Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:50, 21. 8. 2014.

| Društvo

Kredu i dnevnik zamenili farbom i "jarcem"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Fizicka-kultura.JPG
Pre nego što u septembru uzmu dnevnike, u vreme godišnjih odmora rade "jarcem"

Deset dana pre početka školske godine u Prehrambeno-hemijskoj školi u Nišu radna atmosfera - direktorka, njen pomoćnik i profesori čekaju da se osuši "prva ruka", pa da nastave posao na koji su neki prionuli pravo s mora.

Pre nedelju dana od kuće su doneli merdevine, bušilice, "jarce", četke, mistrije i špakle, od školskog novca kupili su poludisperziju, tonere i farbe i počeli da kreče 500 kvadratnih metara prostorija - sami, ali profesionalno. Odmor Predah dok se suši "ruka"

- Trebalo je prvo skinuti spoljne slojeve oronule od vlage, pa tek onda započeti krečenje. Iako za ovo nismo stručni, radimo kvalitetno i prema standardima - kaže tehnolog Žarko Stojanović.

Njegov kolega Predrag Trajković, profesor fizičkog, na krečenje je došao čim je raspakovao kofere s letovanja, a neki od radnika su zbog ove radne akcije prekinuli odmore na vikendicama.

Profesor likovne kulture Zvonimir Nikolić sa kolegama već nekoliko dana kreči učenički WC koji je ranije, kažu, bio u užasnom stanju. Đački potpisi na vratima kabina već su prošlost jer su ona skinuta, ofarbana i ostavljena na sušenje. Profesor-likovnog Alat doneli od kuće

Posao u 5 učionica takođe je završen. One su čiste, boje vesele, a miris farbe će, kažu, do dolaska skoro 700 đaka u septembru, taman ispariti.

Direktorka Tanja Mikić Nikolić, koja pomaže uvek kada joj obaveze to dozvole, kaže da je iznenađena time što su na ideju da osveže školski prostor došli sami zaposleni.

- Iznenadio me je ovoliki entuzijazam! Ipak ga još ima u prosveti. Ne bismo imali para da angažujemo profesionalnu građevinsku firmu, imali smo taman za materijal, a alat je naš. Radimo u dobrom raspoloženju najviše zbog naših đaka - kaže direktorka.

IMG-4836 Direktorka i njen pomoćnik prezadovoljni entuzijazmom zaposlenihNjen pomoćnik i profesor mašinskih elemenata sa tehničkim crtanjem Toplica Đorđević ističe da ne postoji profesor koji je na poziv da pomogne rekao "ne".

- Iako smo se čuli u vreme godišnjih odmora, niko nije odbio da dođe. Radi i profesor sociologije Ivan Rakić i još jedan profesor fizičkog Stojan Dinić. Svi su se odazvali, nisu rekli čak ni da će razmisliti - priča Đorđević.

Obim ovog posla, dodaje, nije zahtevao više ljudi, a siguran je da bi radnu ekipu, da je bilo potrebe, činilo i više profesora.

Sledi da koleginice dekupaž tehnikom ukrase oronule pločice i stare ormare u učionicama za čiju zamenu nema dovoljno novca, a planirana je i rekonstrukcija dela krova koji je tokom obilnih padavina prokišnjavao, za šta je novac izdvojen iz gradskog budžeta. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • comment

    09:13 // 22. 8. 2014.

    stvarno tuzno...sta je njihov posao?zanatski radovi ili obrazovanje i vaspitanje dece?

  • Ivana

    22:40 // 21. 8. 2014.

    Duboki naklon, svaka cast i bravo! Ulepsali ste mi dan ovakvim vestima! Apsolutno svi treba da sledimo primer i to vec od sutra. Dosta je lenjih i dosadnih prevrtaca ociju. Treba da sredimo nas Nis

  • isa

    15:12 // 21. 8. 2014.

    ovim potezom su ovi nastavnici sami sebi izbili argument za neki eventualni strajk. dokazali su da pod "boljim odnosom vlade prema prosveti" podrazumevaju jedino povecanje svojih plata.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: