Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:42, 19. 11. 2021.

| Društvo

Korona utiče i na govor i donosi nove reči, ukazuju stručnjaci

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
naučni skup
"Javni govor Niša u uslovima pandemije kovid 19"; foto: T. T.

Virus, maska, karantin, distanca, zelena i crvena zona, vakcina - reči su koje su se tokom pandemiije korona virusa odomaćile u celom svetu, ali su se pojavili i neologizmi poput "kovidaš" i "panikdemija". Od svih novih termina nastao je kovid rečnik o kome je bilo reči na naučnom skupu "Javni govor Niša u uslovima pandemije kovid 19" na Univerzitetu u Nišu.

Da su nastala tektonska pomeranja u jeziku pod uticajem pandemije ističe profesorka Marina Janjić koja rukovodi projektom Srpske akademije nauke i umetnosti "Govorni i standardni jezik javne komunikacije u Nišu". Osim toga što su određene reči postale deo naše svakodnevice, nastale su i nove, a promenio se i način kojim se govori.

Najočiglednije promene su na planu leksike, objavljeni su mnogobrojni takozvani kovid rečnici, odnosno rečnici sa pojmovima o koroni i to ne samo u Srbiji, nego i u drugim zemljama. Te promene su vidljive i na planu morfologije, na planu fonetike i na planu sintakse, ali i na stilističkom planu - kaže Janjićeva.

Oko 200 reči koje obeležavaju pandemiju sakupile su za sada u rečniku članice Instituta za srpski jezik SANU Svetlana Slijepčević Bjelivuk i Marina Nikolić, a koliko Nišlije poznaju nove reči istraživao je asistent na Departmanu za srbistiku Filozofskog fakulteta Aleksandar Novaković.. rečnik Kovid rečnik; foto: T. T.

Istraživanje je pokazalo je da od neologizama koji su se pojavili kao odgovor srpskog jezika na pojavu izmenjenih društvenih okolnosti Nišlije nejednako poznaju nove reči i izraze koji se koriste. Reči koje poznaju i koriste su kovidaš, virusolog ili panikdemija- ističe Novaković.

naučni skup Nastali neologizmi tokom pandemije; foto: T. T.Reči koje građani ne poznaju toliko su komorbiditet, eksponencijalni rast i infodemija. Otkriva da Nišlije neke termine ne poznaju jer nisu dovoljno izložene medijima.

Zato što neke od ovih reči Nišlije ne poznaju iz razloga što provode manje od sat vremena uz televiziju i internet, neke su samo poznate mlađoj populaciji, dok ima i one statističke značajnosti koja pokazuje da poznavanje značenja novih reči i izraza dolazi kao rezulat školovanja na određenom tipu studija kao što su medicinske nauke - objašnjava Novaković.

Istraživanja čiji je cilj da rasvetle promene na svim jezičkim nivoima koje su se desile u doba korone predstavljena su na skupu koji je organizovao niški ogranak Srpske akademije nauke i umetnosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jonca

    13:47 // 19. 11. 2021.

    To se najbolje odslikava na recniku naseg premijera

  • Utiče

    10:30 // 19. 11. 2021.

    Utiče i na govor ali najviše na džep.

    • PERCE

      11:11 // 19. 11. 2021.

      NA ZALOST , NA GOVOR I PISANJE NE UTICE SAMO KORONA VIRUS .... MNOGI PISANI MEDIJI , NA ZALOST , KORISTE RAZNE RECI I IZRAZE KOJI NEMAJU VEZE SA SRPSKIM JEZIKOM... NE ZNAM DA LI TO NAMERNO RADE ILI ZAPOSLENI NEMAJU ADEKVATNO ZNANJE...

  • Ђраган Дилас

    10:11 // 19. 11. 2021.

    Највише ми се допада коронАВирус!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: