Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 25. 7. 2023.

| Društvo

Korak bliže Spomeniku nenasilju u Nišu, raspisan tender

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
spomenik nenasilju
Izgled predstavljen, pa tender propao; ilustracija; foto: JV

Još početkom ove godine, prema ranijim najavama nadležnih, trebalo je da počne izgradnja spomenika nenasilju u parku Svetog Save u Nišu, ali je tender raspisan tek u ponedeljak, 24. jula. Procenjena vrednost nije objavljena, a rok za završetak je 30 radnih dana od uvođenja u posao.

Toj javnoj nabavci prethodio je konkurs na kome se birao budući izgled, a koji je propratio niz nerazjašnjenih okolnosti.

Izabran je rad “Polet” studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. Ispred Gradske kuće početkom novembra predstavljeno je to idejno rešenje, bili su pozvani i mediji, iako još nije bila objavljena odluka o dodeli ugovora, već je konkurs propao.

Nadležni su tada rekli da su razlog tehnički nedostaci i ostajali pri tome da će spomenik nenasilju u Nišu biti upravo “Polet”, sa stihovima Mike Antića i najavljivali da će spomenik biti gotov na proleće 2023.

Komisija za javnu nabavku je zbog toga konstatovala da prijave svih učesnika nisu potpune, jer ne sadrže izjave svih lica koja su navedena kao članovi tima, samim tim, utvrdila da su sve pristigle ponude neprihvatljive - piše u Odluci.

Iz Zavoda za urbanizam i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj tada nisu odgovorili Južnim vestima na pitanja i nisu dostavili nikakvo objašnjenje.

Tender za samu izgradnju raspisan je tek juče, bez naznačene procenjene vrednosti i uz informacije da je rok za podnošenje prijava 9. avgust i da će odabrani izvođač imati 30 radnih dana da završi spomenik, od dana uvođenja u posao.

Da bi izabrana firma bila uvedena u posao, potrebno je prvo da se ispune određeni uslovi, poput predaje tehničke dokumentacije i građevinske dozvole, obezbeđenja nesmetanog prilaza gradilištu, nabavke polise osiguranja i drugo. To znači da spomenik neće biti izgrađen bar do polovine septembra.

Planira se izrada figura belih golubova od čeličnog lima, postavljanje postolja takođe od čeličnog lima, kao i podni LED projektor.

Inače, Gradsko veće usvojilo je juna prošle godine predlog majke Vuka Stojiljkovića, ubijenog 2014. u parku Svetog Save, da tu bude izgrađen spomenik nenasilju, posvećen svim mladim žrtvama verbalnog i fizičkog nasilja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenasilan

    21:01 // 25. 7. 2023.

    Šta je "nenasilje" ?

    • RIP nenasilje

      23:46 // 25. 7. 2023.

      Pošto je ovde sve nasilje, onda dižemo spomenik odsustvu nasilja, to jest nenasilju. Neka mu je laka zemlja.

  • MM

    18:32 // 25. 7. 2023.

    Još jedna prilika da se, prilikom otkrivanja, AV slika i odgovori na par pitanja Goce.

  • Jasika

    17:17 // 25. 7. 2023.

    Ljudska glupost je neograničena

    • He

      18:39 // 25. 7. 2023.

      Pa, vidi, umesto novih, a vec raspalih fontana koje sluze nicemu osim pranju para, ovaj spomenik ima jedan znacajan momenat okupiranja misli svima koji veruju da ne sme da se zaboravi, da ne sme da se ponovi i da mora da se spreci. Tu cemo kao na sabornom mestu traziti poostravanje zakona i kazni za nasilnike. Ako nikne uopste...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: