Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:10, 13. 9. 2022.

| Društvo

Korak napred u višegodišnjoj borbi protiv zagađenja: Surdulica dobija mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
knauf-foto-ttodorovic5
Stanica u blizini Knaufa će početi da radi čim se ispune tehnički uslovi; foto: JV / Tamara Todorović

Višegodišnji napori građana i ekoloških aktivista u Surdulici da saznaju koliko je zagađen vazduh koji dišu i borba protiv navodnog negativnog uticaja fabrike Knauf na okolinu, konačno su urodili plodom, pa je nakon prošlonedeljnog protesta, Agencija za zaštitu životne sredine odlučila da ipak postavi mobilnu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u Surdulici. To je samo jedan od njihovih zahteva.

Oko rešavanja lokalnog problema nedavno su se angažovali i predstavnici stranke “Zajedno” i zahtev za postavljanje mobilne stanice uputili Ministarstvu životne sredine, a prošle nedelje imali i sastanak sa predstavnicima Agencije za zaštitu životne sredine odakle sada, navode, da će mernu stanicu postaviti u blizini Knaufa čim se ispune tehnički uslovi.

Prema rečima direktora Stefana Simeunovića, Agencija je lokalnoj samoupravi uputila zahtev da obezbede potrebne uslove za postavljanje mobilne stanice.

Odluka o postavljanju mobilne stanice doneta je zbog postojanja industrijskih postrojenja na teritoriji jedinice lokalne samouprave, individualnih ložišta, specifičnosti geografskog položaja jedinice lokalne samouprave koji je podložan zadržavanju vazdušnih masa, ali i žalbi pojedinih građana na zagađenje iz fabrike Knauf - istakao je Simeunović.

Trenutno se čeka na odgovor lokalne samouprave, dodaje, a nakon toga će Agencija uspostaviti merenje kvaliteta vazduha u Surdulici i prikazivati rezultate u realnom vremenu i na njihovom sajtu.

Mobilna stanica će pratiti ugljen-monoksid, PM čestice, okside azota, okside sumpora i prizemni ozon - dodaje Simeunović.

Kako je rekao, stanica će početi da radi čim se ispune tehnički uslovi.

Inače, osim integralnog monitoringa vazduha, aktivisti su lokalnoj samoupravi postavili i zahtev da fabrika promeni način proizvodnje i da on bude po standardima EU, odnosno da koriste ecozu 100 %, a ne samo 20 % i da prekinu korišćenje fenolformaldehida koji je izuzetno otrovan, mutogen i kancerogen.

Treći zahtev je da fabrika prestane da radi vikendom dok se ne dobiju rezultati kvaliteta vazduha u Surdulici i okolini.

Podsetimo, nakon poslednjeg protesta, aktivisti su rekli da su rešeni da pretresu sve vezano za zagađenje koje potiče iz Knaufa, a dešavalo se u poslednjih pet godina, između ostalog i to zašto 2017. godine nije ispunjena volja građana, kada su pisali peticiju da se fabrika izmesti, i ko su odbornici koji su na Skupštini prvo izglasali da se taj predlog usvoji, a zatim povukli svoje glasove.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: