Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 18. 5. 2022.

| Društvo

Konkurs "Pčelice" za vaspitače Sud u Nišu proglasio nezakonitim

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
pčelica
"Pčelica" opet pred Sudom; foto: Pčelica

Sporni konkurs za vaspitače i vaspitačice u Pčelici, po kojem je njih 75 dobilo posao marta 2021, Osnovni sud u Nišu proglasio je nezakonitim i poništio ga, saznaju Južne vesti. Po ovoj presudi, Pčelica treba da sprovede novi konkurs i da nezadovoljnoj vaspitačici, koja je pokrenula ceo proces, isplati 106.500 dinara.

Konkurs za vaspitače je raspisan novembra 2020, a izbor kandidata je objavljen marta 2021. godine. U Komisiji su bila dva vaspitača i jedan diplomirani pravnik, na njihovo rešenje uložena je jedna žalba, koju je direktorka Javno predškolske ustanove Pčelica odbila.

Predmet je stigao do Osnovnog suda, a u presudi, u koju su Južne vesti imale uvid, se navodi da konkurs nije sproveden po zakonu i odlučio u korist tužilje.

Naime, u predmetnom rešenju o izboru kandidata za prijem u radni odnos, u obrazloženju rešenja nisu konkretizovani razlozi, i nisu navedene činjenice i zaključci na osnovu kojih je izvršen izbor 75 kandidata, pa tužilja kao kanditat koji je u konkretnom slučaju ispunjavala tražene uslove za zasnivanje radnog odnosa kod tužene, nije mogla biti upoznata sa razlozima zbog kojih njen izbor za prijem u radni odnos kod tužene nije izvršen - piše u presudi Suda.

Dodaju da odluka Pčelice ne sadrži razlog zbog čega tužilja kao prijavljeni kandidat koji ispunjava uslove oglasa nije izabrana, pa Sud smatra da je odluka niške Javno predškolske ustanove nezakonita.

Sud je poništio i rešenje direktorke Svetlane Mitić o odbijanju žalbe tužilje i obavezao ustanovu da ponovo sprovede postupak izbora kandidata po konkursu. Takođe, naloženo je i da Pčelica isplati tužilji 106.500 dinara.

Iz te ustanove za Južne vesti kažu da im sudska odluka nije dostavljena i da ne žele da je komentarišu dok ne postane pravosnažna.

Odluku Osnovnog suda preispitaće i Apelacioni sud u Nišu, ukoliko bude žalbe, a rok je od 15 dana.

Podsetimo, dve zaposlene su tužile tu ustanovu zbog disciplinskih postupaka, a Sud je prošle godine doneo presudu u njihovu korist.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira

    06:36 // 20. 5. 2022.

    Kako su te vaspitačice uopšte radile ako je tek sada raspisan konkurs za njih. Osoba koja je završila višu školu za vaspitače već deset godina ne može da se zaposli ni kao zamena na odredjeno vreme. Direktorka mora da je rod sa gradonačelnikom po bahatosti.

  • Bruno Mars

    14:59 // 19. 5. 2022.

    Direktorki se sakuplja milostinja za rodjendan i 8. mart po 200, 300 dinara. Ona žena kucetu slavi rodjendan i zove "podobne" ulizice u kafanu. Tolko.

  • Pera zikić

    09:41 // 19. 5. 2022.

    Nisu krivi pravnici nego to što rade pod pritiskom.Naloži im se da mora tako i tačka.Nije u pitanju znanje nego moranje.Valjda će doći dan da se nešto uradi po savesti i po zakonu a ne po pravu sile- ko je politički jači. To je naša tužna stvarnost.

    • Razbibriga

      17:47 // 19. 5. 2022.

      Rade pod pritiskom ??? To ih nisu ucili na fakultetu, vec im je partija nalozila ! Ne lupetaj !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: