Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:38, 27. 10. 2022.

| Društvo

Krdo konja na niškim ulicama - građani uživaju u prizorima, ali strahuju za bezbednost životinja

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
ledena stena konji 2
Svakodnevni prizori na Ledenoj steni; foto: JV/T. T.

Nesvakidašnji prizori krda konja u urbanim sredinama retko se sreću, a Nišlijama je to skoro pa svakodnevica. Ne žale se zbog samih životinja, već kažu da su zabrinuti za njihovu bezbednost, s obzirom na to da često prelaze preko bulevara, raskrsnica i kružnih tokova, ugrožavajući tako i saobraćaj, posebno oko naselja Ledena stena.

Na društvenim mrežama kruži video na kom se oko 10-ak konja kreće preko veoma prometnog kolovoza u blizini Metroa, gde su na kratko zaustavili saobraćaj. Vozači nisu odoleli da ne zabeleže prizor, a neki od meštana Ledene stene tvrde da je to krdo iz njihovog komšiluka i da ih vlasnik pušta da slobodno šetaju.

Gotovo je nemoguće proći naseljem da se ne spazi zaprega ili po nekoliko konja koji se slobodno kreću. Stanari tvrde da su navikli na njih, jer ih svakodnevno sreću iza svojih kuća kako pasu na livadama, kao i da im to ne smeta. Ipak, problem nastaje kada konji zalutaju, pa su zabrinuti za njihovu bezbednost.

Često nam dođu iza kuće i tu pasu. Pametni su i ne prelaze ogradu, tako da nam nikad ništa nisu oštetili, a za one koji dođu su prava atrakcija. Nama ne smeta što su po celom naselju, napuštenim livadama i poljima, ali ne bismo želeli da neki od njih nastradaju od automobila - kaže Nišlija.

ledena stena konji 3 Konji na ispaši; foto: JV/T. T.U naselju ima odraslih konja, lepo uhranjenih i onih koji su u lošijem stanju zbog toga što ih pojedini građani koriste za vuču zaprege. Ima i ždrebadi, a meštani ističu da su svi od reda - pitomi i miroljubivi.

Svako ko hoće može da im priđe i zbog toga nam je drago, jer se i deca raduju, međutim, iako nama ne smetaju, greota je da se o njima ne brinu lepo. To su konji od jedanog čoveka ovde na Ledenoj steni i još jednog iz Beograd male, pa kad se oba krda udruže, kao da ste u kaubojskom filmu - kaže meštanin.

Na konje, ali i konjske zaprege požalio se jedan Nišlija koji već nekoliko godina radi kao taksista. Objašnjava da su jedan od najvećih problema na niškim ulicama upravo zaprege, jer usporavaju saobraćaj. ledena stena konji Zaprege stavaraju probleme. vozačima; foto: JV/T. T.

Ja razumem da neki od toga žive, ali natovare životinje, leto-zima, da vuku sve i svašta, drugo što ne možete da ih zaobiđete, jer vam tovar zaklanja pogled i onda, da ne bi rizikovali da se sudarimo sa nekim iz suprotne trake, mi napravimo kolonu u svojoj i nikom ništa, ne smeš ni da trubiš da ne uplašiš konja - svedoči Nišlija.

Objašnjava da su zaprege problem od vajkada u Nišu, ali da niko ništa ne preduzima, pa apeluje na nadležne da ne tolerišu građane koji, osim što ugrožavaju životinju i sebe, remete i saobraćaj u gradu.

Inače, građani su i ranije ukazivali na konje na niškim ulicama, a dolazilo je i do saobraćajnih nezgoda, u nekima su stradale životinje, a u okolini Vlasotinca pre dve godine u sudaru sa zapregom poginule su dve osobe.

ledena stena konjii Konji sa svih strana; foto: JV/T. T.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Solomon

    14:35 // 29. 10. 2022.

    Nisam rasista niti nacionalista ali brate ovi naši domaći iz indije preterase sa konjima i konjskim zapregama. Nigde u Srbiji a i u svetu nema ovo što ima kod nas u Nišu. Interesuje me zbog čega i po čijem naredjenju se ovo toleriše. Neznam da li postoji neko od odgovornih uovom gradu koji će ovo da jednom reši. Bruka i sramota za grad i gradjane niša.

  • NikolaC

    10:53 // 29. 10. 2022.

    Dođite u Medoševac
    Da vidite ko se živu i ostavlja razne fekalije noću u dečiji park.
    Park za decu je postao park za konje. I opština i vlast znaju sve, ali to je nacionalno pitanje i vrlo nezgodno za rešavanje.

    Mene mogu da prate i snimaju na svakom koraku. Ali njih NE DIRAJ.

  • Steva n

    06:07 // 29. 10. 2022.

    Ceo Niš je ukakan i smrdi, ali policija ne radi svoj pos'o. Pored komunalne policije u Katićevoj ul. čovek šeta kuče veličine medveda bez uzice a oni su previše zauzeti cigaretama .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: