Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:16, 13. 8. 2010.

| Društvo

Krivične prijave zbog zagađenja Vlasine

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Vlasina posle zabrane kupanja

Zbog drastičnog zagađivanja reke Vlasina, Eko baza "Jug" podnela je krivičnu prijavu nadležnim tužilaštvima i ministarstvima – kaže Miroslav Krajinčanić, predsednik Upravnog odbora ove organizacije.

Krajinčanić naglašava da su mnogo puta do sada ukazivali da je na delu prisutna "otimačina" vrela reke Lužnice, najveće pritoke Vlasine, za vodosnabdevanje Niša.

- Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu obavešteni smo da povodom otimačine preostalih izvora pitke vode nisu obezbeđeni dokazi za pokretanje postupka, dok je povodom zagađivanja reke Lužnice prijava sa fotokopijama izveštaja Zavoda za javno zdravlje iz Leskovca, na osnovu čl. 86. Zakona o privrednim prestupima, dostavljena u nadležnost Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu – pojašnjava Krajinčanić.

U saopštenju za javnost Eko baze "Jug" precizira se da organi opštine Vlasotince ne pokazuju interesovanje za ove vitalne probleme, već u zvaničnim izjavama tvrde da Vlasinu zagađuju nesavesni građani iz obližnjih naselja, a da je Vlasina uzvodno od Vlasotinca veoma čista i nezagađena.

- Podsećamo da se otpadne vode sa celog sliva reke Vlasine i Lužnice neprerađene slivaju u reke, pa svaka tvrdnja da zagađivači uzvodno od Vlasotinca ne postoje, gube svaki logički smisao – zaključuje se u saopštenju Eko baze "Jug" iz Vlasotinca.

Republička sanitarna inspekcija donela je prošle nedelje rešenje o zabrani kupanja u reci Vlasini.

- Voda reke Vlasine, gde je otkriveno prisustvo bakterija fekalnog porekla, je van svih klasa vodotokova – rekao je tada dr Goran Stamenković, šef Republičke sanitarne inspekcije za Jablanički okrug.

Dr Stamenković ističe da je sanitarna inspekcija bila obavezna da donese rešenje o zabrani korišćenja vode za piće zbog prisustva bakterija fekalnog porekla.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: