Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 22. 3. 2017.

| Društvo

Konkurs skrojen po meri aktuelne direktorke Doma zdravlja iz SNS-a

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
uranija petrovic direktorka DZ Kuršumlija foto lj.m.
Uraniji Petrović novi mandat po "čudnom" konkursu; foto: Lj.M.

Skupštinska većina u Kuršumliji ponovo je, uz 3 glasa protiv, izglasala još jedan četvorogodišnji mandat aktuelnoj direktorki Doma zdravlja Uraniji Petrović, iako su, po rečima njenog jedinog protivkandidata dr Tomislava Arsenijevića, prekršeni svi propisi i zakoni u vezi konkursa koji je raspisao Upravni odbor.

Dr Arsenijević smatra da se radi o klasično nameštenom konkursu za kandidata Srpske napredne stranke i zato je poslao dokumentaciju svim nadležnim institucijama gde traži da se imenovanje poništi. 2 dr tomislav arsenijevic kursumlija foto lj.m. juzne vesti Aresnijević tvrdi da je konkurs namešten za kandidata SNS-a; foto: Lj.M.

On tvrdi da je sporno i imenovanje od strane Upravnog odbora koje je obavljeno već sledećeg dana po završetku konkursa.

U svojoj bahatosti, oni ni jedan zakon i rok nisu hteli da ispoštuju. Šta bi bilo da je neko iz drugog kraja Srbije hteo da konkuriše i da je dokumentaciju poslao poštom? Između ostalog, u konkursnoj dokumentaciji nije bilo uslova da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, jer se protiv aktuelne direktorke vodi nekoliko postupaka. Pa za predsednika mesne zajednice je to jedan od uslova – priča doktor Arsenijević.

On dodaje da konkurs nije objavljen u zakonskom roku, odnosno 60 dana pre isteka mandata direktora, te da nije objavljen na sajtu Ministarstva zdravlja, ni na sajtu Doma zdravlja u Kuršumliji, što je, kaže, onemogućilo da zainteresovani kandidati konkurišu.

Praktično je ovo bila formalnost po unapred izabranom kandidatu Srpske napredne stranke koji još u prošlom mandatu ima izvršno rešenje Agencije za borbu protiv korupcije o preporuci za smenu. Pitam se čemu služi ta Agencija, ako je jedna mala lokalna samouprava poput Kuršumlije ne uvažava – dodaje Arsenijević, koji je pokrenuo spor i traži ponavljanje konkursa.

Činjenica da je ispunjavao sve uslove konkursa, dostavio traženu dokumentaciju, a da nije pozvan na razgovor kao kandidat, niti obavešten od strane Upravnog odbora o izboru kandidata, samo je potvrdilo i pojačalo njegove sumnje.


Direktorka: Sve po zakonu

Stara-nova direktorka Uranija Petrović odbacuje sve optužbe na svoj račun i tvrdi da je sve urađeno po zakonu, te da je Upravni odbor jednoglasno predložio da ona ponovo bude izabrana, a da je tu odluku potvrdila Skupština na poslednjoj sednici.

Konkurs je raspisao Upravni odbor, a ne direktor. Po Statutu naše ustanove, nije obavezan uslov da se priloži dokument da se ne vodi krivični postupak, pa zato nije u konkursnoj dokumentaciji. Osim toga, konkurs je objavljen u jednom dnevnom listu – dodaje direktorka Petrović.

Predsednik kuršumlijske Skupštine Dejan Lović uopšte nije želeo da komentariše odluku Skupštine o izboru direktora Doma zdravlja. U telefonskom razgovoru sa novinarima Južnih vesti, on je preporučio da u njegovoj službi zakažemo sastanak “i da će nas onda primiti i dati nam podatke koji nas zanimaju”.


Agencija preporučila smenu direktorke zbog nepotizma

Još 2014. godine Agencija za borbu protiv korupcije donela je Rešenje da je direktorka Doma zdravlja u Kuršumliji Uranija Petrović prekršila Zakon zbog toga što je zaposlila svoju ćerku. Direktorku Petrović su, uprkos preporuci Agencije, odbornici kuršumlijske Skupštine odbili da smene.

Takođe, u toku je postupak pred sudom zbog navodnog nepoštovanja preporuke nadležnog Ministarstva o kriterijumima određivanja viška zaposlenih u Stomatološkoj službi ove ustanove, kada je pre oko godinu dana otpustila dva stomatologa sa dugogodišnjim radnim stažom, da bi, kako su oni tada tvrdili, zaposlila na neodređeno svoju ćerku.

Kako nezvanično saznajemo, jedna od doktorki koju je direktorka Uranija Petrović otpustila, već je dobila presudu da se vrati na posao u Dom zdravlja i čeka se presuda Apelacionog suda.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Рајна

    12:14 // 23. 3. 2017.

    Ponoviti konkurs!Po zakonu i pravilniku tako treba da bude!Konkurs je bio nepravilan,.Preko noci stari novi direktor.Lokalna samouprava treba da bude neutralna!Da se ponovi konkurs.

  • Рајна

    10:00 // 23. 3. 2017.

    Valjda postoi zakon u ovoj zemlji.Kako je moguce da na Kaobojski nacin se postavi opet Uranija za direktora.Ne zjivimo u Teksasu.!Sta rade drzavne institucije?Ministarstvo zdravlja .?Nicija nije gorela do zore.Pa nece ni Uranija.Kao da je dom.z.njena licna svojina.Katastrofa.

  • Pajna

    08:29 // 23. 3. 2017.

    Direktor treba da se bira putem konkursa!A ne lokalna samouprava i stranka.!Za ovu nepravdu treba ministarstvo zdravlja da se ogkasi i da se smeni Uranija a Dr Tomislav Arsenijevic da se imenuje za direktora.Covek po pravilima zakona konkurisao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: