Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:54, 14. 11. 2017.

| Društvo

Kopajkošara i gostoljubiva priroda okoline Svrljiga [video]

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti

O pećini Samar

Migracije iz sela u grad, kažu stari, sve više odvode decu iz zabačenih krajeva u urbana naselja, ali legende, autentična mesta, uspomene i sećanja ne prestaju da žive. Veličanstveni ambijent sela Kopajkošara nemi je svedok kako prirodnih tako i društvenih promena, a jedna pećina krije i priču o MIlutinu Veljkoviću koji je upravo u njoj oborio svetski rekord.

Smeštena tek nekoliko kilometara od Svrljiga, Kopajkošara na prvi pogled deluje usamljeno i odbačeno. No, tek kad se zaviri u njenu dušu, mogu se videti prirodne lepote koje su dodatno očuvali meštani što uprkos odumiranju sela i dalje vedro i nasmejano čekaju svakoga ko se slučajno ili namerno tu nađe.

Na seoskom izvoru meštani toče vodu, verujući da ne postoji bolja voda u čitavom svrljiškom kraju. Nadomak izvora, velika pećinska potkapina krije legendu o svatovima na koje se obrušio kamen, a levo od nje i siparni tesnac kroz koji se ljubitelji speleologije spuštaju u mračne odaje pećine “Samar”.

Upravo je ovo selo, tamo s kraja šezdesetih godina, kada je Hladni rat inicirao nebrojeno eksperimenata, privuklo pažnju jugoslovenske, evropske i svetske javnosti, podvigom speleologa Milutina Veljkovića. I danas se sa nevericom prepričava dan kada je Veljković pod pokroviteljstvom Večernjih novosti odlučio da se spusti u pećinu Samar i tamo provede 463 dana.

Njegov boravak je bio skopčan sa nizom eksperimenata. Jedan od eksperimenata bio je i unos životinja u pećinu. On je uspeo da ceo sistem istraži pa je zahvaljujući njemu glavni pećinski kanal je postao prohodan - kaže speleolog Dragan Nešić.

A pećina, gotovo nedirnuta od tada privlači pažnju brojnih speleologa i turista, kako zbog svoje nesvakidašnje strukture tako i zbog neverovatne priče o Veljkoviću. Naime, Milutinova pećina ili Samar zanimljiva je jer u nju poniru dve reke, a nedaleko od ulaza nalazi se i kameni most koji je nastao obrušavanjem ulaznog dela. Na izlaznom delu koji je i pristupačnji za turiste uređeno je i izletište sa vodopadom.

Nešić napominje i da je Milutin tokom boravka napisao knjigu “Pod kamenim nebom”, a da je osim njegove lične želje da bude u pećini, iza projekta satajala i vojska.

O kamenom mostu, ponornicama, pećini, ali i autentičnom ambijentu “Samara” u kojoj je Veljković napisao svoju knjigu pogledajte više u video reportaži.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zivce

    14:15 // 16. 11. 2017.

    Pravoslavna braco Grci, vasa pravoslavna braca Srbi su svim srcem uz vas kao vekovima unazad i zelimo vam da Atina koju su zadesile poplave izadje jos jaca kao i svi gradjani ne samo Atine vec i cele Grcke.

    • Kostas Gasopulos

      08:29 // 17. 11. 2017.

      Pravoslavni treba da se okupljaju, da se pomažu u neprilikama, ali i da se saboruje radi obilaska ovakvih lepota kao što je Milutinova pećina. Pozivam pravoslavne sa svih meridijana da posete Milutinovu pećinu, kao i Atinu odnosno svu Eladu, uz molitve Gospodu za one koji su postradali u ovim katastrofalnim poplavama. Okupljajmo se i molimo Gospodu, pravoslavna braćo i sestre, Srbi i Grci!!!!!.

  • Mihalis Emanuil

    08:48 // 15. 11. 2017.

    Kad je Vojska mogla onda da podrži Milutinov eksperiment danas bi mogla da u tom prostoru održava obuku za preživljavanje specijalnih jedinica. Kako se kreću koškanja velikih sila oko Humanitarnog centra u Nišu, pozovimo tri grupe specijalnih jedinica (srpske, ruske i američke) da se bore u preživljavanju po programu koji bi bio obaranje Milutinovog rekorda. Kada mogu u kosmosu mogu i u SAMARU!!!.

  • Kostas Gasopulos

    08:42 // 15. 11. 2017.

    Ovo je destinacija za turističke menadžere iz Niša, da je povežu sa speleolozima iz gradova i zemalja koje su direktno povezane sa aerodromom u Nišu. Predlažem da se pokrene projekat "464. dan u pećini Samar" sa ciljem da se obori Milutinov rekord. To bi bio projekat novog reality show programa gde bi se pobednik proglasio posle provedenog 464. dana u pećini Samar. Time bi se svi razvili!!!.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: