Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:58, 28. 2. 2013.

| Društvo

"Konstantin" - državni projekat ili državna tajna

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Narodno pozoriste
Foto-reporteri i snimatelji ispred Narodnog pozorišta

Za dva dana javnost bi trebalo da dobije odgovor zašto medijima nije bilo dozvoljeno da slikaju i snime bar početak najskuplje predstave u istoriji niškog Narodnog pozorišta, uz izvinjenje saopštava Ministarstvo kulture.

Iako su akreditovani za praćenje premijere predstave “Konstantin” koja je sinoć održana u niškom Narodnom pozorištu, foto-reporteri i snimatelji svih medija osim RTS izbačeni su napolje.

Isterivanje profesionalaca sa svog radnog zadatka odložilo je i početak predstave za više od pola sata.

- Molim vas izađite, rekli su mi da ću dobiti otkaz ako vas ne isteram – rekao je foto-reporterima i snimateljima čovek “zadužen za izbacivanje”.

Jedino što im je dozvoljeno da snime bili su govori niškog gradonačelnika Zorana Perišića i ministra kulture Bratislava Petkovića, kao i zvanice u prvim redovima, među kojima je bila i supruga predsednika Srbije Tomislava Nikolića, čiji je dolazak posebno najavljen. 

Narodno pozoriste

O zabrani da predstavu snime izveštači kažu da tako nešto u praksi do sada nije postojalo.

- Pomenuli su da nas izbacuju zbog autorskih prava, ali ne bismo ni snimili celu predstavu, već samo nekoliko prvih scena, što je uobičajeno u svetu. Bili smo regularno pozvani i akreditovani, pa nismo ni pretpostavili da ovako nešto može da se desi – kaže foto-reporter agencije Beta Saša Đorđević.

Iako se medijima zvanično izvinilo i Ministarstvo kulture, direktor Narodnog pozorišta Ivan Vuković tvrdi da nije bilo izbacivanja i da se ova premijera nije razlikovala ni od jedne druge.

- Ne znam kako se bilo šta sinoć razlikovalo od bilo koje premijere osim što je bilo previše vaših kolega koji su škljocali aparatima, 17 ljudi simultano slika scenu, slika prvi red. Oni su dobili kartu, a sve drugo ulazi u domen autorskih prava. Stvar je tehnološka. Nije mi jasno zašto se o ovome priča - rekao je Vuković.

Ovaj događaj osudilo je i Društvo novinara Niša.

- Objašnjenje direktora pozorišta da je to učinjeno radi zaštite autorskih prava i sprečavanja ometanja glumaca tokom predstave bilo bi prihvatljivo samo u slučaju da je ranije sa novinarima bio postignut takav dogovor – saopšteno je iz ove organizacije.

Ministarstvo kulture i Rukovodstvo projekta “Milanski edikt 313 – 2013” zvanično su se izvinili predstavnicima medija što nisu mogli da isprate predstavu.

- Shodno prethodnom dogovoru sa pres-službom Projekta predstavnici medija imali su pravo da prisustvuju predstavi kako bi se oni sami, a potom i celokupna javnost, upoznali sa umetničkim kvalitetom komada koji je u prethodnom periodu izazvao lavinu negativnih komentara u javnosti – piše u zvaničnom izvinjenju.

Dodaje se da će stav o tome zašto je došlo do ovog “neželjenog dešavanja” biti saopšten na konferenciji za novinare 2. marta - ali u Beogradu, kada će i najaviti beogradsku premijeru “Konstantina”.

Osim što je javnost uskraćena da na svim medijima vidi fotografije ili snimke sa predstave, još se ne zna ni koliko je “Konstantin” koštao, jer direktor nije ni potvrdio ni demantovao tvrdnje da je za nju izdvojeno 19 miliona dinara, a da su neki od autora dobili honorare koji se mere desetinama hiljada evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nindza

    14:45 // 1. 3. 2013.

    Mole se građani svih gradova da ovu predstavu ne posećuju!

  • Jana

    03:35 // 1. 3. 2013.

    Vukoviću, pijune, otpešači lepo za Bg!

  • Čoban šiša ovčice (terao ih maja)

    22:17 // 28. 2. 2013.

    Jel` sad` vidite koliko ste srećni kad ste se rešili onih „žutih“, a ostali vam SPS i USR, pojačani ovim prepoštenim i prestručnim naprdnjacima?!
    Dajte malo one obolele od „žutice“, da ih čujem opet kako zavijaju o izmišljenim lopovlucima „žutih“! Kako rezile „žute“ zbog onog što su učinili Mlađica i Ivica! Dva komična teletabisa, koji se u normalnoj državi ne bi usudili ni da se kandiduju, čak ni za mesto predsednika kućnog saveta!
    Dajte da čujemo Glas Dijabola, Glas Onih što su nas uterali u sankcije, izolaciju, bombardovanje, u mafijašku vladavinu iz koje se ne možemo iščupati!
    Dajte da čujemo Glas Onih što glasaju za Miloševića i Šešelja, za Uroša i Miladina, za Legiju i Zvekana, za Mrku i Bakutu, Velju Ilića i nevinog Jocića - pustite im da se deru dok ne ostanu bez glasa!
    A ova „limunacija“ u pozorištu? Ma, nije to ništa!
    Tek ćete vi videti - i to: ponovo! - šta se dešava Kad dijabole glasaju. (Pogrebna soul pesma sa Juga)

    • Vuna

      11:12 // 1. 3. 2013.

      U potpunosti ste u pravu! A koliko tek ima ovaca u Srbiji biće vala vune za izvoz.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: