Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:47, 16. 1. 2024.

| Društvo

Kotlarnica na Univerzitetu u Nišu još zagađuje vazduh i pitanje je da li će prestati u ovoj sezoni

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Crni dim "kulja" i ove sezone, još nepoznato kada počinju radovi; foto: Z. P.

Iako bi tender za prelazak kotlarnice niškog Univerziteta sa uglja i ogrevnog drveta na gas posle 6 meseci mogao da bude zvanično okončan, jer je odbijen Zahtev za zaštitu prava, do kraja grejne sezone ostalo je još svega 3 meseca i nije poznato da li će to biti dovoljno da najveći zagađivač vazduha u Nišu bude konačno ugašen.

Izbor izvođača koji treba da "ugasi" kotlarnicu koja je jedna od onih koje najviše zagađuju niški vazduh traje duže nego što su planirani radovi. Od objavljivanja javnog poziva prošlo je već 6 meseci, ali su u međuvremenu rokovi i produžavani i probijani.

Krajem oktobra, nakon odluke Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj da ugovor dodeli grupi ponuđača iz Vršca koja je dala vidno povoljniju ponudu od svih ostalih, pa i od procenjene vrednosti nabavake, podnet je Zahtev za zaštitu prava.

Zahtev je podnela grupa ponuđača Alfaco inženjering doo Čačak, Ratko Mitrovic construction doo Čačak, Termo Plus doo Beograd i Kolings doo Beograd, koje su inače dale najskuplju ponudu od sve četiri grupe koje su se javile na tender.

Republička komisija za zaštitu prava je dva meseca kasnije, odnosno krajem decembra, donela rešenje kojim je odbijen njihov Zahtev kao neosnovan.

Njihova odluka, koja je inače konačna i moguća je samo tužba, postala je javno postao dostupna tek juče, 15. januara, a prema informacijama sa Portala javnih nabavki ovaj tender ipak još nije zvanično okončan.

To znači da se još ne zna kada će konačno početi radovi i gašenje kotlarnice na ugalj i ogrevno drvo, koja ispušta crni dim u samom centru Niša, a novinari te odgovore očekuju od nadležnih iz KLER-a.

Do kraja grejne sezone ostalo je još tri meseca, ali ostaje upitno da li će to biti dovoljno da posao vredan više od 130.000 evra, odnosno gašenje najvećeg zagađivača u Nišu, bude završeno u tom roku, koji je KLER produžio nakon što je prvobitni 1. decembar odavno probijen.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odluka Komisije za zaštitu prava (preuzmi) - 960.12 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Torpedo

    20:34 // 16. 1. 2024.

    Ajde malo da se uozbiljimo, da se ne pravimo ludi i naivni ! Pare za sredjivanje grejanja u velikom objektu, najvecem zagadjivacu Nisa, pojeli su za izbore hulje iz sekte !

  • Гага

    18:05 // 16. 1. 2024.

    Људи моји,јели то могуће!!!Да,у 3.деценији21.века,у центру великог и лепог града,постоји онаква"ћумурана"?! Или "крематоријум!?На то асоцира...

    • Гага

      13:40 // 17. 1. 2024.

      Колики је технички проблем,да се "пребаци" топловод из ул.М.Лешњаниа,преко кеја,испод пешачког,или бетонског моста,до "Бановине" и прикључи на Топлану

  • Qgo

    12:46 // 16. 1. 2024.

    Na kuci se odzak pusi, na tavanu meso susi, ja sam seljak u srcu i dusi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: