Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 7. 8. 2018.

| Društvo

Konjički klub “Čegar” otvorio i pansion za pse

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pansion za pse
Mila brine o životinjama u pansionu i kaže da u njemu imaju svu potrebnu negu i pažnju; foto: JV/J. A.

Kuca Cica bila je pre godinu dana prva gošća pansiona za pse u Konjičkom klubu “Čegar” u podnožju Niške Banje, koju je Nišlijka Mila Milosavljević htela da skloni sa ulice. Tako je došla na ideju da na imanju kluba čuva napuštene pse koje nije imao ko da udomi, a na odmor i druženje dolaze i oni koji imaju svoje vlasnike.

Na imanju Vladete Veljovića koji je sada jedini vlasnik Konjičkog kluba nadomak Niša Mila je zajedno sa svojim dečkom, Vladetinim unukom, došla na ideju da se osim konja i drugih životinja čuvaju i psi. Pansion-za-pse-u-Konjičkom-klubu-15;-foto:-JV-J.-A U pansionu se čuvaju i vlasnički i napušteni psi; foto: JV/J. A.

Prošle zime je na ulici pronašla skotnog psa koga nije imala gde da skloni, kako kaže, jer u Nišu tada nije bilo pansiona koji bi ga adekvatno čuvali.

Nudili su mi da psa stave na terasu, u šupu i tada sam uvidela da mi u Nišu jednostavno nemamo uslove da se ostavi pas. I onda smo pitali dedu da nam da iza kuće, gde je bilo ograđeno dvorište, da sklonim Cicu. Tog jutra kada smo otišli da je sklonimo nju je napao čopor pasa koji ja hranim ispred zgrade pošto su bili ljubomorni, a ona je bila mnogo mala i izujedali su je, tako da su to onda bili troškovi i za veterinara, ali smo je sklonili ovde - priseća se Mila.

Tako je deo dvorišta na samom ulazu u klub prošlog juna postao pansion za pse, priča Mila, a u početku su u njemu boravili uglavnom vlasnički psi, koje su ljudi dovodili na čuvanje kada odlaze na odmor. Međutim, odlučili su da u njemu čuvaju i pse sa ulice, jer je mnogo onih koji žele da pomognu lutalicama, ali nemaju uslove da ih udome. Pansion-za-pse-u-Konjičkom-klubu-12;-foto:-JV-J.-A U pansionu se čuvaju i vlasnički i napušteni psi; foto: JV/J. A.

Ista je procedura i kada neko želi da dovede vlasničkog psa ili da ga skloni sa ulice, samo ovi koji se sklanjaju sa ulice kod nas ostaju mesecima, sve dok se ne udome. Mi ih čuvamo, hranimo, šetamo, učimo ih da idu na povodac, druže se sa drugim psima, vodi se potpuna briga o njima kao i u vlasničkim, imaju veterinarsku negu, četkanje, kupanje - ističe Mila.

Uslov da neko dovede psa u podnožje Niške Banje na putu ka Sićevu na čuvanje je da plati članarinu klubu, kao i zajedničke troškove, poput struje i vode, navodi Mila, a može da bira da li će da donese svoju hranu ili da je plati. Nekoliko radnika brine o psima, te ukoliko neko ko dovede psa sa ulice može da plati čuvanje ili da dolazi u pansion i sam ih čuva, dodaje, tako da cena nije fiksna.

Mi radimo i danju i noću, nema odmora dok se sve ne odradi. Generalno nije naporan posao za nekoga ko voli životinje, a mi ih volimo, tako da je nama uživanje - dodaje.

Mila kaže da im je plan da sledeće godine na imanju otvore i veterinarsku ambulantu, da bi sve bilo pristupačnije. Ističe i da je ovo prvi i zasad jedini registrovani pansion za pse u Nišu, a kako je objasnio Vladeta Veljković procedura je bila jednostavnija, jer je Konjički klub registrovan kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Pansion-za-pse-u-Konjičkom-klubu-9;-foto:-JV-J.-A U pansionu se čuvaju i vlasnički i napušteni psi; foto: JV/J. A.

Konjički klub svojom registracijom u d.o.o. ima prava samo da donese odluku o formiranju pansiona za pse, nije potrebna posebna odluka - kaže Veljković.

Mila kaže i da je Nišu neophodan azil za pse u kome bi psi imali sve uslove za boravak.

Podsetimo, iako se godinama građani žale na pse lutalice Niš i dalje nema azil za pse, a pre više od godinu dana je najavljeno da bi moglo da se gradi prihvalitilište za napuštene životinje i pregovaralo se o lokaciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • E to je urbanost,civilizovanost i humanost!

    17:12 // 7. 8. 2018.

    Lepo sam Ja govorio,ko ih voli neka ih vodi kući a ne da ih čuva ispred zgrade!

  • Danilo Zlatic

    14:34 // 7. 8. 2018.

    Bravo za Milu, poznajem je, prava gospodja mlada! Zovemo je gospodja Mila!
    Sve najbolje!

  • Jovan

    14:33 // 7. 8. 2018.

    Verujem da ce Grad Nis u narednih 100 godina, napraviti azil za pse.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: