Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 13. 5. 2012.

| Društvo

Košnice na meti lopova

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
kosnice

Na jugu Srbije sve su učestalije krađe košnica, saznaju Južne vesti.

U prethodna dva meseca veliki broj košnica pčelara sa juga Srbije je ukraden ili oštećen, poručuju iz Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije.

- Poznati pčelar iz Leskovca Zvonko Vasić obavestio me je da su mu nepoznati kradljivci ukrali 9 košnica sa pčelama, a dve su bačene i potpuno uništene u neposrednoj blizini pčelinjaka, koji se nalazi  u mestu zvanom Rudarska Čuka, pored samog autoputa Niš-Grdelica. Krađa se dogodila, najverovatnije između 18. i 20. aprila ove godine. Slučaj je prijavljen PU Leskovac, a ukupna šteta procenjuje se na oko 2,500 evra – kaže Vlastimir Spasić, predesdnik RAPOJS-a.

kosnica Košnica puna medaNa samo 500 metara od ovog pčelinjaka ukradena je još jedna košnica, pčelara Saše Jovanovića, naglašava Spasić.

Prema njegovim rečima, nezvaničnih informacija o krađama bilo je i u oklini Bojnika, na periferiji Leskovca, u krugu vlasotinačke petlje, a vesti o krađi košnica stižu i iz Knjaževca, Kamenova, Negotina. Za mnoge slučajeve se, ističe Spasić, i ne zna.

- Ne zna se, jer veliki broj pčelara ne prijavljuje krađe, verovatno zbog uverenja da od toga neće biti nikakve koristi, odnosno da kradljivci neće biti uhvaćeni. Sa ovakvom praksom trebalo bi prestati, jer samo prijavljivanjem svakog slučaja u javnosti se stvara prava slika o masovnoj pojavi krađe. To bi i moglo da dovede do upozorenja i većeg angažovanja policije na otkrivanju i hvatanju kradljivaca – bio je jasan Spasić.

I košnice predsednika ove organizacije bile su na meti lopova prošle godine. „Slučaj je prijavljen policiji, ali rezultata istrage još uvek nema“, tvrdi Spasić.

Iako je nejasno ko su kradljivci i koji su razlozi krađe u RAPOJS-u smatraju da se oni neće usrećiti. Kako kažu u ovoj organizaciji prema verovanju, pčela je božansko biće, a svaka krađa božanskog i božijeg donosi nesreću.
 


Podeli sa prijateljima
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Petrović

    09:03 // 14. 5. 2012.

    Malo vam je vest bajata.Ako ste hteli da budete aktuelni mogli ste da kontaktirate sa oštećenim pčelarima.Mislim da ovaj gospodin iz asocijacije nije baš mnogo upoznat sa problemima na terenu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: