Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 8. 10. 2015.

| Društvo

Kritika vlasti bi morala da bude u fokusu medija

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Diskusija
Diskusija bez medija

Svrha novca koji opštine i gradovi izdvajaju za medije pre svega trebalo bi da bude kritika na račun samih vlasti, ocenio je sociolog Đokica Jovanović na debati niške Opštine Pantelej o određivanju javnog interesa u medijima.

Osim tema koje su već ranije definisane strateškim planovima Opštine Pantelej, predstavnici građanskog društva su izneli niz predloga koji bi uz finansijsku podršku lokalnih vlasti trebalo da postanu tema izveštavanja medija - od problema sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i ranjive grupe stanovnika do zaštite potrošača.

Đokica Jovanović Kritika vlasti kao osnovno ljudsko pravo; Đokica JovanovićMeđutim, posebnu pažnju je priviklo izlaganje predsednika Udruženja skupština stanara Đokice Jovanovića, koji je ukazao na neophodnost kritičkog izveštavanja medija o vlasti.

Svaka vlast bi htela da pobegne od kritike. Zato nam je potrebna kritika sa stanovišta zakona, sa stanovišta javnog morala i sa stanovišta interesa građana - rekao je Jovanović.

Jovanović, koji je odnedavno i član Lokalnog anti-korupcijskog foruma, kritički se osvrnuo na, kako je rekao, "takozvano projektno finansiranje medija".

To je izmišljeno da bi se vlast spasila od kritike, to jest da bi se činilo ono što se decenijama i vekovima već čini, još od buržoaske revolucije, to je lakirovka vlasti.

Podsetimo, prošle godine je usvojenim Zakonom o javnom informisanju i medijima zabranjeno gradovima, opštinama, javnim preduzećima i ustanovama da medijima daju novac mimo procedure nazvane "projektno finansiranje medija".

Tačnije, zakon predviđa obavezu da budu raspisani konkursi na kojima će preporuku za raspodelu novca za "sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju" davati komisija koju čine "nezavisni medijski stručnjaci" i novinari.

Niška Opština Pantelej je jedina koja je do sada organizovala diskusiju o određivanju javnog interesa.


O medijima, bez medija

Pantelej Na skup o definisanju javnog interesa u javnom informisanju u Panteleju organizatori su pozvali predstavnike građanskog društva i urednike i direktore medija.

Međutim, dok se pozivu odazvalo dvadesetak organizacija građana, u niški "Media centar" došao je urednik samo jednog medija - "Južnih vesti".


Niškim medijima već godinama novac na "lepe oči"

Problem finansiranja medija iz "gradske kase" u Nišu je vidljiv više od 10 godina.

Dok je Javno preduzeće "Niška televizija" građane svake godine koštalo preko pola miliona evra, stotine hiljada evra je iz budžeta Grada direktno isplaćivano privatnim "Narodnim novinama".

Poslednje 3 godine veliki deo novca iz gradskog budžeta je medijima raspodeljen na nameštenim konkursima, na kojima se unapred znalo kome je namenjen.

Više o kontroli medija možete pročitati u tekstu iz maja 2012. godine - "Niški mediji pod kontrolom vlasti".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Милосав

    21:43 // 8. 10. 2015.

    Најзад су представници грађана покренули суштину проблема. Почев баш од представника јужних вести, Благојевића па надаље. Без контроле власти, од стране грађана и медија, они постају отуђени што већ даје катастрофалне резултате. Има ту још тема, попут рекламирања јавних предузећа, "приватизације градског медија градским парама"...али бар да се нешто покренуло.

  • lex speciallis

    19:54 // 8. 10. 2015.

    I da dodam ono o cemu su JV vec izestavale, o poslednjoj raspodeli novca, kome su i zasto otisle najvece pare gradjana Nisa i zbog cega-pa da kupe NTV,gde su ti projekti ne vidim ih na B.Amiu, i TV Zona Plus ako su projekti jedne vec postojece emisije uz promenu fotelja pa vodtelj/ka sedi s druge strane onda ok!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: