novinarski.


Stručnjaci o pitanjima sa juga i dalje nedorečeni

U ime redakcije Južnih vesti novinar Željko Veljković pitao je nadležne šta o epidemiološkoj situaciji na jugu Srbije govori podatak da Niš ima više pacijenata u privremenim bolnicama nego Beograd i Novi Sad zajedno, kao i koje će mere biti preduzete kako bi svi zaraženi dobili odgovarajuću zdravstvenu negu?

Lončar je odgovorio da se za prijem pacijenata priprema Opšta bolnica u Leskovcu koja će biti kovid bolnica, kao i da je veliki pritisak na Niš, ka kome gravititra ceo jug i Kosovo, te da je na njima da obezbede kapacitete za sve obolele. Veći pritisak, kaže, može da se izbegne samo ako nema kontakata, a time ni novoobolelih.

Doktor Kon je rekao da je Beograd i dalje najveće žarište, da se situacija i dalje prati, ali da, osim poštovanja mera, ne vidi šta bi više moglo da se uradi. Njegov utisak je da se mere negde poštuju izrazito, a negde ne, ali nije precizirao na koje delove Srbije misli.

Treba sada konkretno pozvati sve građane, pogotovo iz tog dela gde se očigledno ponašaju tako da ne shvataju ozbiljnost, da idu u kovid ambulante da se pregledaju i da se testiraju na vreme, da ne razmišljaju o tome da će to proći, da je to samo nešto bezveze što će na nogama prevazići, važno je da se na vreme otkriju, jer ako na vreme stigne na respirator ima ozbiljnu šansu da preživi, ako ne gotovo da nema šanse - naveo je Kon.


Novinarska udruženja traže da se novinari vrate na konferencije

To što su od danas redovne konferencije Kriznog štaba bez novinara - novinarska udruženja ocenjuju kao sužavanje medijskih i novinarskih sloboda, kojom se nanosi šteta informisanju građana.

Zato zahtevaju od Vlade da omogući novinarima da i dalje prate konferencije za medije uživo.

Smatramo da ne postoji nijedan razlog da u momentu kada glavni epidemiolozi najavljuju odlučujuće i bitne dane za građane Srbije, Vlada ograniči direktna pitanja stručnjacima. Uvođenje praćenja konferencija preko video linka treba da bude samo još jedan kanal komunikacije, a ne jedini - navode u saopštenju.

Takođe smatraju da slanje pitanja mejlom pre konferencije i informisanje građana bez prisustva novinara otvara mogućnost za zloupotrebe pitanja i može dovesti do toga da upiti novinara koji poštuju Kodeks ostanu bez odgovora. Napominju da novinari koji objektivno informišu građane i postavljaju pitanja imaju ključnu ulogu kada je u društvu povećan stepen straha i anksioznosti.

Potpuno je apsurdno da lekari koji bi trebalo da se bore protiv virusa sede i pišu odgovore na pitanja, a nakon toga da se ti odgovori čitaju na konferenciji bez novinara i to sa obrazloženjem da je reč o zaštiti zdravlja novinara - smatraju.

Saopštenje potpisuju Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gorica Stević

    16:49 // 13. 4. 2020.

    Svima koje poznajem je muka od novinarskih pitanja uživo, jer pošto nemaju ništa više da pišu o pevačima, glumcima, a i starlete su se primile, deset novinara postavlja isto pitanje, naravno svojim rečima, kao kad deca prepričavaju bajku. Na sva ta njihova pitanja, svi u Srbiji već znaju odgovor, zato pustite lekare da rade svoj posao, a ne da se umesto virusom, bakću novinarima.

  • milorad

    16:59 // 12. 4. 2020.

    Opšte je poznato, da je rad novinara stresan, opterećen s jedne strane profesionalnom obavezom, a s druge, često puta, prepredenim sagovornikom, koji čak ume i fizički da pripreti. Zato, molim medije, da BAGRU ostave na miru, barem na neko vreme, dok ne shvate da novinari ne postoje samo zbog njih, putovanja u Milano i rada BRZE POŠTE - SNS.

  • Daleki rođak

    12:49 // 12. 4. 2020.

    Sreća je prava što se sve to dešava u Severnoj Koreji. Tamo živi neki drug Kim Jong-un koji je odlučio da ukine lažne vesti, novinare sa smunjivim Državnim diplomama koji pitaju koješta na konferencijama, snimaju kamerama stranih proizvođača, medije koji se finsiraju parama iz Južne Koreje, kao i sve one novine koje ne koriste patriotske fontove prilikom štampanja svojih listića ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: