Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:11, 31. 1. 2024.

| Društvo

"Kreni-promeni" poziva da se napravi pritisak na porodilišta da dozvole pratnju na porođaju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
trudnica
Pozivaju ljude da zajedno izvrše pritisak na porodilišta; foto: ilustracija/flickr - Tatiana Vdb

Na zahtev da se u svim porodilištima u Srbiji omogući besplatna pratnja na porođaju, koji je potpisalo skoro 200.000 ljudi, Ministarstvo zdravlja ćuti već nedelju dana, pa je tim Kreni-promeni pozvao sve ljude da se priključe novoj akciji i izvrše pritisak u svojim opštinama i gradovima koja imaju porodilišta i za nedelju dana im predaju zahteve da dozvole prisustvo porođaju.

Nakon prijave akušerskog nasilja i novog zahteva Kreni-promeni da prisustvo porođaju u Srbiji konačno bude dozvoljeno, njihov zahtev prihvatilo je porodilište u Sremskoj Mitrovici, ali Ministarstvo zdravlja kome su predali 190.205 potpisa građana još nije reagovalo.

Zato su osmislili novu akciju kojom kažu da žele da zajedno izvrše pritisak i daju podršku budućim mamama, jer veruju da je snaga u ljudima.

U Sremskoj Mitrovici je ovaj zahtev usvojen, ali širom Srbije ima preko 70 porodilišta u kojima buduće mame nemaju ta prava. U narednih nedelju dana napravićemo platformu na kojoj ćete svi vi koji želite da predate zahteve vašim lokalnim ustanovama moći da se uključite - pišu iz Kreni-promeni.

Preko ovog formulara mogu da se prijave svi koji žele da učestvuju u ovoj akciji i predaju zahtev u porodilištu u svojoj opštini ili gradu da mame imaju besplatnu pratnju na porođaju.

Zahtev ćemo predavati svi u sredu, 7. februara u vreme koje vama odgovara. Kreni-Promeni će organizovati za vas obuke i sastanke kako bismo vas pripremili za ovu akciju - poručuju.

Iz Kreni-promeni podsećaju da je tragičan događaj u Sremskoj Mitrovici ulio strah i nepoverenje mnogim budućim majkama, u vreme kada bi trebalo da osećaju najveći mir i sigurnost u proces rađanja novog života, te zato smatraju da je ovo bitna tema za celo društvo, ne samo za žene i trudnice.

Ističu i da je prisustvo pratnje na porođaju uobičajena praksa u zemljama širom Evrope i sveta, a dokazano je da je od velikog uticaja na sam tok porođaja i zato apeluju na građane da se odazovu pozivu na ovu akciju i zajedno budu podrška porodiljama.

Podsetimo, u Nišu pratnja na porođaju nije dozvoljena zvanično "zbog virusa" i nije poznato do kada će ta zabrana trajati.

Inače, porodilje koje imaju dileme da li su na svom porođaju doživele akušersko nasilje i treba im pravna pomoć mogu za to da se obrate advokatu Zoranu Pešiću iz Niša koji je ponudio besplatne konsultacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miša Stefanović

    10:29 // 1. 2. 2024.

    Puno je ginekološkog nasilja od strane pojedinih ginekologa.Nećemo da ih imenujemo ali mnogo je pritužba generalno.Definitivno treba debela kazna za ginekologa koji nesavesno i opasno vrši svoj posao a kog je uhvatila pohlepa samo za novcem.Trebalo bi svi da se uključimo da rešimo taj ozbiljan problem u Nišu.

  • ђура

    09:20 // 1. 2. 2024.

    Мислим да коректније радити кампању подизања свести о здравственој култури него вршити притисак на породилишта ! У животу је све питање културе !

  • Lj

    21:41 // 31. 1. 2024.

    Ima i bolje resenje koje se koristi u SAD kamere sve se slika svaka operacija svaka intervencija i daje se pacijentu jedna kopija. Tako moze i kod nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: