Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 14. 6. 2021.

| Društvo

Krenuli avioni, ali ne i svi putnici iz Niša za Maltu - Srbija na listi nepoželjnih

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
rajaner
Srbima zabranjen ulaz na Maltu direktno iz Srbije; foto: Vanja Keser

Sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" od 4. juna krenuli su avioni Rajanera za Maltu, ali se Srbija nalazi na crvenoj listi te mediteranske države zbog visoke stope zaraznosti od kovida, pa se njenim građanima ne dozvoljava ulaz na Maltu ukoliko nisu najmanje 14 prethodnih dana bili u zemlji koja je na žutoj, takozvanoj Amber listi. U ovoj zemlji boravi mnogo južnjaka koji su krenuli sa peticijom kako bi naterali malteške vlasti da ih skinu sa liste onih za koje je dolazak na Maltu zabranjen.

Pored Srbije, na crvenoj listi su i okolne zemlje koje nisu u Evropskoj uniji poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije, a kako veliki broj, pre svega Srba i Makedonaca, živi i radi na Malti, zajedničkim snagama pokušavaju da pomere stvari sa mrtve tačke i skinu te zemlje za liste nepoželjnih.

Putovanje iz zemalja koje nisu na Amber listi nije dozvoljeno ukoliko putnici nisu proveli najmanje prethodnih 14 dana u zemlji sa Amber liste pre nego što su stigli na Maltu. Izuzeci su napravljeni za državljane Malte koji su prethodno dobili pismenu dozvolu od Nadzornog zavoda za javno zdravlje - odluka je malteške Vlade.

Crvena boja - zabranjen ulaz na Maltu;

Žuta boja - dozvoljen

Neke procene govore da je Srba i Makedonaca otprilike 15.000, a do sada je peticiju potpisalo oko 5.000.

Nišlijka Violeta Lazarević koja trenutno sa suprugom radi na Malti, kaže da se ona i njeni sunarodnici i komšije osećaju diskriminisano.

Svi smo se radovali i jedva čekali taj 4. jun, otvaranje linije Niš-Malta. Karte su mogle da se kupe i mnogo ranije, pričalo se o otvaranju Malte za sve turiste...Radost, sreća do neba. Moći ćemo da odemo kući, da nam dođu deca, sve će biti kao pre. Dođe i taj dan, poleteše avioni, ali nažalost Malta nas nije skinula sa crvene liste, Srbi na Malti nisu poželjni - kaže Lazaravićeva.

Ona kaže da ne važe ni potvrde o vakcinaciji jer, kako objašnjava, za Maltežane vakcina primljena u Srbiji nije validna, a ne vredi ni negativan test.

Ukoliko imaš Malteški ID možes u zemlju, ali u karantin od 14 dana. Kompanija ne vraća novac jer letovi nisu otkazani. Srbi i Makedonci potpisuju peticiju i traže da se stave na Amber listu, Malteška vlada odgovara Srbija da je rizična zemlja, a brojke govore da nije tako - kaže Nišlijka.

Ipak, da se i pored ovih ograničenja letovi sa niškog Aerodroma vrše redovno, potvrđuju u toj vazdušnoj luci.

Letovi se vrše redovno po redu letenja - kažu u niškom Aerodromu.


"Srbija i Severna Makedonija i dalje na listi zbog više kriterijuma"

Šefica javnog zdravstva Malte Šarmejn Gauči rekla ja za lokalne novine Tajms of Malta da se Srbija i Makedonija nisu našle na listi Saveta EU koje se preporučuju za izuzeća od ograničenja putovanja.

Malta redovno vrši procenu epidemiološke situacije u različitim zemljama. Do poslednje procene, uprkos poboljšanjima poslednjih nedelja, stopa zaraze i u Srbiji i u Severnoj Makedoniji i dalje je na višem nivou od onoga što bismo smatrali za listu. U tu svrhu su i Srbija i severna Makedonija i dalje na crvenoj listi - rekla je Gauči.

Sličnog mišljenja je i premijer Robert Abela, koji je za isti list rekao da odluke o tome koja ograničenja putovanja "nisu proizvoljna, već zasnovana na naučnim faktorima".

Liste je sastavio nadzornik za javno zdravlje i izuzeće Srbije i Severne Makedonije nije proizvoljno. Uvek smo ih zasnivali na naučnim kriterijumima: stopa zaraze, testovi sekvenciranja genoma, stope pozitivnosti i stope vakcinacije, to su objektivne činjenice. Ne trčimo pre nego što prođemo i rizikujemo da upropastimo ono što smo uspeli da postignemo. Moramo biti oprezni, ne preterano oprezni, ali doneti odluku u odgovarajuće vreme - rekao je Abela.

Koliko putnika je do sada iz Niša otišlo za Maltu i na koji način izbegavaju kovid protokole za ulaz u zemlju, pitanje je upućeno kompaniji Rajaner, a odgovori se očekuju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Lanmik

    13:21 // 21. 7. 2021.

    Da, karantin se placa 1400evra a ako imas ID onda tvoji cimeri iz stana nece smeti isto da izlaze iz stana ..ima Alex na youtube on prica od letu iz Nisa za Maltu, vredi pogledati.

  • Rile men

    15:41 // 24. 6. 2021.

    Možete ići preko Bugarske. Sofija - Malta.

  • Razbibriga

    18:26 // 15. 6. 2021.

    Gospodjo, ako kazete da niste pozeljni na Malti, sta ce te tamo?
    Oni, realniji, koji tamo zive, smatraju da smo im dosadili i da pokusavamo da zivimo, kao ovde, na foliranje i improvizaciju ! Ko je usao u sistem i postuje ga, nema problema ,ovi drugi, koji su u fazonu, najbolji smo, najpametniji, jaci od sudbine, imaju problem !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: