Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 4. 4. 2020.

| Društvo

“Krizni recept” za domaći hleb bez ili uz minimum kvasca

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
pogaca
Ukusna pogača skoro bez kvasca; foto: N. M.

Komadić testa sa kvascem i ostali sastojci za pripremu novog hleba uz minimum ili bez kvasca - to je savet domaćica za uštedu sastojka od kojeg nadolazi testo u danima kada njega na rafovima nema.

IMG_20200403_101257 regularno testo sa kvascem; foto: N. M.Gledajući po prodavnicama prazne rafove na kojima bi trebalo da bude kvasac, domaćice sa sela su se setile, kako kažu, nesrećnih vremena devedesetih godina kada su zbog nestašica morale da štede ili da spremaju hleb bez kvasca, pa su svoj recept odlučile da podele sa svima.

Kako bi moglo da uopšte da se krene u mešenje sa novim receptom, potrebno je, kažu domaćice, da se prvi put napravi standardno testo za hleb, sa kvascem.

Recept za hleb nije novina, ali postoje i odstupanja od tradicionalnog načina spremanja. Tako od standardnih sastojaka idu oko kilogram i po brašna, voda po potrebi, malo soli, kvasac, ali i kašičica šećera i 2 kašike ulja – otkrivaju domaćice.

Sastojke umešati, pa testo pustiti da odstoji pola sata. Kada krene da nadolazi, ponovo premesiti i ostaviti u posudu prekrivenu krpom. Kada testo odstoji još pola sata, od smese odvojiti deo testa veličine teniske loptice i prebaciti u činiju sa poklopcem, a od ostatka praviti vekne ili jufke i ispeći, savetuju domaćice.

IMG_20200403_101451 Odvojiti jedno parče; foto: N. M.Testo koji je odvojeno od cele smese posuti brašnom i staviti u činiju, koju takođe prethodno treba pobrašniti. Pored testa sipati lagano vodu, tako da se ne spere brašno sa smese i sve to ostaviti da stoji poklopljeno na sobnoj temperaturi do narednog spremanja testa za hleb – dodaju domaćice.

Kod svakog sledećeg spremanja testa, u veću posudu naliti mlaku vodu i dodati testo koje je ostavljeno od prethodne smese, pa zatim mešati dok se testo ne rastvori u vodi. Ostale standardne sastojke dodati u rastvoreno testo, s tim što se ovog puta ubacuje upola manje kvasca nego što se to inače stavlja ili se uopšte ne ubacuje kvasac, savet je domaćica.

IMG_20200403_102135 Umesiti novu pogaču sa ili bez kvasca i opet ostaviti komadić z anovu pogaču; foto: N. M.Od nove smese svaki put iznova odvajiti delić testa i ponavljati postupak, a od ostatka testa peći hleb.

Kada se spremi na ovaj način hleb, kako kažu, ostaje duže svež i bude elastičniji nego kada se mesi standardno, a ukusan hleb spremljen na ovaj način se dobija i kada se ne ubacuje dodatni kvasac.

U tom slučaju je potrebno, savetuju domaćice, da celokupno testo odstoji malo duže nego obično.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    10:10 // 5. 4. 2020.

    Pa jeste, da kljukam pogacu aditivima jer nemam dovoljno kvasca ... Ova sa slike je bas "nabildovana"

  • iva

    14:34 // 4. 4. 2020.

    Kvasca ima u pekari Esnaf. Nije reklama,kupila sam pre par dana 3 funte od 500 grama.

    • Rajka

      21:57 // 4. 4. 2020.

      Ima kvasca, ali je nenormalno da ne moze da se kupi manja kolicina?! Nemaju kad da pakuju kockice? Kod mene u dragstoru ima pakovanje od 1 kg, ciji je rok trajanja do 5.Maja. Nemam pekaru, ne treba mi toliko. Do sad smo ga uvozili, odjednom ga izvozimo i doniramo. . .

  • Student

    11:36 // 4. 4. 2020.

    Probajte starter za kiselo testo da napravite. Bolji je hleb 10 puta

    • Olja

      14:48 // 4. 4. 2020.

      Starter? Sta je to?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: