Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 31. 7. 2020.

| Društvo

Krivični postupak za digitalnu prevaru vodi se u SAD, ali moguće je suđenje u Srbiji

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
bitcoinc
Suđenje moguće i u Srbiji; foto: pexels.com

Digitalna prevara koju su sprovodili državljani nekoliko zemalja sa boravištem u Nišu alarmirala je američki FBI, na čiju inicijativu je grupa i uhapšena. Sada se, kako kažu u Tužilaštvu za organizovani kriminal, krivični postupak vodi u SAD, ali niški advokat Marko Krstić kaže da na osnovu srpskog zakonodavstva postoji mogućnost da se uhapšenima sudi u Srbiji.

Ukupno 11 osoba uhapšeno je u akciji sa FBI prošlog četvrtka, a iako je provereno čak 16 lokacija svi uhapšeni imali su boravište u Nišu.

Među njima su državljani Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina i svima je određen pritvor po rešenju Višeg suda u Beogradu, a zbog sumnje da su na prevaru zaradili 70 miliona dolara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal postupalo je po zamolnici, a krivični postupak se vodi u Sjedinjenim Američkim Državama - kažu u TOK-u.

I sama vest da su uhapšeni u Srbiji zbog onlajn prevare pokrenula je diskusiju gde će se osumnjičenima suditi. Dodatno to pitanje komplikuje činjenica da se krivični postupak vodi u SAD, ali advokat Krstić kaže da su zakoni takvi da osumnjičenima može da se sudi u Srbiji.

Ako pogledamo ono što predviđa naše zakonodavstvo, dakle sudeći po tome moguće je da će njima da se sudi ovde, a praktično će i da se sudi, jer je krivično gonjenje i započeto pošto je doneto rešenje o pritvoru i naredba o započinjanju istrage - kaže Krstić.

Njega na ovakav zaključak navode član 28. Zakonika o krivičnom postupku i članovi 8. i 9. Krivičnog zakonika i Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Tako da je moguće prema tačkama vezivanja, predviđenim materijalnopravnim normama, da se licima sudi u Republici Srbiji - pojašnjava Krstić.

On ipak ostavlja jednu rezervu, jer mi, kako kaže, ne znamo gde je tačno to krivično delo izvršeno.

Po našem zakonodavstvu mesto izvršenja dela je mesto gde je radnja preduzeta ili gde je posledica nastupila. Ako je to bilo preko interneta, oni su nekoga odavde prevarili, a posledica dela je nastupila npr. u severnom Teksasu - zaključuje Krstić.

Podsetimo, grupa se sumnjiči da se od 2011. godine bavila digitalnim prevarama i, kako piše u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal, učestvovala u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu.

Ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, rekli su iz Tužilaštva, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije gde su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju i lažne potvrde o prebacivanju novca.

Istraga je pokazala da su za 9 godina, na takav način, zaradili 70 miliona dolara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Conem

    09:34 // 1. 8. 2020.

    Ako se sudi kod nas bice oslobodjeni hahahah

  • Mara

    20:53 // 31. 7. 2020.

    Sramota

  • Nikolic Milos

    19:14 // 31. 7. 2020.

    Alal im ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: