Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 5. 2. 2015.

| Društvo

Korisnici Toplane bez merača u stanu plaćaju duplo

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, NTV
radijator4.jpg
Radijatori bez merača "skuplje greju"; Ilustracija; Foto: Arhiva JV

Iako su mišljenja Nišlija koje su uvele individualne merače uglavnom pozitivna, one koje su odbile da postave kalorimetre, a žive u zgradama gde ih je većina stanara uvela, imaju puno primedbi, jer plaćaju duplirane račune.

U zgradama gde više od 70 odsto stanova ima individualne merače, ima i onih koji i dalje račune plaćaju na “stari način” jer su, iz njima znanih razloga, odbili nove metode.

Takvi stanari su doživeli u decembru pravi šok kada su videli, pre svega, cifru na svojim računima koju bi trebalo da plate, a zatim i stavku “korektivni faktor” na osnovu koje je njihova potrošnja pomnožena sa dva.

Računi su jednostavno duplirani. Kao da nas neko kažnjava što nemamo kalorimetar u stanu. Niti smo znali da će tako biti ako ga ne uvedemo, niti je normalno da računi budu tako veliki - priča jedan stanar.

maksimovic Direktor Toplane kaže da "korektivni faktor" tera korisnike da pređu na individualno merenje; Foto: Arhova JVDirektor niške Toplane Slobodan Maksimović je slična pitanja i primedbe građana slušao prošle nedelje na okruglom stolu koji je organizovao Centar za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša.

Kako je pojasnio tada, uvođenje individualnog merenja je zakonska obaveza.

Zakon nije predvideo kaznene odredbe za onoga ko to ne uradi, ali zato na jedan drugi način primorava sve korinsike koji ne žele da ugrade merače, da to ipak urade. I to na taj način što se potrošnja takvih korisnika množi sa dva - pojasnio je Maksimović.

Na primedbe korisnika da nisu na vreme bili obavešteni o dupliranju potrošnje, portparolka Toplane Milena Pavlović kaže da obaveštenje o takozvanom “korektivnom faktoru” nije bilo u nadležnosti Toplane, već su to radile privatne firme koje su ugrađivale merače u stanovima.

Dve ovlašćene kompanije to rade na teritoriji Niša i njihovi predstavnici na poziv predsednika Skupštine stanara dolaze u zgradu i na sastanku stanarima objasne kako funkcioniše taj novi sistem čitanja ili obračunavanja toplote, a obaveštavaju i kakve posledice snose oni koji odluče da ne ugrade merače - rekla je Pavlović.

Pavlovićeva dodaje da je “korektivni faktor” prisutan na računima u svim gradovima u Srbiji koji prelaze na pojedinačno merenje i da se taj koeficijent, u zavisnosti od grada, kreće od 1,8 do 2,5.

Anketa
Podsetimo, akcija prelaska na individualno merenje u Nišu se sprovodi poslednjih meseci u skladu sa Zakonom o efikasnom trošenju energije, a na osnovu odluke Uprave za komunalne delatnosti. 

Kako je pokazala anketa na sajtu Južnih vesti, većini korisnika je novi obračun isplativ.


FORUM: Računi veći iz više razloga

Mere energetske efikasnosti nisu sprovedene u potpunosti, kaže Jovan Jovanović iz Centra za zaštitu potrošača “FORUM”, a krenulo se sa novim tarifnim sistemom.

Zbog toga što sve nije pripremljeno na vreme, a promenjen je tarifni sistem, računi su veći nego što bi trebalo da budu - rekao je Jovanović.

Jovanović kaže da je drugi razlog što u novom tarifnom sistemu, kao parametri obračuna postoje stavke koje tu ne bi trebalo da budu i to su, po njemu, dva osnovna razloga zašto Nišlije plaćaju skuplje grejanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • todor trtic

    17:29 // 15. 3. 2016.

    Koja je ovlascena organizacija U SRBIJI ,da bazdari kalorimetre pre nego se isti ugrade, u prisustvu domacina kuce ,ili strucnog lica kojeg plati domacin-korisnik kaolorimetra !Ne verujem da toplani da da je kalorimetar kvalitetan !!!!!

  • Igor Hristov

    12:18 // 6. 2. 2015.

    Ljudi su podeljeni potpuno razumljivo,Kalorimetre treba imati radi lične evidencije,kao što kontrolises struju i vodu.Nisu najsretnije rešenje al je manje štetno...pogotovo u Srbiji.

  • Gordana Mijalkovic

    09:59 // 6. 2. 2015.

    Buduci da je Toplana monopolista grejenja u Nisu,trebala je po zakonu da raspise tender za merace toplote,na koji bi gradjani pristali,a ne da krade potrosnju,zarad zaposljavanja svojih kadrova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: