Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 16. 3. 2021.

| Društvo

Krizni štab: Zatvara se sve osim prodavnica, apoteka i pumpi na 5 dana

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
korona
Krizni štab konačno prelomio; foto: Vanja Keser

Nema policijskog časa i zabrane kretanja, odlučio je Krizni štab, ali će narednih 5 dana, od srede do ponedeljka biti zatvoreno sve osim prodavnica hrane, apoteka i pumpi. Da li će ove mere, koje je medicinski deo tražio da traju dve nedelje, biti produžene, kako kaže premijerka Ana Brnabić, zavisi od građana.

Od srede 17. do ponedeljka 22. marta na snazi u Srbiji biće "vikend mere", odnosno građani će moći samo po hranu, u apoteku i po gorivo, ali i u šetnju, jer nema zabrane kretanja.

Vrtići nastavljaju da rade uz maksimalan oprez, rekla je premijerka, a ako ima vaspitača koji još nisu vakcinisani pozvala ih je da to učine. Niži razredi osnovne škole će najverovatnije od ponedeljka preći na onlajn nastavu, jer je to čvrsta preporuka Kriznog štaba, istakla je, a to nije na snazi od sutra, kako bi stigli da se pripreme.

Rekla je da su nove mere kompromis - da radi sve što je neophodno za koliko-toliko normalan život, a umesto 14 dana koliko traži medicinski deo Kriznog štaba, ove mere biće na snazi 5 dana, nakon čega će videti da li brojevi stagniraju.

Pozvala je sve da se vakcinišu, jer je to jedina i najbolja zaštita i da ne veruju u teorije zavere, jer su sve vakcine efikasna zaštita od koronavirusa.

Istakla je da je to podrška zdravstvenom sistemu čiji radnici već godinu dana rade u teškim uslovima.

Ja apelujem na maksimalnu disciplinu, na razumevanje da naši zdravstveni radnici rade u teškim uslovima, da pokušamo da im pomognemo, da ih zaštitimo, ako već neki nemaju razumevanje da zaštite sebe i svoje porodice - poručila je premijerka.

Najavila je da će povećati kapacitete za testiranje i kontrolu testiranja na granicama, kao i da će razgovarati sa onima koji su najviše ugroženi ovim merama, pre svega ugostiteljima, kao i onima koji su protestovali za vikend, muzičarima, fotografima i privrednicima koji ne mogu da rade.

Očekuje da nove mere uz vakcinaciju da rezultate i da stagnira broj obolelih od naredne nedelje, kada će ponovo analizirati epidemiološku situaciju.

Pojasnila je da Krizni štab traži balans između tri stvari - zaštite zdravstvenih radnika, zaštite radnih mesta i podrške privredi i mentalnog zdravlja nacije jer je svima teško da žive u ovako nenormalnim okolnostima godinu dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan

    15:15 // 19. 3. 2021.

    Molim vas, gospodo emeritus, finansijski stručnjaci, epidemiolozi i ostali kvazi znalci, da prestanete paušalno, vodeni interesom i uticajem, kao i kompleksima donosite zaključke, mišljenja i sudove.

    Zadnjih par meseci pola sveta sam obisao uskladjujuci pravne sisteme, načelno oko implementacije Covida19

    Poenta je da se ljudska i građanska ne smeju krsiti, kao što se to danas, naročito kod n

  • Licemeri...

    21:29 // 16. 3. 2021.

    ... zatvorite ono što su legla zaraze: BANKE I POŠTE! Tamo gde ljudi stoje gotovo zagrljeni poprilično vremena, a ne restorane i kafiće gde ne sede jedno drugom u krila. Ali neee, zašto o tome pričati uopšte, lakše je okriviti ugostitelje i muzičare...

  • Nina Kojic

    20:42 // 16. 3. 2021.

    Jao sta nam rade,jao Boze ima li te.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: