Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 6. 1. 2019.

| Društvo

Kreativna Nišlijka "obukla" drvored lipa u cvetove, srca, smajlije…

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
drvece-oslikano3-lole-ribara2018-foto-vkeser
Neobičan drvored u niškoj ulici u centru grada; foto: V. Keser

Niška Ulica Lole Ribara koja je poznata po tome što “čuva” istoriju Radio Niša i lipama koje prave “debeli” hlad, dobila je još jednu atrakciju - drveće ukrašeno cvetovima od poklopaca, smajlijima, srcima, tufnama, a dva stabla su “zagrlila” devojka i dečak.

“Obučena” stabla privlače pažnju prolaznika, a ideja za njihovo ulepšavanje potekla su od Slobodanke Bobe Milićević Mišić koja živi u ovoj ulici, a koja godinama unazad “radila” samo na drvetu ispred njene kuće. drvece-oslikano-lole-ribara2018-foto-vkeser Cvetovi od poklopaca; foto: V. Keser

Počeo je komšiluk da negoduje, zašto njihovo drvo nije sređeno, pa sam onda počela prvo jednoj komšinici, pa je tako krenulo. Nedavno me je jedna komšinica pitala, a “kad će moje drvo?”, a ja joj rekla da će sigurno biti i da sam već smislila i da ću na njemu da napravim gnezda - priča Boba.

Tako je tokom leta i jeseni deo Ulice Ive Lole Ribara počeo da dobija novi izgled. U ukrašavanju su Bobi pomagale komšije - skuvali bi joj kafu, pridržali merdevine, a pre svega pravili dobru atmosferu.

drvece-oslikano6-lole-ribara2018-foto-vkeser Šareno drveće nije retkost u svetu; foto: V. KeserIako je lekar internista i nije imala dodire sa umetnošću, ova kreativna Nišlijka kaže da je oduvek volela boje i primenjenu umetnosti.

Kada dobijem neku ideju, ja moram i da je materijalizujem. Oduvek sam mnogo volela boje i igrala sam se bojama. Ovo sa ukrašavanjem drveća je počelo tako što sam videla fotografiju moje prijateljice koja se slikala u Americi na nekom trgu gde su sva stabla bila plava. Kada sam to videla, oduševila sam se. Onda sam počela da se igram - objašnjava Boba.

Kaže da uživa u tome da od nečeg starog napravi nešto novo, a da inspiraciju nalazi na internetu, u časopisima, ali da puno toga dolazi iz njene mašte.

Devojku sam prvo radila kredom, ali mi se nije dopalo, pa sam je onda popravljala. Od suknje sam uradila delove odeće i kose. Drugo drvo sam “obukla” u stare farmerice svoje ćerke i neku drugu odeću. Treba paziti i birati materijale koji su postojani, da se ceo rad ne bi ofucao posle prve kiše. Ne mora da to traje 5 ili 10 godina, ali nek potraje bar 2 - priča ova Nišlijka.

Napominje da ovo radi jer ima potrebu da ulepšava prostor u kojem boravi. Tako ukrašava kuću, dvorište, ali i prostor na poslu, dok na vikendici ima drvo koje su “napali” leptiri.


drvece-oslikano7-lole-ribara2018-foto-vkeser Ko prođe, mora i da fotografiše; foto: V. KeserMesto za selfije

Kraj ovog zanimljivog drveća prolaznici uvek zastanu, a većina njih tu napravi i selfi.

Mnogo mi je milo kad iz kuće noću vidim blic, a danju vidim ljude koji stanu i slikaju se pored drveća. Ili kad ide mama sa detetom pa zastanu i gledaju. Lepo je kad vidiš da se nekom dopada to što si uradio - priča Boba.

Kaže, ima i onih kojima se ne sviđa što ukrašava drveće, pa je tako šake koje je napravila uništio jedan dečak tako što je svakoga dana čupao po jedan prst. Ali mu je “doskočila” pa je nacrtala ruke.


Dvorište ukrašeno za praznike

ukraseno-dvoriste-foto-gbbobamilicevic Dvorište koje svi primete kada su praznici; foto: privatna arhivaBobin kreativni rad zapravo je počeo sa ukrašavanjem dvorišta koje se za velike praznike pretvara u bajkovite prizore.

Inspiraciju sam dobila nakon boravka u Americi u vreme Noći veštica. Ta opsesivnost, ta industrija ukrasa i to kućenje dvorišta i kuća, tada sam se “primila” na sve to. Tada sam i ja prvi put ukrasila svoje dvorište. Onda sam počela da to radim za sve velike praznike - objašnjava ova Nišlijka.

Sada joj je, kaže, podrum pun ukrasa podeljenih po praznicima. Tu su oni za Noć veštica, pa novogodišnji, a onda oni za Uskrs.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos Kitanovic

    23:12 // 7. 1. 2019.

    Epa ovako... Jako mi je Drago da se neko setio da napravi prilog o ovome. Godinama prolazim tom ulicom kad god me put nanese na tu stranu upravo zbog ove bajkovite kuce. Napokon da saznam ko je "glavni krivac" sve ove lepote koja zraci kako napolju tako i u unutrasnjosti koliko moze da se zvirne sa ulice (: Doticnoj zelim svako dobro a mi se radujemo predstojecim praznicima

  • Радича Падина

    13:47 // 7. 1. 2019.

    Само тако настави
    али Молим те - ноћ вештица ЗАБОРАВИ.

  • Branislav Petrovic

    10:24 // 7. 1. 2019.

    Tom ulicom svakodnevno prolazim i odusevljen sam idejom i kreativnoscu gospodje.Ta ulica ima i dva kontejnera na uglu sa 7.julom.Uvek su puni i prepuni a i pored ima cesto raznoraznog namestaja.A malo nize postoji i prodavnica ili servis kopir aparata.E tu jedan baja sa crnim dzipom na sred trotoara ispred izloga parkira svakodnevno.Pa narode sta je lepse videti??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: