Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 8. 6. 2012.

| Društvo

Konstituisane skupštine u Jablaničkom okrugu

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac gradska kuca

U Jablaničkom okrugu konstituisane su lokalne samouprave u Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vlasotincu i Crnoj Travi, dok su izbori u Medveđi zakazani za 24. jun.

Demokratska stranka, sa koalicionim partnerima, zadržala je vlast u Leskovcu i Lebanu, ali ne i u Bojniku i Vlasotincu, jer nije uspela da obezbedi većinu iako je osvojila najviše odborničkih mandata.

U opštini Crna Trava, najmanjoj na jugu Srbije, apsolutna vlast je u rukama odbornika Demokratske stranke Srbije.


Leskovac: Za gradonačelnika Leskovca izabran je Slobodan Kocić (DS), diplomirani politikolog, koji je i do sada bio na toj dužnosti. a zamenik gradonačenika je dr Miodrag Miladinović (DS). Novi-stari predsednik Gradske skupštine je Živojin Stefanović (SPS), diplomirani pravnik, a zamenik Slađana Mladenović (NP), diplomirani sociolog.

Za sekretara Gradske skupštine imenovan je diplomirani pravnik Zoran Vukašinović, koji je i do sada u više mandata obavljao tu dužnost.

Pored Demokratske stranke (22 odbornika) i koalicije oko SPS (12), vladajuću većinu podržala su i dva odbornika Narodne partije, i po jedan G17 plus, Reformističke stranke i Demokratske stranke Srbije.

U Leskovcu opoziciju čini Spasovdanska koalicija: SNS, DSS, URS, Jedinstvena Srbija i Nova Srbija, koja je na minulim izborima osvojili 41 od 75 mandata.

Posle majskih izbora, 75 rešenja odbornicima, koliko broji Gradska skupština Leskovca, podeljena su sledećim listama:
1) Demokratska stranka – 22
2) Srpska napredna stranka – 18
3) Kolicija SPS-PUPS-SDPS – 12
4) Ujedinjeni regioni Srbije – 11
5) Nova Srbija – 4
6) Jedinstvena Srbija – 4
7) Demokratska stranka Srbije – 4


Lebane: Po treći put za predsednika opštine izabran je dr Mića Stanković (DS), profesor Niškog univerziteta. Nenad Zagorac (DSS) je zamenik predsednika SO je Zoran Ilić (URS), a zamenik Srđan Perić, koji se kandidovao ispred Grupe građana "Dr Goran Janjić". Novi-stari sekretar SO je Slavoljub Denić. Skupština opštine Lebane izabrala je i 11 članova Opštinskog veća.

Novu koaliciju u Lebanu čine DS, DSS, URS, Grupa građana "Dr Goran Janjić", a u opoziciji su SNS i SPS.

Raspored mandata u SO Lebane:
SPS - 7 mandata
DS – 7
Demokratska stranka Srbije – 6
Ujedinjeni regioni Srbije – 4
Grupa građana dr Goran Janjić – 4
Srpska napredna stranka – 3


Vlasotince: Novi predsednik opštine Vlasotince je Nebojša Stojanović (SPS), a zamenik Jovan Stojanović, koji je predvodio Grupu građana “Privrednici Vlasotinca”. Na čelu Skupštine opštine i dalje će biti Bratislav Petrović (URS), a zamenik je Goran Mitić (DSS).

Većinu u lokalnom parlamentu čine SPS, URS, Grupa građana “Privrednici Vlasotinca i Srpska napredna stranka sa 28 odbornika, a u opoziciji su Demokratska stranka i Nova Srbija.

Mandati u SO Vlasotince pripadaju:
1) DS – 12 odbornika
2) SPS – 10
3) Grupa građana “Udruženje privrednika” – 7
4) URS – 6
5) SNS – 5
6) Nova Srbija - 5


Crna Trava: Jednoglasnom odlukom odbornika SO Crna Trava za predsednika opštine ponovo je izabran Slavoljub Blagojević (DSS), a zamenik je Sveta Tošić (DSS).

Novi predsednik Skupštine opštine je Joca Mitić (DSS), zamenik Aleksandar Gligorijević (SNS), a Larisa Dinkić je sekretara SO Crna Trava. Izabrano je i Opštinsko veće od 11 članova.

U SO Crna Trava 19 odborničkih mandata podeljeno je sledećim listama:1) DSS – 14 odbornika
2) SNS – 3
3) SPS - 2


Bojnik: Novi predsednik opštine Bojnik je Ivan Stojanović (SNS), preduzetnik, a zamenik Aca Jovanović (URS), prosvetni radnik. Na čelu SO je Nebojša Radonjić (SNS), zamenik Dejan Tasić (DSS), dok je za sekretara imenovan Jovica Aranđelović, koji je ranijih godina obavljao tu dužnost, a bio je i predsednik opštine Bojnik.

SO Bojnik ima 27 odbornika, a većinu čini 14 odbornika SNS, URS i DSS. Do sada vladajuća Demokratska stranka, iako je imala najviše osvojenin mandata (11), nije uspela da sastavi odborničku većinu i sa SPS (2) je u opoziciji.

Podela 27 odborničkih mandata u SO Bojnik:
DS – 11 odbornika
SNS – 5
URS – 5
DSS – 4
SPS – 2


Medveđa: Izbiri za SO biće održani 24. juna. Jadranka Božović, predsednica Opštinske izborne komisije, precizira da lokalnih izbora u maju nije bilo "zbog ozbiljnog kršenja izbornog postupka".

Izbornu listu koju je predvodio aktuelni predsednik opštine Slobodan Drašković poništio je Upravni sud, a zvanično je nosila naziv “Za Gornju Jablanicu Slobodan Drašković, Ivica Dačić Socijalistička partija Srbije (SPS) Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS)”.

Razlog za eliminisanje ove liste, na predlog OO DS, po oceni Upravnog suda, je navođenja dva imena u nazivu liste što je suprotno Zakonu o izborima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: