Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 28. 1. 2023.

| Društvo

Konkurs za uslugu Lični pratilac deteta završen, ali se rezultati i dalje čekaju

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
osobe sa invaliditetom
Roditelji u neizvesnosti; foto: flickr.com/zeevveez

Roditelji dece sa invaliditetom ili poteškoćama u razvoju, i dalje su u neizvesnosti da li će njihovo dete ostvariti pravo na uslugu ličnog pratioca. Iz organizacije “Nauči me” upozoravaju da mogu da nastanu problemi, jer usluga treba da počne 1. februara.

Krajem 2022. godine raspisan je konkurs za uslugu lični pratilac deteta za narednu godinu. Iako je konkurs odavno završen, još uvek nisu objavljeni zvanični rezultati. Iz organizacije “Nauči me” ističu da su mnogi roditelji u neizvesnosti, jer ne znaju da li će sva deca ostvariti pravo na tu uslugu.

Grad Niš je za 2023. godinu predvideo veći budžet za uslugu ličnog pratioca, međutim, na konkurs se prijavilo znatno više dece i ne može se znati sa sigurnošću da li će povećanje budžeta biti dovoljno da se svakom detetu obezbedi lični pratilac. Ukoliko ne dobiju odgovor uskoro, najverovatnije će se ponoviti scenario od prošle godine, kada je nastava za ovu decu bila privremeno obustavljena - kažu iz organizacije.

Kroz inicijativu “Zaprati pratioca”, organizacija "Nauči me" zagovara kreiranje jedinstvene baze podataka o deci sa teškoćama u razvoju ili invaliditetom u Nišu. Na osnovu te inicijative bi, kako kažu, predstavnici lokalne samouprave donosili odluke u vezi sa socijalnim politikama.

Ovim bi se sprečile situacije u kojima pojedina deca ne bi imala dodeljenog ličnog pratioca, iako su ostvarila pravo na ovu uslugu - ističu iz organizacije "Nauči me".

Oni dodaju da gradska vlast mora da uključi roditelje i udruženja, koja se bave tom temom, u dijalog i zajedno pronađu rešenja. Tako se ne bi, kažu, ugrožavala osnovna dečija prava, ali i predupredila neizvesnost porodica, koja se ponavlja iz godine u godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • penzionerka

    07:10 // 29. 1. 2023.

    Sram vas bilo, kakve bodove trazite? Drzava je u obavezi da pomogne! Dajete novac estradi i ko zna kome sve, a za ovakvu decu trazite rang liste.

  • Boga

    00:01 // 29. 1. 2023.

    Boga da li se plaše oni koji odlučuju?

  • Joca

    17:58 // 28. 1. 2023.

    Kakvi bodovi kakve liste
    Obaveza je da svako dete kome treba dobije aistenta-pratioca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: