Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 19. 6. 2018.

| Društvo

Korumpirani dekani vode niške fakultete, jer niko neće da ih smeni

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
suzana kostic bratic mitkovic
Agencija tražila smenu Suzane Kostić, Milovana Bratića i Petra Mitkovića zbog korupcije; foto: printskrin

Saveti niških Fakulteta umetnosti, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, kao i Građevinsko-arhitektonskog nisu prihvatili zahteve Agencije za borbu protiv korupcije za smenu dekana zbog korupcije. Ministar prosvete kaže da je Univerzitet taj koji treba da vodi računa o tome, dok rektor navodi da su saveti “doneli odgovarajuće odluke”.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je u novi Zakon o visokom obrazovanju uspeo da ugradi i mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije, ali kao odlučujuće kada se bira direktor škole, jer je ranije to ignorisano. ministar šarčević Ministar rekao da Univerzitet treba da vodi računa o tome ko su dekani; foto: Ministarstvo prosvete

Da bi to postalo obavezujuće kada je reč o izboru ili smeni dekana, kako kaže, mora da se naprave precizniji alati.

Ako imate da je najbolji student generacije slučajno sin nekog profesora, pa on ne sme biti diskriminisan. Ili ste imali slučaj da neko odgovara, traže smenu direktora, a dete tog istog čoveka je jedini fizičar u tom malom mestu, tada to postoje besmisleno - pojašnjava Šarčević.

Ipak, ministar kaže da autonomija Univerziteta podrazumeva da on mora to da ugradi u svoje Etičke kodekse, te da je niški Univerzitet dužan da vodi računa o tome.

Samo je pitanje zašto se to ne poštuje. Zašto sud javnosti i svi drugi ne urade svoje. Obično se sve čeka od ministra i ministarstva, po nekoj staroj navici. Mi nemamo te ingerencije - navodi ministar.


Rektor: Saveti fakulteta su doneli odgovarajuće odluke

Upitan da prokomentariše zašto Univerzitet ništa ne čini povodom toga što korumpirani dekani vode niške fakultete i kakva se poruka time šalje, rektor Dragan Antić kaže da nije video odluke Agencije za borbu protiv korupcije, ali da su saveti "doneli odgovarajuće odluke". ministar i rektor Rektor nije video odluke Agencije, ali kaže da su saveti doneli "odgovarajuću odluku"; foto: Ministarstvo prosvete

To je nadležnost Saveta fakulteta, o tome oni odlučuju na predlog Nastavno-naučnog veća fakulteta. Normalno o preporukama Agencije takođe odlučuje Savet fakulteta. Ja nemam uvid u akte koje je donela Agencija, a Saveti fakulteta su imali uvid i doneli su odgovarajuće odluke. To je stvar Saveta fakulteta, a ne rektora i Univerziteta u Nišu - navodi rektor Antić.

Inače, nedavno je niški Univerzitet proslavio 53 godine rada, a Antić je tada istakao da je njihova jasna vizija "predan rad na stvaranju prestižne visokoškolske ustanove".


Zapošljavali svoju i decu onih koji odlučuju o njihovim foteljama

Smenu dekanice Suzane Kostić je Agencija tražila, jer je na Fakultetu umetnosti zaposlila sina bivšeg predsednika Saveta Dragana Žunića. Pored toga je i sam Odbor za staturna pitanja niškog Univerziteta ocenio da ona ne može ostati na tom mestu, jer je Etički komitet utvrdio da je prekršila Kodeks profesionalne etike. Ipak, Savet fakulteta je i pored toga izabrao da u trećem mandatu vodi ovaj fakultet.

Novi mandat dobio je i dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Milovan Bratić, čiju smenu je Agencija tražila, jer je sklopio sporazum o saradnji sa džudo klubom čiji je osnivač, ali i zato što je zahvaljujući njemu njegova ćerka imenovana u Senat niškog Univerziteta.

Agencija za borbu protiv korupcije je tražila i smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Petra Mitkovića, jer je zaposlio ćerku prodekana i sina člana Saveta fakulteta za asistente, a u isto vreme je prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.

Inače, ne vodeći računa o tome šta je utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije, niški Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti je predložio da dopisni članovi budu bivši predsednik Saveta Fakulteta umetnosti Dragan Žunić, kao i aktuelni dekan GAF-a Petar Mitković. Dekan GAF-a je i na proslavi Univerziteta dobio srebrni znak ove ustanove.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kuku Riku

    10:44 // 20. 6. 2018.

    Suzo, a gde je tebi leptir masna, pa to je glavni dekanski atribut i rekvizit

    • ¯_("ﺭ` )_/¯

      14:34 // 20. 6. 2018.

      Može ona i šakama da napravi leptira, pa da nam pokaže Mocartov fenomen "smeha kroz suze".

  • Profesorski Geto

    07:57 // 20. 6. 2018.

    Svi dobro znamo koliko su nam fini i pošteni profesori na niškim fakultetima a naravno i šire, mnogo je razočaranih ljudi intelektualaca koji posle muke i studija završe sa nekim poslovima koji nemaju veze sa strukom i fakul. diplomom, A PROFESORI I NJIHOVE FAMILIJE SAMO NAPREDUJU, oni su svuda raspoređeni NA DOBRIM MESTIMA gde samo pametuju, svuda se muvaju i uzimaju debelu lovu za svoje "USLUGE"

  • Srdjan

    01:02 // 20. 6. 2018.

    Na Gaf- u je veoma zanimljiva situacija. Tamo ima vrlo malo tj skoro da nema ljubavnih afera na fakultetu. Razlog je jednostavan, svi su neki rodjaci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: