Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 10. 3. 2021.

| Društvo

Konkurs za kupovinu socijalnih stanovu u Nišu nakon odlaganja najavljen za početak aprila

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
majakovskog
Stanovi u Majakovskog još čekaju stanare; foto: GSA

Iako je prvobitno bilo planirano da Nišlije koje nemaju svoju imovinu konkurišu za stanove još decembra prošle godine, zbog korone je, kako kaže direktor Gradske stambene agencije Vladan Stojanović, taj rok produžen i očekuje se da će prve nedelje aprila konačno biti raspisan konkurs. Građani koji budu ispunjavali uslove konkursa i koji budu izabrani moći će, kaže Stojanović, da se usele na leto – jula i avgusta.

Skoro dve godine je prošlo od postavljanja kamena temeljca zgrade za socijalne stanove u Ulici Majakovskog, a prvobitno najavljeni rok za kraj radova bio je 20. decembar 2020. godine, kada je i planiran konkurs. Međutim, direktor Stojanović navodi da je izvođaču radova prudužen rok za ukupno 113 dana.

Prvi produžetak roka je bio zbog vanrednog stanja, tad je produžen rok 53 dana, drugi put je rok produžen, novembra i decembra smo imali na gradilištu obolele od korone, onda kad jedan u ekipi od 5,6 majstora oboli ili dva, ostali idu u samoizolaciju, bilo je oboljevanja i među dobavljačima materijala – ističe Stojanović.

Zato su, kaže, dali izvođaču radova dodatnih 60 dana, pa je aneksiranjem ugovora produžen rok za april ove godine.

Usvojili smo neke odluke na nadzornom odboru, te odluke treba da prođu Gradsko veće, treba da nam stigne iz katastra oznaka o kućnom broju, ide odluka ponovo prema Skupštini, ta završna, odluka o otuđenju takozvana i odluka o zalaganju, koja je neophodna da bi kupci mogli da uzimaju kredite – kaže Stojanović.

Dodaje da su radovi pri kraju, te da se sada radi priključenje struje, a od 15. marta bi trebalo da bude priključeno i grejanje.

Što se tiče samih objekata unutra sve je skoro gotovo, slede ti priključci i paralelno sa tim ići će konkurs. Da li će to biti za dve, tri, četiri nedelje, zavisi isključivo od brzine dobijanja povratnih informacija, to jest povratne dokumentacije. Kad sve bude spremno do tančina, mi raspisujemo konkurs, okvirno prva nedelja aprila – navodi on.

Da bi građani konkurisali, trebalo bi da ispunjavaju dva uslova - da nisu vlasnici nekog stana i da imaju prebivalište na teritoriji Niša.

Sad je novo da minimum godinu dana imaju prebivalište u Nišu, ne može neko prijavi se juče da konkuriše i zabranu otuđenja 5 godina, baš iz razloga eventualne neke manipulacije i naravno ovog puta postoje normativi. Ne može dvočlano domaćinstvo da kupi četvorosoban stan, mora u skladu sa normativima i standardima u građevinarstu, ima gornja i donja granica – poručuje Stojanović.

Iako je decembra prošle godine Stojanović najavio da će useljenje biti u junu, sada kaže da bi novi stanovi konačno trebalo da dobiju stanare jula i avgusta.

Podsetimo, u Majakovskog će biti 106 novih stanova, njihova izgradnja koštala je 330 miliona dinara bez PDV-a. GSA iz sopstvenih izvora učestvuje sa 40%, a za ostalo je podignut kredit kod Banke Intese. Od 106 stanova, 90 je za prodaju, a 16 za rentiranje.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dana Petrić

    11:59 // 11. 3. 2021.

    Nisu ovi stanovi "socijalni" tj cena im je tržišna, nije tu ništa jeftino. Kupice onaj ko može to da priušti. Cena izdavanja je ok.

  • Sramota!

    17:21 // 10. 3. 2021.

    Ajde dajte stanove opet onima koji su koliko vidim iz komentara na te iste stanove zaradeli po 20 000 evra pride pa i više A I ČUJEM PO ČARŠIJI JEDAN KUPIO OD PRODAJE TOG SOCIJALNOG DVA STANA NA NOVOM SOMBORSKOM BULEVARU sramota nikad više moj glas dobiti nećete.

  • Matevcani

    14:38 // 10. 3. 2021.

    A sta ce biti sa restitucijom zemljista na kojima treba da se grade solidarni stanovi. Prvo da se vrati oteto zemljiste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: