Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:47, 11. 11. 2014.

| Društvo

Kontejneri ruže pogled na spomenik?

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
spomenik niska banja
Kontejneri se nalaze nekoliko metara iza spomenika

Iza spomenika palim borcima u Drugom svetskom ratu, koji se nalazi u Niškoj Banji, postavljeni su kontejneri sa nastrešnicom što je nedopustivo, tvrdi arhitekta Mihailo Medvedev.

S druge strane, u Opštini Niška Banja ističu da je ovo bilo najbolje rešenje u datom trenutku, s obzirom na to da su se, kako kažu, ti kontejneri ranije nalazili kraj banjskog šetališta.

Poznati niški arhitekta Medvedev napominje da je spomenik, inače delo vajara Dušana Danilovića, postavljen 1956. godine u dnu parka sa zapadne strane hotela "Zelengora", jer je tu “najbolje sagledljiv na pozadini zelenila uz ozidan kameni zid platoa ispred nekadašnje Kraljeve vile”.

Razmišljam ko je dozvolio izgradnju smećare na tom mestu i kako se osećaju gosti koji dolaze u audijenciju kod predsednika Opštine Niška Banja, na platou ispred nekadašnje Kraljeve vile, u "divnom" smradu smeća koji se, posebno u letnjim danima širi unaokolo - ističe Medvedev.

On apeluje na nadležne da se skloni “ovo ruglo i da se iza spomenika ponovo formira zelenilo, što priliči i značaju spomenika i banjskom ambijentu”. Pored toga, Medvedev napominje da je pitanje da li je za izgradnju nastrešnice uopšte dobijena dozvola i da li je tražena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

Prema rečima predsednika Skupštine Opštine Niška Banja Saše Jovanovića, za izgradnju nastrešnice je pribavljena sva potrebna dokumentacija, a ona je izgrađena i kontejneri su prebačeni pre oko dve godine u sklopu rekontrukcije parka.

Pa ti kontejneri su ranije stajali pored samog šetališta. Znam da bi bilo najbolje da smo postavili podzemne kontejnere, ali u ovoj finansijskoj situaciji smatram da je mnogo bolje rešenje da “Zelengora” i trafikanti iz parka bacaju otpad u kontejnere koji su udaljeni od samog šetališta i koji su koliko-toliko uklopljeni u ambijent, nego da budu baš na šetalištu - kaže Jovanović.


Bista uzeta od spomenika kralju Aleksandru

Predsednik Skupštine GO Niška Banja napominje da treba voditi računa o spomenicima, ali se onda ne smeju neki čuvati, a drugi uništavati. bista kralj aleksandar Bista kralju Aleksandru stajala u centru Niške Banje

Naime, on kaže da je postament spomenika žrtvama fašizma zapravo uzet od postolja spomen-biste kralju Aleksandru Karađorđeviću koja je sklonjena krajem 40-ih godina prošlog veka iz centra Niške Banje.

Jovanović kaže da je bista pretopljena, ali da će on insistirati da se spomenik kralju Aleksandru ponovo vrati u Nišku Banju. Inače, ova spomen-bista je bila postavljena u vrh današnjeg stepeništa iznad fontane u parku, a otkrivena je na Vidovdan 1936. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Banjac

    08:54 // 9. 12. 2014.

    Šat vas nišlije briga šta mi radimo u našoj banji? Taj Medvedev je srušio Kraljev spomenik da bi podigao ovo zlo! Gledajte si u vaše dvorište i pustite nas na miru...

  • Zoran Jovanovic

    08:21 // 12. 11. 2014.

    Perišić će obezbediti podzemne kontejnere

  • AntiPA

    08:12 // 12. 11. 2014.

    Spomenici koministicke ere su nase blago. U svetu je sve vece interesovanje za radove Bogdana Bogdanovica i drugih umetnika tog doba. Politicari, tisina malo! Dosta smo vas slusali.

    • todor

      20:56 // 12. 11. 2014.

      vodite te iz sveta u vlasotince da im pokažete g.bogdanovićevo delo zaraslo u travu i išarano grafitima. ta dela su prvenstveno služila propagandi pa umetnosti pa " istoriji " a ne istini

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: