Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:44, 17. 7. 2020.

| Društvo

Korona "ušla" u privatni dom za stare u Donjem Dušniku, zaražen i 90-godišnjak iz Doma u Dimitrovgradu

Autor:Lj. Filipov, J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Dom za stare Dimitrovgrad
Zaraženi Dimitrovgrađanin nema simtome i u izolaciji je; foto: domdimitrovgrad.co.rs

Štićenik Doma za stare u Dimitrovgradu, koji ima više od 90 godina, zaražen je virusom korona, potvrdio je predsednik Opštine Vladica Dimitrov, a kaže da nema simtome i u izolaciji je. Virus je "ušao" i u Dom za smeštaj odraslih '"Trem'" u Donjem Dušniku kraj Gadžinog Hana, ali se tek očekuju rezultati za dvadesetak testiranih, među kojima su i korisnici i zaposleni.

Dimitrovgrad je jedna od opština na jugu Srbije sa najmanjim brojem zaraženih korona virusom i od početka epidemije tek troje Dimitrovgrađana je bilo pozitivno. Kako potvrđuje predsednik Opštine Vladica Dimitrov, poslednja osoba kod koje je potvrđeno prisustvo virusa je štićenik Doma za stare u ovoj opštini.

Dimitrov kaže da korisnik ima više od 90 godina, da je bez simptoma i bez temperature.

Imamo jednu osobu u staračkom domu koje je testirano pozitivno, asimptomatski je pacijent. Ona je u izolaciji, u obavezi je 14 dana da bude u izolaciji. Trenutno je stabilno stanje, pratimo iz dana u dan, specifična je populacija. U kontaktu smo sa nadležnim službama i ministarstvom - kaže Dimitrov.

Dimitrovgradski dom je kapaciteta do 90 korisnika, trenutno tamo boravi znatno manje ljudi, a svi kontakti zaraženog se testiraju.

Svi kontakti radnika koji su bila sa njim su testirani i čekamo nalaze. Na brzim testovima su bili svi negativni, a čekamo rezultate PCR testova - objašnjava predsednik opštine.

Aktuelnom epidemiološkom situacijom u ovoj opštini, Dimitrov je zadovoljan, ali kaže da ne može da se gleda opština kao zasebna celina jer je cirkulacija građana sada veća nego kada je bilo vanredno stanje.

Ipak, Dimitrovgrad je doneo mere koje su na snazi od danas, poput obaveznog nošenja maski u Balkanskoj ulici, skraćeno radno vreme kafana i kafića, kao i zatvaranje otvorenog bazena i sportske hale.


Korona i u privatnom domu u Donjem Dušniku

Da zaraženih koronom ima i u Domu za smeštaj odraslih i starijih "Trem" u Donjem Dušniku, u Opštini Gadžin Han, navodi se u saopštenju Ministarstva za socijalna pitanja. Koliko je pozitivnih na virus za sada nije poznato, jer se tek očekuju rezultati testiranja.

Očekujemo da nas Dom zdravlja Gadžin Han obavesti o rezultatima, testirano je dvadesetak osoba, među kojima su i korisnici i radnici - navode u Domu.

U ovom staračkom domu trenutno je smešteno oko 50 korisnika, ali se još očekuju rezultati o broju zaraženih.

Kako Ministarstvo navodi u saopštenju, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u celoj Srbiji do juče je bilo potvrđeno da virus ima 20 korisnika i 36 zaposlenih.

Među njima je i dalje na spisku Dom u Kulini, u kome je u prvom talasu epidemije bilo obolelih korisnika i radnika, ali prema informacijama načelnice Nišavskog okruga Dragane Sotirovski tamo više nema zaraženih.

Među štićenicima nema zaraženih, možda među zaposlenima, ali oni su verovatno na bolovanju ili u izolaciji, ali ja nemam informacije da virusa tamo ima - kaže Sotirovski.

U Ministarstvu kažu da je procedura takva da se korisnici u ustanovama socijalne zaštite, za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smeštaju u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nishki

    19:40 // 17. 7. 2020.

    Nije usla, nego im doneli sns botovi kad bilo glasanje.

    • Tijana

      00:36 // 18. 7. 2020.

      A odakle ti znas da je bilo glasanja?

  • NSS

    17:26 // 17. 7. 2020.

    Cim su se gradski oci (i majke) ucutali znaci da se sprema nesto strasno. Jel ste primetili da nema ni traga ni glasa od Bulata, Sotirovske i kompanije.

    • Djunta

      18:06 // 17. 7. 2020.

      A, kad se taj, kvazi gradonacelnik, Bulat,kako ga zoves i oglasavao ? Povremeno smo slusali izandjale fraze i prodje pet godina ! Saldo=0 !

  • Mara

    13:10 // 17. 7. 2020.

    A sta je sa drugim domovima u Kamenici.U Gadzinom hanu.U Mramoru.U Djokić domu. Tamo mora da je sve pod kontrolom.???Jadni ti ljudi sto sede tamo.

    • Jadnimi

      04:57 // 18. 7. 2020.

      Sto jadni? Sta su glasali to su dobili!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: