Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:29, 26. 7. 2017.

| Društvo

Konkurs za OCD i medije – šta građani imaju od puta ka EU?

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
eu
EU integracije bliže građanima; foto: JV/A.S.

Statistike pokazuju da građani danas malo znaju o evropskim integracijama Srbije, a sve je dodatno zakomplikovano često nejasnim vokabularom i podmetanjem političkih tema. Mediji i organizacije civilnog društva, koje imaju ideju kako da taj proces približe građanima i objasne im šta je u celoj priči za njih dobro i koji su njihovi interesi, mogu za to da dobiju podršku kroz program Beogradske otvorene škole.

Poslednjih godina, zbog primetnog nametanja političkih pitanja umesto onih suštinskih koje se građana tiču direktno, interesovanje za evrointegracije među građanima stagnira. Uključivanje građana i organizacija u vođenje pregovora, po mišljenju mnogih koji procese evropeizacije prate, od suštinskog je značaja.

Neposredno uticanje na one koji odluke donose, učestvovanje u reformskim procesima, deo je odgovornosti brojnih organizacija koje koriste pristupne fondove, kako bi u svojim lokalnim zajednicama uticali na uređenje društva.

Nakon uspešno privedene kraju, prve etape projekata, Beogradska otvorena škola i ove godine uz podršku Kraljevine Švedske okuplja nevladine organizacije i medije. Svrha je ojačavanje civilnog društva i njegovog uticaja na javne vlasti, kao i unapređenje javne debate i informisanosti građana o procesu evrointegracija. Time bi se i građani uključili u odluke Srbije i uticali u proevropskom kursu koji Srbija vodi.

Beogradska otvorena škola raspisala je konkurs za pružanje podrške projektima za organizacije civilnog društva i medije, na koji se mogu javiti i regionalni i lokalni mediji.

BOŠ će podržati projekte kroz institucionalnu, ali i projektnu donaciju, što znači da će biti podržani i pojedinačni projekti, ali i podstaknut rad već postojećih institucija.

Ukupan predviđeni budžet za realizaciju finansijske podrške je 1.400.000 švedskih kruna, a rok za prijavu je 20. avgust. Više o formalnostima i prijavama možete saznati - ovde.


Info sesija u Nišu

Svi mediji i Organizacije civilnog društva iz Niša koji imaju ideju kako da integracije u EU približe građanima, a žele da sarađuju sa BOŠ-om, mogu o načinu učešća na konkurs da se informišu 4. avgusta u niškom Media centru.

Predstavnici BOŠ-a razgovaraće sa zainteresovanim organizacijama od 12 do 14 sati, a oni koji bi da prisustvuju info sesiji trebalo bi da pošalju prijavu do 3. avgusta na mejl [email protected], navodeći ime i prezime, organizaciju ili medij i grad u kome se održava sesija.

*Lokacija održavanja info sesije izmenjena je nakon odluke organizatora da EU info kutak, kako je prvobitno planirano, zamene Media centrom.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: