Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 8. 8. 2023.

| Društvo

Kotlarnica niškog Univerziteta prelazi na gas, ali je rok 45 dana posle početka grejne sezone

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
kotlarnica univerzitet
Grejna sezona počinje zvanično 15. oktobra, a rok da "crni dim nestane" je 1. decembar; foto: foto: čitalac/Prijavi problem

Iako su nadležni najavili da će novu grejnu sezonu od oktobra Nišlije dočekati bez crnog dima u centru grada, odnosno da će do tada kotlarnica na ugalj i ogrevno drvo na niškom Univerzitetu biti ugašena, rok da pređe na gas je 1. decembar. U toku je javna nabavka za radove na konverziji energenata, ali su iz KLER-a produžili rok za prijave, pa za sada nije poznato da li će i u novom roku uspeti da završe posao i ugase najvećeg zagađivača vazduha u Nišu.

Da će konačno biti ugašena kotlarnica koja najviše zagađuje vazduh u Nišu, usred centra grada, kao i da to znači da se na Univerzitetu neće više grejati tako što lože drva i ugalj - nadležni su preko Fejsbuk stranice gradonačelnice Dragane Sotirovski najavili još u aprilu.

U međuvremenu su građani saznali i koliko će to da ih košta i iz čije kase će biti plaćeno - oko 20 miliona dinara, većinski iz budžeta Ministarstva zaštite životne sredine, koja je odobrila na konkursu baš taj projekat.

Ali rok koji je tada najavljen nedavno je i zvanično prolongiran, jer je Gradsko veće, kako je objavljeno u Službenom listu, donelo rešenje da se taj projekat realizuje, ali ne do oktobra kada grejna sezona počinje.

Rok za realizaciju projekta je 01. decembar 2023. godine. Ukupna vrednost sredstava za realizaciju projekta je 19.367.811 dinara, od čega RS, Ministarstvo zaštite životne sredine sufinansira projekat sredstvima u iznosu od 14.525.858 dinara, a Grad Niš sufinansira projekat sredstvima u iznosu od 4.841.953 dinara. Sredstva za ovu namenu obezbeđena su u budžetu Grada Niša za 2023. godinu - piše u rešenju.

Ovu odluku doneli su na sednici 3. jula, piše u dokumentu, a dali su nalog Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, Gradskoj upravi za finansije i Toplani da to realizuje.

I pre te odluke KLER je pokrenuo nabavku 30. juna, kako piše na zvaničnom Portalu javnih nabavki, potom je 13. jula objavljen javni poziv, ali je bilo brojnih pitanja i nejasnoća, na koje su odgovorili, izmenili neke delove konkursne dokumentacije, a potom produžili rok za prijave.

Naručilac je produžio rok za podnošenje ponuda do 21.08.2023. godine do 12.00 sati - piše na Portalu javnih nabavki.

Iako je rok produžen nije poznato da li to znači da će kasniti realizacija ovog projekta, jer nisu naveli koji je rok za "radove na unapređenju kvaliteta vazduha konverzijom energenta u kotlarnici Univerziteta u Nišu", koji podrazumevaju instalacije grejanja, ventilacije i klimatizacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lola

    16:07 // 8. 8. 2023.

    Usput,tamo sede najumniji ljudi ovog grada....Gospode ,šta smo mi Bogu zgrešili....

    • Meda

      19:24 // 8. 8. 2023.

      @Oni samo misle da su najumniji. Daleko su oni od najumnijih ovog grada.

    • Autrikter

      19:34 // 8. 8. 2023.

      Najumniji ljudi, tamo dodju, da se prosetaju ! Nemaju vreme, od privatnih rabota, da sede po kabinetima, lova mora ,neprestano, da kaplje ! Kako ce Peda Jelenkovic, uz Dusicu Davidovic i Ljuba Slavkovica, najveci preletac u Nisu, da izdrzi ? Kao ce Pile, opozicionar 90 -ih, da sedi u ladnoj Komori ? Nek " rade," od kuce .

  • Aca

    10:40 // 8. 8. 2023.

    Ako proradi do Bozica bice dobro. Ulicu Stojana Novakovica koja je duga 250m Draganine omiljene firme rekonstruisu od 8. maja. Iako je rok od 35 dana za rekonstrukciju vodovodne mreze i rok od 30 ili 40 dana za asfaltiranje previse dug opet nisu uspeli da je zavrse za vec vise od 90 dana. Ponekad su radili kad je padala kisa ali ih cesto nije bilo kad je bilo lepo vreme

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: